петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1651 прочитания

    Учени присадиха още две свински сърца

    Ксенотрансплантациите са направени на пациенти в мозъчна смърт с изследователска цел
    13 юли 2022, 16:14 a+ a- a

    Снимка: NYU

    Хирурзи от Нюйоркския университет (NYU) са трансплантирали успешно генетично модифицирани свински сърца на двама души в мозъчна смърт, съобщиха изследователите. Тези процедуури приближават науката стъпка по-близо до дългосрочната цел за използване на части от пртасета за справяне с недостига на човешки органи за трансплантация, отбелязва „Ройтерс“. 

    Сърцата функционират нормално, без признаци на отхвърляне по време на тридневните експерименти през юни и юли, казаха учените по време на пресконференция.

    Експериментите идват след смъртта на 57-годишен мъж с терминална сърдечна болест през март, който влезе в историята, след като два месеца по-рано в Университета на Мериленд стана първият човек, получил генетично модифицирано свинско сърце. Причините, поради които новото му сърце в крайна сметка отказа, все още не са ясни.

    Нюйоркският университет е набавил сърцата от прасета, създадени от Revivicor Inc, и ги е проверил за вируси, използвайки подобрен протокол за наблюдение, казаха изследователите. Сърцата не показват никакви доказателства за свински вирус, наречен свински цитомегаловирус, който е открит в кръвта на мъжа от Мериленд и може да е допринесъл за смъртта му.

    Прасетата имат четири генетични модификации за предотвратяване на отхвърляне и необичаен растеж на органи и шест за предотвратяване на несъвместимост между прасета и хора.

    Засега изследователите смятат, че ксенотрансплантацията е по-безопасна при реципиенти в мозъчна смърт, отколкото при живи пациенти, а също и по-информативна, тъй като биопсиите могат да се правят по-често.

    По-честото тестване предоставя огромни подробности, каза д-р Робърт Монтгомъри, директор на Института за трансплантация Langone на NYU и реципиент на сърдечна трансплантация в NYU. „Успяхме в реално време да заснемем всичко, което се случва през този 72-часов период“, каза той.

    Осигуряването, транспортирането, трансплантационната хирургия и имуносупресията са извършени по същия начин, както при типичните човешки сърдечни трансплантации, казаха изследователите.

    „Нашата цел е да интегрираме практиките, използвани при типична ежедневна сърдечна трансплантация, но с нечовешки орган, който ще функционира нормално без допълнителна помощ от нетествани устройства или лекарства“, каза д-р Надер Моазами, хирургичен директор на сърдечна трансплантация в NYU Langone .

    72-часовите експерименти дадоха предварителни данни, оставяйки много въпроси, на които трябва да се отговори, преди да започнат изпитвания за трансплантация на свински сърца у хора, добави той.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 11 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство