сряда, 24 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3177 прочитания

  ИТ екипите в България: Mobile Clients, Milestone Systems

  Запознайте се с професионалисти от екипа и научете повече за работата, проектите и възможностите за развитие в технологичната компанията
  20 октомври 2023, 14:38 a+ a- a

  Снимка: Milestone Systems

  В рубриката на Economy.bg „ИТ екипите в България“ представяме ключови екипи във водещи технологични компании в България и ви срещаме с хората, които са част от тях. Лидери на екипи и ИТ професионалисти разказват повече за проектите, технологиите, начините на работа, както и за себе си, за своя професионален път и какво ги задържа в компанията.

  Запознайте се с професионалисти от Mobile Clients екипа на Milestone Systems и научете повече за работата, проектите и възможностите за развитие в технологичната компанията от Тодор Петров, Иван Стойков и Веселин Петeв.

  Тодор Петров

  Тодор има над 10 години опит със създаване на софтуер за мобилни устройства за различни платформи.

  В Майлстоун е от 3 години и участва в разработката на мобилния клиент на XProtect за Андроид.

  Иван Стойков

  „Моето пътешествие в света на Milestone започна преди 5 години. Още в процеса на интервютата усетих, че това е моето място. Занимавам се с разработването на мобилни приложения за iOS вече почти 8 години.

  През всички тези години е имало множество препятствия, но човек винаги трябва да запазва фокуса си и да отстоява себе си. Обичам да пътувам и да откривам нови места.“

  Веселин Петев

  Веселин е мениджър на Mobile Clients екипа в Майлстоун. Част е от компанията от самото ѝ откриване в България през 2011.

  Преминал е през ролите на програмист, Product Оwner, като от 7 години заема лидерска позиция.


  Представете ни Вашия екип – колко души (специалисти) сте и какво правите?
  Тодор: Mobile Clients екипът на Майлстоун е един от най-старите в компанията. Състои се от десет души – разработчици и QA специалисти, и се занимава с разработката на мобилните приложения (XProtect Mobile), които дават възможност на клиентите да имат достъп до своята система за видеонаблюдение и видео мениджмънт през телефони и таблети.  

  Какви технологии използвате?
  Иван: XProtect Mobile е базиран изцяло на native технологиите. Android приложението е написано на Java и Kotlin, a за iOS са използвани Objective C и Swift. По този начин с използването на native технологиите успяваме да предадем на потребителите изживяване възможно най-близко до съответната платформа. При тестването се използват .NET, Appium, Selenium, TeamCity, Jenkins и др.   

  По какви проекти работите?
  Веселин: Разработваме функционалности, които да помагат на клиентите ни да достъпват приложението дори когато са в движение. По този начин се гарантира навременна намеса и реакция дори от разстояние. Една от последните функционалности, върху която работихме е bookmarks. Те дават възможност на потребителя да маркира дадено събитие, към което по-лесно да се върне впоследствие. Например охранител по време на обиколката си получава аларма, че в западното крило на сградата е счупен прозорец. Чрез Bookmark функцията, той отбелязва събитието на момента, като впоследствие по-лесно намира видео записа, който да предаде на полицията. 

  Друга функционалност, която разработихме и за която получихме положителна обратна връзка от клиенти, е Share функцията. Тя позволява на потребители с достъп до една и съща видео система да споделят видео footage.  

  Как работите в момента и колко често се събирате заедно в офиса?
  Веселин: В Майслтоун сме приели хибридния модел на работа, който позволява на всеки от екипа да структурира времето си така, че да успее да запази здравословен баланс. Най-често се събираме заедно на обяд, като използваме това време да поговорим за личните си интереси и се стремим да не засягаме работни теми.  

