събота, 04 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1933 прочитания

    HR Jobs: Стратегически HR – кой стои зад това?

    Какво представлява стратегическото управление на човешките ресурси и какви специалисти отговорят за него, разказва Златина Кушкиева – HR професионалист и консултант с дългогодишен опит
    03 ноември 2023, 10:49 a+ a- a

    Златина Кушкиева – HR професионалист и консултант с дългогодишен опит. Снимка: Личен архив

    Златина Кушкиева е управляващ съдружник в консултантската компания HR Consulting Partners, която предлага широка гама от HR услуги, и в U Мatter Corporate Wellness, специализирана в грижа за благосъстоянието на служителите. Има 23 години опит като Мениджмънт консултант, Мениджър човешки ресурси и Мениджър продажби в международни компании в България и  Югоизточна Европа. Като ЧР мениджър е работила в компании като Procter & Gamble, Merck Sharp&, Avon Cosmetics, като е отговаряла за ЧР стратегията и управление на ЧР процесите за България, Румъния, Хърватска, Босна, Словения, Сърбия, Македония, Албания. Като Мениджмънт консултант е била част от екипа на Deloitte Management Consulting, Adecco Group.  Сертифициран Lean Six Sigma Green Belt и Senior Professional in Human Resources (SPHR). Бизнес коуч.

    Златина Кушкиева обяснява какво представлява стратегическото управление на човешките ресурси, или Стратегически ЧР.

    Какво работят хората, които отговарят за стратегията за управление на човешките ресурси (ЧР)/Employee Experience/Хора и култура? 
    Тези хора участват във формирането (и осигуряват последващо осъществяване) на бизнес целите на организацията чрез действия в областта на ЧР. Пряко отговарят за това да създадат и актуализират (когато е необходимо): стратегия за привличане и задържане на колеги, развитие и обучение, стратегия за оценка и управление на представянето, стратегия за управление на общото възнаграждение, култура и управление на промяната, стратегия за разнообразие и приобщаване, стратегия за ангажираност на колегите. След което да внедрят поетапно във всички части/страни/отдели на компанията създадената стратегия чрез създаване и/или актуализиране на процеси и инструменти, свързани с хората и културата. Ръководят стратегически за компанията проекти, чрез които ЧР стратегията се реализира/имплементира. Осигуряват необходимата организация (на хора, процеси и пр.), чрез която създадената стратегия да стане реалност, което би могло да се случи за период от 3 – 5 – 8 години според комплексността на бизнеса и размера на промяната (ако има промяна в стратегията).

    Ева Македонска

    Глобален директор Хора и Култура в Хаос 

    Моята професионална история започва като случайно приключение в рамките на един амбициозен европейски проект за сътрудничество в Министерството на труда и социалната политика във връзка с присъединяването на България в ЕС. В друга европейска държава бях ходила само на екскурзия. Мечтаех си за приключения, пътувания и активна комуникация, но на практика сядах пред компютъра и пишех молби за финансиране и организиране на курсове, обучения и общи инициативи, добре, че имах добър английски. За да бъда честна, не се справях най-добре с тази роля. Написаното от мен се завръщаше с безбройни забележки, подсилени с червено мастило. Но късметът беше на моя страна, тъй като имах удоволствието да работя с изключителен колега и тя много силно ме подкрепяше. До ден днешен хората, на които се доверявам, не са просто важни професионални контакти, а често остават близо до мен и в личния ми живот. Как и кога по-късно поехте стратегически ЧР функции? Не мога да определя точно момента, в който стратегическият аспект на моята кариера излезе на преден план. Дори в настоящата ми роля като лидер на екипи, работещи на три континента в над 10 държави, все още отделям време и внимание на тактически ангажименти. Според изследване, проведено от Gartner в последните 5 години, 70% от специалистите в областта на човешките ресурси са изправени пред изменения и преориентация в отговорностите си. Този тренд е част и от моята работа. Приоритетите ми са в областта на управление на промените, адаптивни работни модели, формиране и промяна на корпоративната култура и цифрова трансформация в сферата на човешките ресурси.

     Моят професионален път се развива в свят, който не се спира пред географските и културните граници. Най-стимулиращият аспект на моята роля е безспорно нейният глобален обхват, който обединява специалисти от разнообразни професии и култури. Позволете ми да ви предоставя пример: представете си, че компанията ви внедрява нов процес за развитие на своя персонал. В Германия хората очакват систематичен и добре структуриран подход, съчетан с повече време и методология за трансформация. В България ключът към успеха е в предварителната комуникация и изграждането на доверие, докато в САЩ рискът е добре дошъл. Но тук не свършват предизвикателствата – добавете към тази разнообразна мозайка и бизнес спецификите. В софтуерните функции правилата и политиките са непоколебима част от работния процес, в комерсиалните роли е по-добре да покажеш добрите практики, а в творческите екипи design thinking доминира. Да добавим и фактора време, плюс грешките, които ще допуснем и умножим по броя на желаните процеси и ще получим малка част от спецификите в моята работа.

    За да бъдете подходящи за роля, свързана със стратегическо управление на човешките ресурси, трябва да разполагате със следния предишен опит и умения:
    1.Много добро разбиране на различни бизнес аспекти: оперативни процеси, производствени, финанси и счетоводство, маркетинг, продажби, контрол на качеството и пр. Трябва да имате много широки бизнес познания, за да разбирате как чрез управлението на човешките ресурси ще формирате и подпомогнете реализацията на общата стратегия на организацията.

    2.Аналитични умения, анализ на данни: Трябва да можете да бюджетирате, да анализирате данни и информация, за да вземете информирани решения относно човешките ресурси и тяхното влияние върху стратегическите цели. 

    3.Комуникационни умения: ефективната комуникация е ключова в ролята на стратегически ЧР мениджър, тъй като трябва да взаимодействате с различни нива на организацията и да представяте стратегически идеи и планове.

    4.Опит в областта на човешките ресурси: предимство е да имате опит в областта на управлението на човешките ресурси, преди да преминете към стратегическата роля. Това може да включва комплексен опит в редица дейности (не само една) като подбор, развитие, оценка на производителността (трудово представяне) и управление на таланти и приемственост. Опит изцяло извън ЧР също би бил подходящ за някои роли, защото опитът на всяка една роля, която е управлявала големи екипи; градила е стратегия за своята функция така, че да подпомага реализирането на бизнес стратегията; развивала е екипите си, мениджърите в тези екипи; ръководила е идентифициране на таланти във функцията, която управлява – би бил подходящ и за Стратегически ЧР. Защото от тази роля се очаква силно разбиране и подкрепа за формирането и осъществяването на бизнес стратегията на компанията, а липсата на познания в конкретиката на ЧР би могла много успешно да се замести с екип от ЧР професионалисти, които да бъдат част от екипа на стратегическия ЧР.

    Позиции, които работят стратегически с управление на човешките ресурси (ЧР), се срещат в разнообразни типове компании независимо от тяхната индустрия. Важното е, че всяка организация, която се стреми към постигане на своите стратегически цели и има служители, може да се възползва от стратегическо управление на ЧР – дори и да няма вътре в компанията хора с необходимите знания, опит, умения.

    Някои от типовете компании, които имат позиции, изпълняващи функции, свързани със стратегически човешки ресурси, включват:

    -холдинги от компании, големи локални компании, корпорации и мултинационални компании: често в холдинговата структура се създава стратегията за компаниите. В по-големите компании отговорността за задаване стратегията стои във висшия мениджмънт, включвайки в процеса, разбира се, и по-ниските нива. 

    Всички тези компании често разполагат с роли по управление на човешките ресурси, които се занимават със стратегическите аспекти на ЧР, за да подкрепят глобалната им стратегия. Доколко стратегическите ЧР дейности са включени в позициите, които отговарят за България, зависи от големината на организацията в България и дали ролята, която е базирана в България, отговаря само за страната, или за регион. В мултинационални компании често стратегическите ЧР функции са изнесени в Регионални ЧР Директори/Мениджъри, които отговарят за УЧР (или Хора и култура) за няколко страни, когато България сама по себе си е малък пазар за тази компания. Разбира се, абсолютно е валидно роля в мултинационална компания, която отговаря за УЧР само за България, също да има значителна част стратегически ЧР – понякога дори и по-малки като големина на бизнеса страни (ако България е такава за тази индустрия) могат да се управляват сравнително независимо от компанията майка и тогава стратегията за ЧР също е в отговорностите на локалния ЧР.  

    -малки и средни предприятия: макар и по-малките компании да разполагат с по-ограничени ресурси, много от тях също разбират важността на стратегическото управление на ЧР и могат да наемат на проектна база външни ЧР консултанти – специалисти в стратегически ЧР за дефиниране на ЧР стратегията.

    На практика, всички компании имат нужда да дефинират своята ЧР стратегия. Някои използват външни консултанти, с които да създадат/актуализират заедно своята ЧР стратегия, тъй като по този начин ще работят с опитни консултанти за времето, докато се изгради стратегията; след което ще прехвърлят изпълнението ѝ на своя екип от ЧР професионалисти.

    Милена Халачева – Миланова

    Глобален Ръководител Допълнителни възнаграждения и придобивки за групата Atos

    Професионалният ми път в сферата на ЧР започва преди 17 години, като преминава последователно от външен консултант по проекти в областта на управление на човешкия капитал през вътрешен ЧР Бизнес партньор, а в последните 8 години тясно специализирам в областта на възнагражденията и придобивките, на професионален жаргон TR (Total Rewards) или Comp&Ben (Compensation and benefits). Като консултант имам опит с клиенти от различни сектори, напр. финанси и банки, телекоми, производство, публичен сектор и др., а като вътрешен ЧР работата ми е изключително в ИТ сферата. В TR стартирах на позиция, която имаше обхват само за България, а впоследствие постепенно добавях регионален опит, докато поех позиция, покриваща 39 страни от Европа, Близкия изток и Африка. Паралелно съм поемала допълнителни роли, свързани с процеси по сливания и придобивания, което дава пълен поглед върху стратегическото развитие на дадена компания. Обхватът на настоящата ми роля е глобален, като покрива всичките 107 000 служители в 69 държави по света, разположени на всички континенти.

    TR е нишова ЧР функция, която интегрира в себе си бизнес и финансово разбиране за приоритетите на компанията ведно с изграждането на система за възнаграждения и придобивки, която едновременно да осигури вътрешна справедливост в компанията и конкурентно предимство на пазара на труда. Настоящата ми роля е експертна, т.нар. СОЕ (centre of expertise), и изисква мултидисциплинарна подготовка, а смея да кажа и житейска зрялост и умения за работа с разнообразие от култури. Тя е задължително и екипна работа на всички нива в една компания – тясно сътрудничество с бизнес лидерите, с всички останали ЧР функции, с отдели като Финанси, Закупуване, Продажби, Операции и Заплати, но и със служителите, техните формални представители и профсъюзите.

    Необходимо е и поддържането на външна мрежа от контакти – експерти в областта за обмяна на опит, партньори и доставчици на специализирани услуги като проучвания на възнагражденията и придобивките, администратори на гъвкави придобивки и програми за признание, живото-, здравно- и пенсионни застрахователи и брокери. Средата е динамична и изискваща, при все това изключително приятно интелектуално предизвикателство за човек, който обича да учи и разширява хоризонтите си постоянно, но и да остава здраво стъпил на земята с практичен подход към комплексните проблеми и предизвикателства.

    Как поддържат квалификацията си хората на тези роли?
    С още по-дълбоко познаване на бизнеса не само в страната, но и извън страната; запознаване с практики в други компании, други индустрии; в други страни на тяхната компания; с активно участие в стратегически проекти на други функции в организацията (извън ЧР); с включване в изграждането на стратегия за (по-голям) регион от няколко страни в компанията.

    Какви са възможностите за развитие на някого, който вече е на стратегическа ЧР роля?
    Преминаване в други функции извън ЧР, поемане на допълнителни функции в допълнение към ЧР, израстване към по-високото ниво Управител/ Изпълнителен директор/ Генерален мениджър. И в България имаме такива примери.

    Разбира се, понякога естествено развитие е и към консултантски компании, в които възможностите за  изграждане на стратегия са повече, тъй като консултантските компании работят с разнообразни клиенти. А изграждането на стратегия често е процес, който се случва веднъж на 3 – 4 г., след което на годишна база се потвърждава/актуализира според пазарната ситуация.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    преди 2 дни
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    02 май 2024, 11:25
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    02 май 2024, 09:49
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    02 май 2024, 08:03
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19