понеделник, 17 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6556 прочитания

  ИТ екипите в България: Custom Development, Milestone Systems

  Запознайте се с хора от екипа и научете повече как и върху какво работят от Антон Полименов - Engineering Manager, и Любомир Вълчанов - Senior Software Engineer
  23 август 2022, 14:20 a+ a- a

  В новата рубрика на Economy.bg „ИТ екипите в България“ представяме ключови екипи във водещи технологични компании в България и ви срещаме с хората, които стоят зад бизнеса. Лидери на екипи и ИТ професионалисти разказват повече за проектите, технологиите, начините на работа, както и за себе си, за своя професионален път и какво ги задържа в компанията. 

  Научете повече за Custom Development екипа на Milestone Systems от Антон Полименов - Engineering Manager, и Любомир Вълчанов - Senior Software Engineer. Запознайте се и с професионалисти от екипа, които разказват за професионалния  си път в компанията и какво най-много харесват в работата си.

  Антон Полименов е Engineering Manager в Milestone Systems. Има 12-годишен професионален опит в IT сферата, започва като .Net програмист, а в Milestone е от 7 години. Присъединява се към компанията в новооткрития в България Custom Development екип като разработчик, а от 4 години ръководи екипа и отговаря за развитието му

  Представете ни Вашия екип – колко души (специалисти) сте и какво правите?
  Екипът ни се занимава със случаите, когато основният продукт на компанията не отговаря изцяло на изискванията на нашия клиент. В подобни моменти се намесваме ние, като разработваме допълнителна функционалност или променяме вече съществуваща такава, като мисията ни е пълно удовлетворяване нуждите на клиента и успешно затваряне на сделката.

  Нашият екип е част от Sales организацията на компанията и за разлика от стандартните R&D екипи, където целта на дадена функционалност е да бъде полезна за възможно най-голям брой потребители, ние подхождаме спрямо нагласите и очакванията на всеки индивидуален клиент.

  Към момента Custom Development в Майлстоун България се състои от  9 души – C#, C++ програмисти, QA-и, Project Manager и  Engineering Manager. Тъй като клиентите ни са от целия свят, в САЩ е базиран още един Custom Development екип. Поради голямата часова разлика обикновено американският екип обслужва страните от региона, но нерядко се налага и ние да помогнем на колегите зад океана.

  Какви технологии използвате?
  Продуктът на компанията – XProtect, е базиран основно на Microsoft .NET Framework технологията, така че в екипа използваме предимно нея. Въпреки това части от продукта се базират на C/ C++  и за това имаме и такива специалисти. 

  По какви проекти работите?
  Майлстоун Системс разработва софтуер за видео мениджмънт и видео наблюдение, чието приложение е разпространено в най-различни индустрии, общественозначими места и обекти. 

  С времето сложността на проектите, в които се използва нашият продукт XProtect, се увеличава. Това определя и по-честата ни намеса като Custom Development екип. Тъй като софтуерът ни е изграден на принципа „отворена платформа“, клиентите ни все повече използват продукта не само за видеонаблюдение, а и отвъд спектъра на сигурността. Много от тях използват и системи, които имат нужда от синхронизиране с продукта, така че клиентът ни да разполага с пълна интеграция на всички налични софтуерни ресурси.

  След близо над 1600 успешно финализирани проекта продължаваме да се отличаваме от останалите екипи с тясна комуникация с всеки отделен клиент. Често се налага да използваме решения, с които никога преди не сме се сблъсквали, но до момента винаги сме успявали да изпълним на пръв поглед непостижими задачи.

  Любомир Вълчанов е Senior Software Engineer Milestone Systems. Има 9-годишен професионален опит в IT сферата, започва като .Net програмист, а в Майлстоун е от 8 години. Присъединява се към компанията в Webalizers екипa като разработчик, а от 2 години работи в Custom Development екипа
   

  Пример за подобен проект беше разработването на алтернативна спешна линия при бедствия и инциденти, с помощта на която всеки свидетел може своевременно да регистрира проблем и да докаже истинността му. Системата работи, използвайки камерата, микрофона и GPS навигацията на смартфона на очевидеца. 

  В реално време подаденият сигнал се разглежда от оператор в колцентър, който установява мащаба на събитието и необходимата помощ. По този начин информацията остава неповлияна  от субективната оценка на очевидеца, което е вероятно при телефонно обаждане. Едно от огромните предимства на системата е поддържането на регистър от всички възникнали случаи и пълната информация по всеки един от тях, което дава възможността за използването им като доказателство при евентуален съдебен процес или разследване. Това отключва и нови хоризонти в използването на цялата система освен при природни бедствия и инциденти, приложение среща и при битовата престъпност.  С оглед на иновативността му и реалното приложение в подкрепа на повишаване сигурността на хората това беше един от най-вълнуващите проекти, с които сме се захващали.

  Как работите в момента и колко често се събирате заедно в офиса?
  Работим предимно от офиса, като всеки член на екипа има свободата да избира кога да работи от вкъщи. Моделът на работа на компанията през последните години е хибриден, като се стремим да поддържаме баланса между работа и личен живот.