  „Ако ти си човек, който търси забавна, вдъхновяваща и предизвикателна среда, заповядай в нашия екип!“ Снимка: Milestone Systems

  Как типично преминава един работен ден в екипа?
  Иван: Едва ли ще има изненадани, но денят ни започва със сутрешната среща, на която се обсъжда развитието на различните задачи, които сме планирали за текущия спринт, както и дали са възникнали затруднения по текущата работа. Обикновено, когато сме в офиса, излизаме заедно на обяд. След обяда продължаваме работата, като по всяко време на деня си говорим и си помагаме за разрешаване на различни проблеми по текущата работа.  

  Тодор: Всяка сутрин имаме екипна среща, на която всеки споделя какво е направил предния ден и какво планира да направи през текущия. Също споделя, ако е срещнал затруднения, и намира някой отзивчив колега, който е готов да помогне. Времето през деня се разпределя между планираната работа и останалите екипни срещи. Активно комуникираме и си помагаме през целия ден. Имаме обща група, в която освен работни въпроси, пускаме и шеги.  

  С кои други отдели/ екипи работите най-често?
  Иван: Мобилните приложения постоянно се развиват и добавят нова функционалност на потребителите. Така е и с XProtect Mobile. Това означава, че често ни се налага да работим и с другите екипи от компанията като Client Services, Build team,Test automation и други.  

  Тодор: С UX екипа обсъждаме детайлите по всеки екран на приложението. С TechComm екипа комуникираме съобщенията, които се показват на различните екрани и се уверяваме, че те са точни и прецизни на всеки от езиците (над 30), които приложенията поддържат. Също имаме активна комуникация с екипа, отговорен за Мобилния сървър (Client services), който е жизнено важен за правилното функциониране на мобилните приложения.  

  Разкажете нещо, с което екипът Ви се гордее.  
  Веселин: Екипът се гордее с разработените функционалности. Ние сме прозорецът към VMS-a (video management system) и затова сме ориентирани изцяло към клиента. Има и много клиентски проекти, с които се гордеем, но за съжаление, не можем да споделим. Ако някой е любопитен, нека заповяда в екипа.  

  Тодор: Гордеем се с доброто екипно взаимодействие, уважението и доверието, което имаме един към друг, и с това, че винаги има към кого да се обърнем, когато срещнем затруднение.  

  „Ние сме като екип от пътешественици, които постоянно откриват нови хоризонти.“ Снимка: Milestone Systems

  Какво обичате да правите заедно извън работно време?
  Иван: Заедно с екипа обичаме да си организираме разходки по Витоша и също така сме фенове на escape стаите. Обичаме да си правим нещо като състезание, като се разделяме на два отбора и разбира се, след това да отпразнуваме успешното бягство.  

  Тодор: Правим си събирания на различни локации – боулинг, ескейп стая или просто вечеряме някъде, където да обсъдим всичко, което ни вълнува и не е свързано с ежедневната ни работа. 

  Какво сплотява екипа Ви?
  Иван: Задружната работа.

  Тодор: Това, което сплотява екипа ни, са доверието, което си имаме, фирмената ни култура и общите ни ценности. Всеки е различен и допринася по различен начин към постигането на общата цел – да предоставим най-добрия продукт за нашите клиенти.  

  Как се вписват нови хора във Вашия екип?
  Тодор: Всички в екипа подпомагаме успешното приобщаване на нови колеги, като колегите на сходни позиции са по-активни. Много разчитаме и на самоинициативност от страна на новите колеги, за да могат сами да се насочат към това, което им е най-интересно, и да навлязат ефективно и успешно в екипните задачи. 

  Иван: Когато в екипа започва нов iOS програмист задължително се минава през няколко неща като първи насоки за работа в екипа. Част от тях са запознаване със средата, запознаване и обясняване на code base-a, запознаване с това как протичат регулярните срещи. Важно уточнение тук е, че силно държим и на обратната връзка, тъй като всеки нов човек има различен поглед и държим на неговото мнение. Колаборацията в екипа е на много високо ниво, което спомага за бързото и лесно интегриране на новите хора.

  Как бихте допълнили изречението: „Ако ти си..., заповядай в нашия екип!“?
  Иван: Ако ти си силно запленен от мобилните технологии и имаш нови идеи, мотивиран си да работиш по решаването на проблеми и имаш нестандартен поглед в различните ситуации и ако би искал да работиш в екип с хора, от които има какво да научиш, заповядай в нашия екип!-  

  Тодор: Ако ти си човек, който търси забавна, вдъхновяваща и предизвикателна среда, заповядай в нашия екип!  

  Веселин: Ако си човек, който иска да се развива, заповядай в нашия екип.  

  И накрая как бихте описали сами Вашия екип?
  Иван: Ние сме като екип от пътешественици, които постоянно откриват нови хоризонти. 

  Веселин: Екип от професионалисти с обща страст.    

  Тодор: С три думи: колаборация, професионализъм, резултати. 

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на Milestone Systems Bulgaria EOOD в JOBS.bg

   

  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА ЕКИПИТЕ В БЪЛГАРИЯ:

  BIS Base, SEEBURGER
  Center of Excellence, Антхил
  Salesforce Commerce Cloud, Технологично звено на Аксенчър България
  Оперативното звено на Аксенчър България
  SAP Product Compliance и SAP Environment Health and Safety, SAP Labs Bulgaria
  Екип Globalization Services, SAP Labs Bulgaria
  Екип .NET, Scalefocus 
  Софтуерният екип на ЛЕМ България
  Екип Data, Scalefocus 
  DCoE екипът на МенторМейт
  Екип Technical Support, SEEBURGER

  Екип Mobile Team, Scalefocus
  Back-end екипът на SiteGround
  Екипът на Funding Circle в Questers
  Екип DATA, Blankfactor
  Екип QA, SiteGround
  Екип WEX Health, Coherent Solutions Bulgaria
  Екип DevOps, Scalefocus
  Екип Внедряване SoftOne ERP
  Екип Infrastructure, Cloud & Automation, Milestone Systems
  Екип Data Quality, Experian България
  Екип Front-end Development, Scalefocus
  Екип SPA/front-end, SiteGround
  Екип RSM, Tek Expert
  Екип Engineering, Nexo
  Екип GetHelp, Tek Experts
  Екип Java, Scalefocus
  Екип QA, МенторМейт
  Екип Compliance, Digital Wallets, Paysafe
  Екип CritSit, Tek Experts
  Екип Scagile, Блубито
  Екип Технологични трейнъри в Telerik Academy Alpha
  Екип Worldwide Consulting Center - Center of Engineering, VMware
  Екипи Helios и Phoenix, интегриране на платежни доставчици в Skrill и Neteller, Paysafe
  Eкип Online Banking Project, DataArt
  Екип SOC, Paysafe
  Екип UX/UI Team, Scalefocus
  Екип Engineering & Product Development, Nexo
  Екип Marketing Services, Experian България
  Екип Rapid Transfer, Paysafe
  Екип BIS platform QA, SEEBURGER
  Екип News UK Tech, Questers
  Екип Quality Engineering, Scalefocus
  Екип Клиентски Анализи, Hewlett Packard Enterprise
  Екип Custom Development, Milestone Systems
  Екип Sitefinity Cloud, Progress 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  ЕК с 6 препоръки към България
  Брюксел отчете липса на напредък у нас при разследванията и присъдите за корупция
  преди 9 часа
  На първо четене: Парламентът прие актуализация на бюджета
  Депутатите одобриха над 4,5 млрд. лв. за общините за 2024
  преди 11 часа
  Hitachi Solutions Bulgaria стартира обучителната си програма SPACE
  IT компанията назначава нови 6 студенти в двете направления на програмата след значително увеличен интерес на кандидати спрямо пилотното издание от миналата година
  преди 11 часа
  Ипотечните кредити у нас вече с ръст от 25%
  Вижте колко пари държат българите на депозити в банките
  преди 11 часа
  Двустранната търговия между България и Китай възлиза на $4 млрд. орез 2023 г.
  Министър Петко Николов и посланикът на Китай у нас обсъдиха възможностите за развитие на двустранното икономическото сътрудничество