четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1564 прочитания

    За първи път трансплантираха бъбрек от прасе на човек

    Той е от генетично модифицирани прасета и е функционирал правилно
    21 октомври 2021, 16:25 a+ a- a

    За първи път свински бъбрек бе трансплантиран на човек, без да предизвиква незабавно отхвърляне от имунната система на реципиента, потенциално голям напредък, който в крайна сметка може да помогне за облекчаване на тежкия недостиг на човешки органи за трансплантация, предаде „Ройтерс“.

    Процедурата, извършена в NYU Langone Health в Ню Йорк, включва използването на прасе, чиито гени са били променени, така че тъканите му вече не съдържат молекула, за която е известно, че предизвиква почти незабавно отхвърляне.

    Получателят е пациентка в мозъчна смърт с признаци на бъбречна дисфункция, чието семейство се е съгласило на експеримента, преди тя да бъде свалена от животоподдържащата апаратура, казаха изследователи пред „Ройтерс“.

    В продължение на три дни новият бъбрек беше прикрепен към кръвоносните ѝ съдове и се поддържаше извън тялото ѝ, давайки на изследователите достъп до него.

    Резултатите от тестовете за функцията на трансплантирания бъбрек „изглеждаха доста нормални“, казва хирургът извършил трансплантацията д-р Робърт Монтгомъри, който ръководи изследването. Бъбрекът произвежда „количеството урина, което бихте очаквали“ от трансплантиран човешки бъбрек, каза той, и няма доказателства за енергичното, ранно отхвърляне, наблюдавано, когато немодифицирани свински бъбреци се трансплантират на нечовекоподобни примати. Анормалното ниво на креатинин (индикатор за лоша бъбречна функция) на реципиента се нормализира след трансплантацията, каза Монтгомъри.

    В момента в САЩ близо 107 000 души чакат за трансплантация на органи, включително повече от 90 000, които чакат бъбрек, според Обединената мрежа за споделяне на органи. Времето за изчакване за бъбреците е средно от 3 до 5 години.

    Изследователите работят от десетилетия върху възможността за използване на животински органи за трансплантации, но са затруднени как да се предотврати незабавното отхвърляне от човешкото тяло.

    Екипът на Монтгомъри теоретизира, че премахването на свинския ген за въглехидрат, който предизвиква отхвърляне (захарна молекула или гликан, наречен алфа-гал) ще предотврати проблема.

    Генетично промененото прасе, наречено GalSafe, е разработено от звеното Revivicor на United Therapeutics Corp. Методът беше одобрен от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) през декември 2020 г. за употреба като храна за хора с алергия към месо и като потенциален източник на човешки терапевтични средства. Медицински продукти, разработени от прасета, все още ще изискват специално одобрение от FDA, преди да бъдат използвани при хора, каза агенцията.

    Други изследователи обмислят дали свинете GalSafe могат да бъдат източници на всичко - от сърдечни клапи до кожни присадки за хора.

    Експериментът с трансплантация на бъбрек в Нюйоркския университет трябва да проправи пътя за изпитвания при пациенти в краен стадий на бъбречна недостатъчност, вероятно през следващите година или две, каза Монтгомъри, който е с трансплантирано сърце. Тези проучвания могат да тестват подхода като краткосрочно решение за критично болни пациенти, докато не стане наличен човешки бъбрек, или като постоянна присадка.

    Настоящият експеримент включва единична трансплантация и бъбрекът бе оставен на място само за три дни, така че всички бъдещи изпитания вероятно ще открият нови бариери, които ще трябва да бъдат преодолени, каза Монтгомъри. Участниците вероятно ще бъдат пациенти с ниски шансове за получаване на човешки бъбрек и лоша прогноза при диализа.

    „За много от тези хора смъртността е толкова висока, колкото при някои видове рак, а ние не мислим два пъти за използването на нови лекарства и провеждането на нови проучвания (при пациенти с рак), когато това може да им даде няколко месеца повече живот“, каза Монтгомъри.

    Изследователите са работили с медицински етици, правни и религиозни експерти, за да проверят концепцията, преди да помолят семейството за временен достъп до пациент в мозъчна смърт, каза Монтгомъри.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 7 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава
    преди 7 часа
    преди 22 часа
    Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
    Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
    преди 23 часа
    В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
    ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
    преди 24 часа
    ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
    Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата