неделя, 14 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2540 прочитания

  JOBS in BG: Какво е да работиш като Corporate Development Analyst в myPOS

  За професията и възможностите разказва Александър Павлов, първият Corporate Development Analyst в отдел „Финанси“ във финтех компанията
  24 октомври 2023, 15:03 a+ a- a

  Снимка: Александър Павлов - Corporate Development Analyst в myPOS

  Александър Павлов е завършил Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ във Варна с профил „Математика и немски език“. След завършването си избира да продължи образованието си в Берлин, където успешно завършва бакалавърска програма по специалност „Инвестиции“, откривайки началото на успешната си кариера в сферата на финансите.

  Зад гърба си има няколко години опит в стартъп общността в Германия, както и ръководство на собствен бизнес. Фокусът му е основно върху финансовите аспекти, като търсене на капитал и инвестиции.

  Пред Economy.bg Алекс разказва повече за началото на своята кариера, настоящата си позиция, какви умения и качества са необходими, как поддържа квалификацията си и кои са най-големите заблуди за професията.

  Александър, разкажи ни за началото на кариерата ти в myPOS.
  Още докато бях в Германия, забелязах потенциала и възможностите на myPOS като компания, която не само предоставя интересни перспективи за собственото си развитие, но и за развитието на всички, които участват в нея. Това беше една от причините да се върна отново в България и да продължа своята кариера. В началото стартирах в отдел „Продажби“, тъй като на този етап компанията не предлагаше позиция Corporate Development Analyst. След по-малко от година обаче се отвори тази възможност и аз веднага се прехвърлих в отдел „Финанси“. Вече съм в компанията от две години и смея да твърдя, че взех правилното решение.

  С какво се занимава отдел „Финанси“ в myPOS?
  Бих описал отдела като хетерогенен, тъй като функционира въз основа на разделение на множество специализирани екипи. Има хора, които се занимават единствено и само с преглеждането и одобрението на всички клиентски трансфери, които преминават през нашата финтех платформа – Payment Specialists.
  Отделно имаме сравнително голям екип от счетоводители, които имат отговорността да следят и поддържат счетоводството за всяка от компаниите в групата. Компаниите в групата оперират в различни юрисдикции, всяка със своите специфики в правните разпоредби.
  Отделът включва и екип Financial Planning and Analysis, който се занимава с бюджетиране, изготвяне на финансови отчети и оценка на инвестиционни проекти. Екипът също предоставя анализ на очакваните приходи и разходи за определен период от време, играейки ключова роля във финансовото управление на компанията.
  Друг аспект от работата на екипа обхваща управлението на ликвидността, валутните експозиции и хеджинг стратегията на компанията. Тази стратегия има за цел да намали валутния риск, свързан с колебанията на цените на активи или пазарните условия. Тези дейности се извършват от Treasury екипа на компанията.

  Как типично протича един работен ден?
  Моят работен ден е изключително динамичен, затова е трудно да го определя като типичен. Всеки ден срещам различни хора и се занимавам с различни казуси, макар и често да провеждам множество разговори. Отговорностите ми могат да се разделят на два основни типа.
  Първият тип включва дългово и дялово финансиране от страна на инвеститори и инвестиционни фондове, които проявяват интерес към myPOS. Вторият аспект се фокусира върху идентифицирането на потенциални компании, които биха могли да бъдат стратегически важни за нашето клиентско портфолио. Нашата цел е да придобием по-малки компании, които да подпомогнат стратегическото ни позициониране и да увеличат пазарния ни дял.
  В процеса на изпълнение на тези задачи, често се свързвам с инвеститори, анализирам пазарни тенденции и бъдещи прогнози, както и изготвям финансови оценки. Този баланс между двата типа отговорности прави моята работа изключително стимулираща и предизвикателна.

  Какви умения и качества са необходими за тази професия?
  Има много мнения по този въпрос, но според мен на първо място стоят аналитичните умения, поради факта, че те представляват основата на финансовия анализ и управление. В работата ми често се налага да се срещам с хора с различни профили – одитори, корпоративни адвокати, инвестиционни банкери и други, затова според мен комуникационните умения застават на второ място по важност. С всеки един човек комуникацията е на различно ниво и умението да знаеш кога и какво да кажеш е от съществено значение за реализирането на успешни сделки. От друга страна, повечето ни разговори са с хора от различни държави. Поради тази причина владеенето на английски език е задължително, а още един език би бил от голяма полза.

  Как поддържаш знанията и квалификацията си?
  Смятам, че стремежът към постоянно обогатяване на знанията е ключов за успешно развитие в сферата. Лично аз активно уча чрез четене на книги и следене на нови практики и тенденции в индустрията. Също така понастоящем се подготвям за един от най-престижните и международно признати сертификати в индустрията – CFА (Chartered Financial Analyst). Подготовката за този сертификат изисква общо три години усилен труд, както и умения за устойчиво управление на времето, тъй като трябва да съчетавам обучението си със сегашните задачи на работното ми място.
  Тук е моментът да спомена, че myPOS ни предоставя подкрепа и стимулира професионалното ни развитие, като предлага достъп до различни курсове и сертификации. Всички колеги, които демонстрират желание за усъвършенстване и кариерно развитие в сферата, могат да получат възможности за израстване в своята кариера.

  Какви са възможностите за развитие?
  Възможностите за развитие на тази позиция са многобройни и обещаващи. Един от типичните пътища за напредък включва постигане на статус C-level, т.е. поемане на ролята на финансов, търговски или изпълнителен директор. От друга страна, съществуват и възможности като инвестиционен банкер, портфолио мениджър или мениджър на хедж фондове.

  Кои са най-големите заблуди за тази професия?
  Една от най-честите заблуди в областта на финансите е идеята, че можем бързо да скачаме нагоре по стълбите на успеха. В реалността обаче постигането на висока позиция изисква не само умения, но и изключително усърдие и постоянно учене. Експертизата се изгражда постепенно, чрез непрекъснат труд и практика, които не могат да бъдат заменени от бързи пътища.
  Смятам, че първите 10 години от нашата кариера могат да бъдат изключително трудни и изискващи. Това е времето, в което натрупваме фундаментални познания и умения, които ще ни подкрепят в бъдеще. Важно е да се разбере, че успехът не идва лесно и не е свързан с традиционното работно време от 9 до 5. За да постигнем изключителни резултати, трябва да бъдем упорити, да инвестираме много усилия и да дадем всичко от себе си.

  Какви са хобитата ти и какво обичаш да правиш след края на работния ден?
  Спортът е важна част от живота ми вече много години. Моята страст са бойните спортове, като в момента активно тренирам кикбокс и жиу-жицу. Когато нямам възможност да съм в залата, наблягам на тренировки на открито и най-вече на калистениката.
  Друго мое хоби са книгите, като основно чета два типа книги. Едната част са с професионална насоченост – успешни истории на инвеститори, утвърдили и доказали своята експертиза във времето. Другата част са романи, но те са много специфични. Често, когато ги чета, се фокусирам върху призмата на това как функционира светът и как хората в него взаимодействат.

  Вижте по какви проекти работи myPOS в България

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на myPOS Technologies AD в JOBS.bg

  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА JOBS IN BG:

  Какво е да работиш като Senior Data Analyst в Honeywell България?
  Какво е да работиш като BIM архитект в Next IT Services?

