сряда, 24 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6191 прочитания

  За първи път: Трансплантираха свински бъбрек на пациент

  Органът е от генетично модифицирано прасе
  22 март 2024, 16:18 a+ a- a

  Снимка: Massachusetts General Hospital

  Хирурзи в Бостън са трансплантирали бъбрек от генетично модифицирано прасе на 62-годишен мъж, първата процедура от този вид. Ако успее, пробивът предлага надежда на стотици хиляди американци, чиито бъбреци са отказали, отбелязва New York Times. Засега знаците са обещаващи.

  Бъбреците отстраняват отпадъчните продукти и излишната течност от кръвта. Новият бъбрек започва да произвежда урина малко след операцията миналия уикенд, а състоянието на пациента продължава да се подобрява, според лекарите в Масачузетската обща болница, известна като Mass General. Той вече се разхожда по коридорите на болницата и скоро може да бъде изписан.

  Пациентът е чернокож и процедурата може да има специално значение за чернокожи пациенти, които страдат от висок процент на краен стадий на бъбречно заболяване.

  Нов източник на бъбреци „би могъл да реши неразрешим проблем в тази област – неадекватният достъп на пациенти от малцинствата до бъбречни трансплантации“, каза д-р Уинфред Уилямс, асоцииран началник на нефрологичния отдел в Mass General и първичен бъбречен лекар на пациента.

  Ако бъбреците от генетично модифицирани животни могат да бъдат трансплантирани в голям мащаб, диализата „ще стане отживелица“, казва д-р Леонардо В. Риела, медицински директор за бъбречни трансплантации в Mass General. Организацията майка на болницата, Mass General Brigham, е разработила програмата за трансплантация.

  Над 800 000 американци имат бъбречна недостатъчност и се нуждаят от хемодиализа, процедура, която филтрира токсините от кръвта. Над 100 000 са в списъка на чакащите да получат трансплантиран бъбрек от жив или мъртъв човешки донор. Крайният стадий на бъбречно заболяване е три пъти по-често срещан сред чернокожите американци, отколкото сред белите хора. Освен това десетки милиони американци имат хронично бъбречно заболяване, което може да доведе до органна недостатъчност.

  Докато диализата поддържа хората живи, златният стандарт на лечението е трансплантация на орган. Хиляди пациенти обаче умират годишно, докато чакат за бъбрек, защото има остър недостиг на органи. Само 25 000 бъбречни трансплантации се извършват всяка година.

  Ксенотрансплантацията - имплантирането на орган на животно в човек - от десетилетия се предлага като потенциално решение, което може да направи бъбреците много по-широко достъпни. Но човешката имунна система отхвърля чужда тъкан, причинявайки животозастрашаващи усложнения и експертите отбелязват, че дълготрайното отхвърляне може да настъпи дори когато донорите са добре съвпадащи.

  През последните години научният напредък, включително редактирането и клонирането на гени, доближи ксенотрансплантатите до реалността, правейки възможно модифицирането на животински гени, за да направят органите по-съвместими и по-малко вероятно да бъдат отхвърлени от имунната система.

  Бъбрекът идва от прасе, създадено от биотехнологичната компания eGenesis, която премахва 3 гена, участващи в потенциалното отхвърляне на органа. Допълнително са вмъкнати 7 човешки гена, за да се подобри човешката съвместимост. Прасетата носят ретровируси, които могат да заразят хората, а компанията инактивира и тези патогени.

  Пациентът е Ричард „Рик“ Слейман, началник на щатския транспортен отдел. Той страда от диабет и хипертония в продължение на много години и е на лечение в Mass General повече от десетилетие.

  След като бъбреците му отказват той е на диализа в продължение на 7 години, получава човешки бъбрек през 2018 г., но той отказва за 5 години, а пациентът развива други усложнения, включително застойна сърдечна недостатъчност. Слейман подновява диализата през 2023 г., но получава тежки съдови усложнения и се нуждае от повтаряща се хоспитализация, обяснява д-р Уилямс.

  Когато д-р Уилямс пита Слейман относно получаването на свински бъбрек, той има много въпроси, но в крайна сметка решава да продължи. „Видях това не само като начин да ми помогне, но и начин да осигуря надежда за хиляди хора, които се нуждаят от трансплантация, за да оцелеят“, каза той в изявление, предоставено от Mass General.

  Изглежда към момента новият бъбрек на Слейман функционира и той спира диализата. Новият свински бъбрек произвежда урина и филтрира креатинина, отпадъчен продукт. Други показатели също се подобряват ежедневно, казаха неговите лекари. Лекарите ще продължат да го наблюдават за признаци на отхвърляне на органи.

  Четиричасовата операция е извършена от екип хирурзи, включително д-р Тацуо Кавай, директор на Центъра за клинична толерантност към трансплантация Legorreta в Mass General, и д-р Нахел Елиас.

  Процедурата е извършена съгласно протокол на Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA), известен като разпоредба за състрадателна употреба, която се предоставя на пациенти с животозастрашаващо заболяване, които могат да се възползват от неодобрено лечение. Нови лекарства за потискане на имунната система и предотвратяване на отхвърлянето на органа също са използвани съгласно протокола.

  Операцията не мина без критици, отбелязва New York Times. Ксенотрансплантацията повишава перспективата за още по-голяма експлоатация на животните и може да въведе нови патогени в човешките популации, каза Кати Гилермо, старши вицепрезидент на People for the Ethical Treatment of Animals, като допусна, че ако този тип процедура стане обичайна, дори може да доведе до следващата пандемия.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 4 часа
  ЕК с 6 препоръки към България
  Брюксел отчете липса на напредък у нас при разследванията и присъдите за корупция
  преди 7 часа
  На първо четене: Парламентът прие актуализация на бюджета
  Депутатите одобриха над 4,5 млрд. лв. за общините за 2024
  преди 9 часа
  Hitachi Solutions Bulgaria стартира обучителната си програма SPACE
  IT компанията назначава нови 6 студенти в двете направления на програмата след значително увеличен интерес на кандидати спрямо пилотното издание от миналата година
  преди 9 часа
  Ипотечните кредити у нас вече с ръст от 25%
  Вижте колко пари държат българите на депозити в банките
  преди 9 часа
  Двустранната търговия между България и Китай възлиза на $4 млрд. орез 2023 г.
  Министър Петко Николов и посланикът на Китай у нас обсъдиха възможностите за развитие на двустранното икономическото сътрудничество