  Как типично преминава един работен ден в екипа?
  Поради естеството на работа, екипът работи по Kanban методологията. Обикновено работим едновременно по няколко проекта, като понякога се случва част от тях да бъдат „замразени“ с цел приоритизация на други, по-важни за компанията. Затова след приятното сутрешно кафе с колегите  преминаваме към daily sync-up meeting, където разглеждаме прогреса по проектите, обсъждаме задачите и споделяме, включително  затруднения и казуси по проектите. 

  Юлиян Линев - Senior Software Engineer

  Част съм от екипа вече повече от година и половина. Бях препоръчан от бивши колеги, а впоследствие и много добри приятели, които са в компанията от повече от четири години. Успяха да ме спечелят с историите си за истинското постигане на баланс между работа и личен живот. Сам пък успях да се убедя и от процеса на интервюто – отношението и уважението, които се отдават на кандидата. Само няколко месеца след започването ми в Майлстоун, вече успях да намеря време да се отдам на дългогодишно мислено хоби – а именно акваристика и в частност акваскейпинг. И така вече от повече от година се грижа за аквариум с различни сладководни обитатели – риби, сомове, скариди, охлюви и сладководни растения.

  С кои други отдели/екипи работите най-често?
  Тъй като екипът ни разработва уникални решения за клиентите, които не са част от основния продукт, най-често  си сътрудничим  с Technical Support, Sales  екипите и Solution архитектите. Често те са основният източник на запитвания за нови разработки, както са и първият ни контакт с клиента. Затова и спецификата на екипа ни поставя в ключова за компанията роля на свръзка между Sales и Software Development екипите. Макар да познаваме изцяло продукта, запитванията, които пристигат при нас, могат да бъдат свързани с която и да е функционалност. Поради това при нужда от изясняване на детайлни специфики имаме свободата да се обърнем директно към екипа, разработил дадения feature.

  Разкажете нещо, с което екипът Ви се гордее.
  Често работим по проекти от обществено значение, които се изпълняват и на територията на България. Имаме досег с крайния клиент и възможността да видим как работата ни улеснява ежедневието им и решава реални проблеми. Удовлетвореността, която носи всеки реализиран проект мотивира членовете на екипа ни да се развиват и допринасят още повече в мисията ни да направим света едно по-безопасно място. 

  Какво обичате да правите заедно извън работно време?
  Стремим се да изберем активност, която е приятна за всички. Последното ни събиране се превърна в мини боулинг турнир, придружен от спортен хъс и много смях. 

  Milestone Bowling Team. Снимка: Milestone

  Какво сплотява екипа Ви?
  Общата ни цел е крайният успех на проектите ни. Всички работим заедно, в една посока, и се стремим винаги да си помагаме. Дори някой да не е включен в конкретен проект, съдейства с каквото има нужда.

  Milestone Bowling Team. Снимка: Milestone

  Как се вписват нови хора във Вашия екип?
  В Майлстоун се стремим да подбираме хората не само заради техническите им познания, но и в контекста на организационните ни ценности като иновативност, независимост, отговорност и откритост, които да гарантират успешното включване на новите членове. Вярваме, че hard skills могат да бъдат научени и развити, и в същото време сме компания, която държи на организационната си култура, която смятаме, че е спойката във всеки екип. 

  Милен Николов е най-новото попълнение в екипа, като заема позиция Software Developer. За старта си в компанията споделя следното:

  След кратък разговор с Антон по телефона бях поканен на интервю в офиса. Там имах възможност да се запозная с част от екипа и останах с впечатление, че колективът и работната атмосфера са добри, поради което реших да започна работа в компанията. Това се потвърди и екипът ме прие бързо, като всички ми помогнаха при онбординга. На първия ми работен ден ми бяха представени и останалите екипи в Майлстоун, както и техните задачи. След края на работния ден имахме и тиймбилдинг, където успях да добия представа за колегите ми и извън професионалната среда.

  Как бихте отговорили на въпроса: „Ако ти си..., заповядай в нашия екип!“?
  Антон: Човек, който се интересува от крайния резултат; обичащ предизвикателствата; забавен; ако носиш на майтап. 

  Любо: Човек, който умее да решава проблеми, докарва нещата до завършек, инат, истински team player.

  И накрая как бихте описали сами Вашия екип?
  Special operations екипа. Хората, които спасяват критичните сделки. Отворени сме да мислим out of the box, за да намерим решение и на привидно невъзможното. И всичко това, докато се забавляваме.

  Вижте по какви проекти работи Milestone  

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на Milestone Systems Bulgaria EOOD в JOBS.bg

   

  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА ИТ ЕКИПИТЕ В БЪЛГАРИЯ:

  Sitefinity Cloud, Progress

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 4 часа
  Стокообменът между България и Китай през 2023 г. е над $4 млрд.
  Българският износ отбелязва ръст от близо 33% спрямо 2022 г.
  преди 5 часа
  Стартира изграждане на център за високи технологии в ПГ „Хенри Форд“, София
  С 3,4 млн. лв. ще бъдат изградени 5 нови лаборатории и закупено оборудване за обучение с модерни технологии
  преди 7 часа
  Политическата несигурност в ЕС се засилва със 100 независими евродепутати и силни крайнодесни влияния
  Индексът на Кофас за политическа нестабилност отбелязва влошаване с 1,5% през 2023 г.
  преди 11 часа
  БФБ с нова платформа за заеми
  Тя отваря врати към късите продажби на българския капиталов пазар
  преди 11 часа