  Какво е да работиш като Ръководител на отдел Разработка на вътрешен софтуер в myPOS?
  Какво е да работиш като Product Owner в Appolica?
  Какво е да работиш като Pentester в AMATAS?
  Какво е да работиш като Technical Team Lead в Mobile Wave Solutions?
  Какво е да работиш като Presales Engineer в Milestone?
  Какво е да работиш като Validation & Verification Enginener в Proxiad?
  Какво е да работиш като Софтуерен Инженер в Delta Source?
  Какво е да работиш като Софтуерен Инженер в GfK Bulgaria?
  Какво е да работиш кaто Мениджър на Програмисти в GfK?
  Какво е да работиш като Support & Monitoring в myPOS
  Какво е да работиш като Database Administrator в Schwarz IT България?
  Какво е да работиш като Мениджър „Продукти и Продажби“ в CLICO България
  Какво е да работиш като SAP Real Estate Application Specialist в Schwarz IT България?
  Какво е да работиш като Agile Coach в GfK Bulgaria?
  Какво е да работиш като DevOps Engineer в News UK екип в Questers?
  Какво е да работиш като Ментор в Скейл Фокус Академия?
  Какво е да работиш като SAP Консултант Трежъри и Финанси в Атос България Компетънси Център?
  Какво е да работиш като Тестер в KBC Shared Service Center Varna?
  Какво е да работиш като Дизайнер на Обучение в Телерик Академия?
  Какво е да работиш като Commercial Expert в StorPool Storage?
  Какво е да работиш като IT Lead в Auxionize?
  Какво е да работиш като Head of IT във FIO Systems Bulgaria, част от Hypoport Group
  Какво е да работиш като Младши Системен Администратор в StorPool Storage?
  Какво е да работиш като ETL/AB Initio Specialist в Schwarz IT България
  Какво е да работиш като Старши Мениджър „Софтуерно Инженерство“ в Progress?
  Какво е да работиш като Lead QA Engineer в Questers?
  Какво е да работиш като Главен Софтуерен Архитект във Fourth България?
  Какво е да работиш като Аниматор в Anakatech
  Какво е да работиш като Head of Delivery в Coretech?
  Какво е да работиш като Софтуерен Анализатор в Astea Solutions?
  Какво е да работиш като Системен Администратор в StorPool?
  Какво е да работиш като Quantitative Analyst/Statistician в Tek Expert?
  Какво е да работиш като QA Инженер в Astea Solutions?
  Какво е да работиш като Java Team Lead в DHL ESS?
  Какво е да работиш като Group Manager в Strypes?
  Какво е да работиш като Automation QA в DHL Enterprise Software Solutions?
  Какво е да работиш като 3D Артист в „Империя онлайн“? 
  Какво е да работиш като Проектен Мениджър в DataArt?
  Какво е да работиш като Художник на Игри в „Империя Онлайн“?
  Какво е да работиш като Инженер/Консултант по Облачни Услуги в HeleCloud?
  Какво е да работиш като Гейм Дизайнер в „Империя Онлайн”?
  Какво е да работиш като JavaScript Developer в Tick42?
  Какво е да работиш като Data Platform архитект в „Инспирит“?
  Какво е да работиш като Старши Програмист в Endava?
  Какво е да работиш като Vendor Debit Desk специалист в Ingram Micro?
  Какво е да работиш като Тест Инженер в Endava?
  Какво е да работиш като Level 2 Support в Taulia?
  Какво е да работиш като Head of Intelligent Systems в „Телелинк“?
  Какво е да работиш като Анализатор в Experian?
  Какво е да работиш като .NET Програмист в Tradologic?
  Какво е да работиш като Head of Project Infrastructure във Fadata?
  Какво е да работиш като Софтуерен Инженер в Taulia?
  Какво е да работиш като ML Lead - Flex team в HyperScience?
  Какво е да работиш като Технологичен Трейнър в Телерик Академия?
  Какво е да работиш като Директор „Софтуерно Инженерство“ в Progress?
  Какво е да работиш като Софтуерен Инженер в Progress?
  Какво е да работиш като Софтуерен Инженер в Ocado Technology?
  Какво е да работиш като Глобален Директор „Продажби“ в „Софтуер Груп“?
  Какво е да работиш като Продуктов Мениджър на Игри в Playtech Bulgaria?
  Какво е да работиш като QA Инженер в Proxiad Bulgaria?
  Какво е да работиш като Implementation Development Team Lead в „Софтуер Груп“?
  Какво е да работиш като iOS Разработчик в MentorMate?
  Какво е да работиш като Технически Директор в „Мнемоника“?
  Какво е да работиш като Софтуерен Разработчик в Luxoft?
  Какво е да работиш като Ръководител на Android Екип в MentorМate?

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  12 юли 2024, 15:31
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  12 юли 2024, 14:43
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  12 юли 2024, 13:30
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  12 юли 2024, 10:42
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  12 юли 2024, 09:41
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство