петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6542 прочитания

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Milestone?

    За ключовите проекти, екипите и технологиите, които използват, научете от Красен Колев – Senior Engineering Manager и Дамян Жуклев – Director Product Development
    09 март 2022, 12:29 a+ a- a

    Дамян Жуклев – Director Product Development (вляво), и Красен Колев – Senior Engineering Manager в Milestone Systems 

    ИТ секторът в България продължава да се развива динамично и да предлага все повече и все по-интересни възможности за професионална реализация. Технологичните екипи в България работят по проекти на компании и организации от цял свят, разработват собствени софтуерни продукти, които намират приложение в разнообразни области от живота.

    По какви стратегически проекти работи Milestone Systems в България, пред Economy.bg разказват Красен Колев – Senior Engineering Manager и Дамян Жуклев – Director Product Development, който ръководи Device Integrations Unit в офиса на компанията в София.

    Проектите, по които работят екипите в България, са ключови за Milestone Systems и са пряко свързани със стратегическите цели на компанията за разрастване на бизнеса в глобален план. В края на изминалата година, благодарение на приноса на Device Integrations Unit, устройствата за видеонаблюдение и сигурност, поддържани от Milestone XProtect®, достигат 12 000.

    Кой е основният проект/продукт или ключовите проекти/продукти, по които работят екипите на Milestone Systems в България? Бихте ли разказали накратко за всеки от тях?
    Основният продукт на компанията е Milestone XProtect®, който представлява video management software (VMS) и има над 500000 инсталации глобално, с приложение в различни мащаби – от магазини за цветя през летища, университети и стадиони  до видео наблюдение на цели градове. За да бъде всичко това възможно и да се осигурят необходимите интеграционни възможности на екосистема, се грижат екипите от Device Integrations Unit в София. Нашият софтуер се използва и в България, като пример за един такъв локален проект е видеонаблюдението на софийското метро.

    Колко души работят по всеки от проектите и какви специалисти са те?
    Device Integrations Unit е съставен от три инженерни екипа. Integration Services, Driver Framework и Device Drivers. Екипите използват Scrum Framework за организация на работата си и по тази причина се състоят от 5 до 8 души в различни роли – software engineers, QA engineers, product owners. 

    В момента изграждаме изцяло нов екип от млади специалисти и студенти. Екипът ще се състои от петима души, които ще експериментират с езика Go и създаването на мултиплатформени технологични решения, които да разширят възможностите на екосистемата изградена около основния ни продукт Milestone XProtect®. Виждаме огромен потенциал в младите хора и вярваме, че инвестицията в тях е важен аспект от нашия принос към IT индустрията в България. 

    Какви технологии използвате за отделните проекти?
    Екипът Integration Services разработва уеб базирани приложения използвайки .NET, C#, Javascript и MSSQL. Другите два екипа в отдела Driver Framework и Device Drivers използват C++ като основна технология.

    В дългосрочен план виждаме развитието на познанията и уменията на хората не само в едно специфично направление, а в различни дисциплини, което да ги направи по-универсални (T-shaped) и да стимулира допълнително тяхната креативност.

    Как е организиран работният процес и каква е мениджмънт структурата при отделните проекти?
    Инженерният процес в Milestone следва ценностите и принципите, заложени в Agile модела за разработване на софтуер. Процесът на работа е инкрементално-итеративен, гъвкав е и се променя според нуждите на организацията, като целта ни винаги е процесът да е максимално опростен и да служи на инженерните екипи, а не обратното. Скандинавският лидерски модел е дълбоко заложен в нашия начин на мислене, оттам идва и старанието ни да поддържаме плоска организационна структура.

    Стремим се да експериментираме, да търсим подобрения и да ставаме по-ефективни в постигането на целите си. От началото на 2022 започнахме практическото приложение на OKR система за поставяне на цели и координацията им.

    Всеки отдел има Unit лидер, отговорен за визията и стратегията, а eкипите се ръководят от Engineering мениджъри, които се грижат за представянето и развитието на хората в тях. Дефинирането и приоритизирането на работните задачи на всеки екип са отговорност на Product Owner. Като система за application lifecycle management (ALM) използваме Azure DevOps, а за колаборация и документация – Confluence и Sharepoint.

    Към момента екипите ни използват Scrum Framework, като той ни предоставя опростен и изпитан работен процес с необходимите дефиниции на роли, правила, метрики и работни срещи. В същото време всеки екип има възможността автономно да избере как да организира работата си, избирайки най-подходящия framework, било то Scrum, Kanban или нещо различно. 

    Как се промениха проектите през годините?
    Най-големите промени през последните години са свързани с трансформацията на инженерната организация с цел постигане на скалируемост, гъвкавост и ефикасност на екипите, което е ключов фактор за конкурентоспособността, успеха и растежа на бизнеса ни.

    Еволюцията на организацията ни във времето преминава през няколко етапа. Първият от тях беше създаването на Component екипи. Те на свой ред се трансформират във Feature екипи. В настоящия етап изграждаме модерна Agile организация, състояща се от Empowered Product екипи, които създават бизнес стойност в съответствие с реалностите и предизвикателствата на пазара, като в същото време имат пълна автономност в това как да организират работата си, какви технологии и инструменти да избират за постигането на поставените цели, като по този начин допринасят и към стратегическите цели на компанията.

    Кои са най-големите предизвикателства при всеки от ключовите проекти, по които работите?
    Най-големите предизвикателства пред нас са свързани с високата динамика на индустрията и пазара. Предизвикателство и приоритет за нас е да съумяваме да оставаме релевантни и конкурентоспособни като бизнес и като работодател. Това изисква да се водим от ясна визия, да си поставяме реалистични, но амбициозни цели, както и да имаме работеща стратегия за постигането им. Интегрална част от културата на компанията ни е да се отнасяме към работата си като към собствен бизнес. Ние инвестираме постоянно в служителите си, както и в нови технологии. Не се страхуваме да експериментираме и изпробваме нови концепции, за да изпреварваме събитията и да бъдем лидери в своя домейн.

    Кои са най-големите постижения, които можете да отбележите при всеки от ключовите проекти, по които работите?
    Едно от най-големите постижения на екипите на Milestone Systems в България за изминалата година е достигането на 12 000 официално поддържани устройства в екосистемата на Milestone XProtect®. Това е внушителна цифра, която сама по себе си говори за мащаба и важността на приноса на екипите от Device Integrations Unit и значението на локацията в София.

    Широкото портфолио от поддържани устройства осигурява разнообразие, гъвкавост и независимост при дизайна и имплементацията на проектите на нашите клиенти. Това е и една от основните причини да сме най-предпочитаният доставчик на VMS решения в света.

    Какво предстои при отделните проекти?
    За екипите в Device Integrations Unit предстоят много вълнуващи професионални моменти. Имаме свободата да участваме активно в дефинирането на нови продукти и да търсим технологични решения с реално отражение върху бизнеса ни и бизнеса на нашите партньори и клиенти. Мотивацията ни изцяло произлиза от желанието да затвърдим лидерските позиции на Milestone Systems в сектора за видеонаблюдение, а защо не и в други сектори като образование и здравеопазване.

    Една от конкретните цели, които сме си поставили за годината, е да разработим механизъм, чрез който да подобряваме характеристиките на вече съществуващи проекти за видеонаблюдение, добавяйки софтуерно smart функционалности към съществуващата инфраструктура и хардуер. Това ще даде възможност на нашите клиенти да се възползват от най-новите технологични възможности на Milestone XProtect® без нуждата да подменят хардуерните си устройства.

     
    ВИЖТЕ ОЩЕ

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи ITGix?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Devision?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Acronis?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи EPAM Systems
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи KPMG ITS?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Scalefocus?

    ИТ проектите в България: Какъв продукт разработва OpenTag?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Anakatech?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Flat Rock Technology?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Atos Bulgaria Competency Center
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Balkan Services?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Нетера?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Fourth?
    ИТ проектите в България: По какви продукти работи Dynamo Software?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Мнемоника?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Paysafe?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Alcatraz AI?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва PROS?

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи News UK екипът на Questers?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Tick42?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Grafixoft?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Gameloft?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва VMware?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи HeleCloud?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва AtScale?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Smart IT?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Infragistics?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Appolica?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Astea Solutions?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи „Сенсата Технолоджис“?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи HPE?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Mansion?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи А1 България?

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Dreamix?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Immedis?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи SEEBURGER?
    ИТ продуктите в България: По какви продукти работи DIGITALL
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Енетпулс?
    ИТ проектите в България: Какъв продукт разработва StorPool Storage?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Блубито?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Модис?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Playtech?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Coherent Solutions?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Experian?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи DHL Freight ESS?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи "Бианор Сървисиз"
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи МенторМейт?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Proxiad?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи DataArt?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Resolute Software?
    ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва Progress?

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 15 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 15 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 22 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 23 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава