сряда, 19 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1911 прочитания

  HR Jobs in BG: Какво е да работиш като Старши Специалист „Подбор“ в tbi bank?

  За професията и възможностите разказва Мариола Велчева
  07 август 2023, 15:54 a+ a- a

  Мариола Велчева - Старши Специалист „Подбор“ в tbi bank. Снимка: tbi bank

  Мариола Велчева e  Старши Специалист „Подбор“ в tbi bank.  Има магистратура по икономика, а кариерата си в HR сферата започва като Специалист „Човешки ресурси“ в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията по програма „Старт на кариерата“.

  В tbi bank стартира работа през юли 2018 г. в отдел „Администриране на персонала“ като Специалист „Администриране на персонала“. През 2020 г. се мести в отдел „Подбор и работодателска марка“ като специалист „Подбор“, а от март 2023 г. е повишена в Старши Специалист „Подбор“.

  Пред Economy.bg Мариола разказва повече за настоящата си позиция, какви умения и качества са необходими, как поддържа квалификацията си и кои са най-големите заблуди за професията.

  Какви са основните Ви отговорности на тази позиция?
  Основните ми отговорности включват управлението на целия рекрутмънт процес в банката, определяне на изискванията за длъжността съвместно с мениджърите на съответния отдел, разработване на стратегии за привличане на кандидати, планиране на рекламни кампании, използване на различни канали за рекламиране на обяви за работа, преглеждане и интервюиране на кандидати и други.

  Как типично протича един работен ден?
  Стартирам деня си с чаша ароматно кафе, след което преглеждам списъка с отворени позиции и определям приоритетите си за деня. Преглеждам получените кандидатури от онлайн платформите, като решавам кой да бъде привлечен за интервю. Анализирам резюмета, мотивационни писма и други документи, за да се уверя, че кандидатите отговарят на изискванията за съответната позиция.

  Също така провеждам интервюта с кандидати, които съм селектирала предварително. Интервюто може да бъде на живо, по телефон или чрез видеоконференция. Задавам въпроси относно опита и компетентностите на кандидатите и оценявам дали са подходящи за работната позиция. След провеждането на интервютата анализирам кандидатите и давам обратна връзка на мениджърите за техните качества.

  След като съм избрала най-подходящите кандидати, съгласувано с мениджъра за съответната позиция, подготвям оферти за работа и обсъждам условията за трудов договор. Също така координирам комуникацията с кандидатите, следя статуса на създадена заявка за нов служител.

  Екип „Подбор“ в tbi bank. Снимка: tbi bank

  Какви умения и качества са необходими за тази професия?
  ●Добрите комуникационни умения са от съществено значение, тъй като трябва да се комуникира ефективно с кандидатите, мениджмънта и другите членове на екипа. Трябва да бъдеш способен да поставяш ясни въпроси, да слушаш внимателно и да изразяваш информацията на разбираем език.

  ●Способността да анализираш и оценяваш кандидатите и информацията от интервютата е от съществено значение. Трябва да можеш да разпознаваш ключовите качества и компетентностите им, както и да правиш обективни оценки дали са подходящи за длъжността.

  ●Умението да организираш и управляваш множество задачи и срокове е важно за специалиста по подбор. Трябва да бъдеш добре организиран, да можеш да планираш своето време ефективно и да се адаптираш към променящите се приоритети.

  ●Трябва да разбираш основните принципи и практики в областта на рекрутмънта. Това включва разбиране на различните методи за привличане на кандидати, провеждане на интервюта, проверка на препоръки и изготвяне на оферти за работа.

  ●Специалистът по подбор трябва да има емпатични умения, които му позволяват да се свърже с кандидатите и да разбере техните нужди и мотивации. Също така трябва да имаш добри междуличностни умения, за да създаваш положителни отношения с кандидатите, колегите и другите заинтересовани страни.

  Екип „Подбор“ в tbi bank. Снимка: tbi bank

  Как поддържате знанията и квалификацията си?
  Запазвам си време за професионално развитие, като чета актуална литература, която да ми помага да се развивам в областта на процеса по подбор на персонал.

  Какви са възможностите за развитие?
  Възможностите за развитие в сферата на човешките ресурси са огромни. След повишението ми в старши специалист по подбор вече усърдно ще започна да работя и да покривам цели и за по-висока позиция, защо не? Например мениджър или HR бизнес партньор.

  Мариола със семейството. Снимка: Личен архив

  Кои са най-големите заблуди за HR професията?
  Много хора си мислят, че HR професията е само административна работа. Това не е така. HR включва много повече от само административни задачи. HR професионалистите играем важна роля във формулирането и изпълнението на стратегии за управление на персонала, развитието на служителите, компенсациите, обучението и развитието. Работим в полза и на служителите, и на компанията. HR играе ключова роля в стратегическото управление на персонала и приносът му има директно отражение върху бизнеса. Създаваме и изпълняваме планове за привличане, задържане и развитие на новите ни служители, което има пряко въздействие върху продуктивността, иновациите, рентабилността и конкурентоспособността на компанията.

  Вярвате ли, че баланс между работа и личен живот е постижим? (Ако – да, как Вие го постигате?)
  Балансът между работа и личен живот е постижим, защото е важно да поддържаме хармония и удовлетвореност в различните аспекти на живота ни. Работата и личният живот са взаимосвързани и взаимно влияят един на друг.

  Въпреки че постигането на идеалния баланс може да бъде предизвикателство и може да варира за различните хора, стремежът към баланс между работа и личен живот е важен и постижим. Това изисква осъзнато управление на времето, приоритизиране, установяване на граници и постоянно самооценяване, за да създадем хармония в живота си.

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на TBI Bank в JOBS.bg

  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА HR JOBS IN BG:

  Какво е да работиш като Talent&Culture Lead в Resolute Software?
  Какво е да работиш като Leadership Development Facilitator в SoftServe
  Какво е да работиш като Talent Acquisition Eastern Europe в CERATIZIT Bulgaria?
  Какво е да работиш като Talent Sourcing Process Lead в Cargill?

  Какво е да работиш като Head of Recruitment and Resourcing в Questers?
  Какво е да работиш като Chief People Officer на KFC и Nordsee?
  Какво е да ръководиш отдела за възнаграждения и администриране на персонала в TBI Bank?

  Какво е да работиш като Group Global Head of HR Compliance в YNV Group?
  Какво е да работиш HR Business Partner в HeleCloud?
  Какво е да работиш като Lead Recruitment & Resourcing Advisor в Questers?
  Какво е да работиш като старши експерт „Човешки ресурси, трансакции“ в Cargotec България?
  Какво е да работиш като Talent Acquisition Manager в Concentrix?
  Какво е да работиш като мениджър „Знание“ в DHL Freight ESS?
  Какво е да работиш като HR Ops Transition Lead в The Adecco Group
  Какво е да работиш като старши съветник „Управление на HR ефективността и организационен дизайн“ в Теленор България
  Какво е да работиш като старши мениджър „Обучение и развитие“ в УниКредит Булбанк?
  Какво е да работиш като Chief People Officer в Scalefocus?

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 часа
  преди 7 часа
  Публичните финанси на България губят 3 млрд. лв. годишно заради недекларираната заетост
  Най-високите нива на използване на подобни практики са открити в секторите селско стопанство, туризъм и строителство
  преди 7 часа
  Nvidia стана най-ценната компания в света
  С пазарна капитализация над $3,3 трилиона, тя надмина Microsoft и Apple
  преди 8 часа
  За първи път: Соларната енергия е повече от петролната
  7 китайски компании за соларна инфраструктура изпреварват енергийните резерви на 7-те най-големи петролни компании
  преди 1 ден
  PISA представи първата си оценка на творческото мислене при 15-годишните
  Българските ученици са с резултат по-нисък от средния за ОИСР