петък, 14 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2042 прочитания

  Откриват Център по дигитално предприемачество във ВУТП

  „Дигитално предприемачество и изкуствен интелект“ е най-новата специалност във висшето училище
  08 май 2024, 10:57 a+ a- a

  Висшето училище по телекомуникации и пощи ще има нов Център по дигитално предприемачество. Заместник-министърът на иновациите и растежа проф. д-р Георги Ангелов официално ще открие новото обучително пространство във ВУТП тази седмица, на 9-ти май (четвъртък), в сградата на висшето училище.

  Центърът по дигитално предприемачество е специализирано пространство, предназначено да подпомогне студенти, преподаватели и изследователи в разработването и реализирането на дигитални бизнес идеи. Това е мястото, от където ще стартират студентските стартъп-и, провокирани от все по-дигитализиращата се индустрия. „Повод за изграждането на Центъра са едни от най-големите и най-богати корпоративни гиганти – Амазон, Фейсбук и Гугъл, които имат минимален брой реални физически активи и са изцяло структурирани и опериращи в дигиталното пространство. Цялото богатство на тези компании е в интернет. Защо от Центъра по дигитално предприемачество да не направи първия си милион новият Мак Зукърбърг или новият Джеф Безос”- коментират от Висшето училище по телекомуникации и пощи.

  Дигиталното предприемачество е бъдещето на Индустрия 4.0 поради два основни фактора. Първият фактор произтича от все по-дигитализиращата се икономическа и бизнес среда и преместването на предприемаческата дейност от фактическото в кибер пространството – в он-лайн среда. Вторият фактор е свързан с дигитализацията на процесите в самите компании – днес те се управляват дигитално, производството им се координира дигитално, снабдяването им е подчинено на дигитално отчитани операции, техническите средства са автономни и дигитално базирани. В Германия вече са изградени и първите дигитални фабрики, чиито процеси са изцяло автономни и дигитално базирани, и в които работещите хора са единици. Именно това прави познанията в областта на дигиталното предприемачество ценен ресурс, в навечерието на Индустрия 5.0. Защото бъдещето ще е на онези от нас, които могат да работят в дигитална среда.

  На събитието доц. д-р Ради Димитров, заместник-ректор на ВУТП по финанси, международна дейност и административен капацитет ще представи пред присъстващите специално разработена от студент на университета програма, която улеснява управлението на бизнес процесите в предприятията и по-специално на производствените разходи. Той ще покаже нагледно как в обучението си по дигитално предприемачество новото поколение инженери на ВУТП не само администрират конкретни процеси в дигитална среда, но и се учат да ги проектират, реорганизират и управляват.

  В новия Център по дигитално предприемачество, оборудван изцяло за нуждите на специалностите от катедра „Общо инженерство“, студентите ще имат възможност да придобиват специфични дигитални умения, да получават практически знания и да се срещат и обменят идеи с успешни представители на бизнеса, в сферата на предприемачеството и иновациите. Предвижда се в него да се предлагат курсове и семинари по теми като дигитален маркетинг, електронна търговия, бизнес планиране, финансиране на стартиращи предприятия, които да подпомогнат студентите да създадат свой собствен дигитален бизнес, както и да се организират събития и срещи, където младите хора да могат да се свържат с потенциални инвеститори, ментори и работодатели, споделящи сходни интереси.

  Центърът ще се ползва от всички студенти в специалностите от професионално направление „Общо инженерство“: „Дигитално предприемачество и изкуствен интелект“, „Дигитално предприемачество и високи технологии“, „Дигитална публична администрация“, „Алтернативни енергийни технологии“, „Дигитално лидерство“ и „Smart управление на регенеративни технологии“.

  „Дигитално предприемачество и изкуствен интелект“ е най-новата специалност в образователното портфолио на Висшето училище по телекомуникации и пощи. Изкуственият интелект вече е част от живота ни и навлиза все по-упорито в работните процеси, заменя човека на редица работни места. Инженерите по дигитално предприемачество и изкуствен интелект са новите разработчици и внедрители в работата на компаниите на дигитални управленски, производствени, финансови и маркетингови системи, интегриращи не само информация от реалната физическа среда, но и бази от данни на изкуствения интелект.

  Програмата е единствена по рода си в България. Верни на стила си, ръководството и академичната общност на ВУТП изпреварват събитията и обучават инженерите на бъдещето. Съчетавайки уменията за програмиране и работа с изкуствен интелект и тези за изграждане на дигитални организационни структури, новите инженери на 21-ви век с лекота ще могат да обвързват физическата и дигиталната среда, като по този начин добавят съществена стойност към процесите и имиджа на компаниите, в които работят.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 4 часа
  България постигна пълна дигитална трансформация в здравеопазването за 3 години
  За по-малко от 3 години общият брой на издадените електронни рецепти надхвърля 54 млн.
  преди 4 часа
  ЕБВР инвестира 15 млн. евро в Eldrive
  Компанията ще добави 7400 станции за зареждане
  преди 5 часа
  преди 7 часа
  Дори получено на грешен имейл искането за изтриване на лични данни е задължаващо
  Вижте повече за казуса, по който в Холандия наложиха глоба от 6 хил. евро на агенция за подбор
  преди 8 часа
  Унгарска комания ще стартира в Стара Загора производство на автомобилни платки
  Друг унгарски инвеститор ще произвежда слънчеви батерии до Силистра
  преди 9 часа
  dormakaba открива център за бизнес услуги и разширява завода си в България
  Местният екип ще нарасне спрямо сегашните 260 служители