петък, 10 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1902 прочитания

    Запознайте се със стажантите на Blankfactor и научете повече за програмата NextGen

    Кандидатстването за следващото издание стартира през август, обяви Мария Стоилкова - Global L&D lead
    10 юли 2023, 17:11 a+ a- a

    Стажантите в първото издание на NextGen Blankfactor. Снимка: Blankfactor 

    Тази година Blankfactor стартира своето първо издание на стажантската си програма NextGen. Стажът в компанията съчетава работа и трейнинги, като развива както технически, така и социални умения. Първото издание стартира през април т.г. с 21 стажанти, които през юли трябва да приключат стажа си. Групата работи по 6 различни проекта, ръководена от 7 ментори.

    Към средата на август предстои да бъде отворено кандидатстването за следващото издание на програмата, която ще стартира през октомври. Повече за стажантската програма NextGen на Blankfactor разказва Мария Стоилкова - Global L&D lead. 

    Мария Стоилкова - Global L&D lead в Blankfactor. Снимка: Личен архив

    Какво Ви мотивира да създадете стажантска програма?
    Стажът NextGen Blankfactor е замислен като естествено продължение на амбицията на Blankfactor да инвестира в младия талант на България, както и да посрещне собствените си нужди за подготвени кадри. Насоката в изместването на подготовката на млади специалисти от образователните институции към работната среда продължава като тенденция. Особено със затвърждаването на модела за непрекъснатото обучение през целия професионален живот. За нас стажантската програма е най-успешният хак за подобряване на продуктивността и гъвкавостта на една компания.  

    В момента нашата индустрия минава през преломен момент с бързото развитие на когнитивните технологии. Изправени сме пред ситуация, която изисква фундаменталното преосмисляне на целия набор от умения и отговорности около основните роли в IT. Амбицията ни е чрез нашия стаж да посрещнем това предизвикателство лице в лице и да си дадем възможност в реално време да експериментираме в моделирането на новия тип инженер  в лицето на нашите стажанти. 

    В по-дългосрочен план целта на Blankfactor е да работи по изграждането на мрежа от престижни стажове в България, с които да маркираме истински образователни постижения. Стажовете като система предоставят на младите хора ценен опит, менторство и възможности за учене чрез смислена обратна връзка и успешни резултати. Като един по-безопасен начин да пробваш как ще се приспособиш в сферата на работа, която си избрал, и ти дава опит в реални измерения. Наравно с това  стажовете дават шанс да изградиш взаимоотношения с професионалисти в избраната област и да разшириш професионалната си мрежа. Всички печелим от тези връзки. Веднъж разпознати по-широко в индустрията като еталон за качествена подготовка, стажовете като нашия ще гарантират признание, изключително ценно за младия специалист. 

    Божидар Генчев

    Стажант в първото издание на NextGen Blankfactor 

    Стажът в Бланкфактор ми даде възможност да си изясня целите в по-нататъшното ми развитие в сферата на разработката на софтуер.

    Структурата на програмата и достъпът до различните етапи, през които преминава един разработчик в процеса на работа, ми дадоха възможност да разбера какво всъщност ме вдъхновява.

    Разкажете ни малко повече за първото издание на програмата и как протича?
    С оглед на плановете ни за разрастване и добавяне на ключови нови клиенти в нашето портфолио стартирахме стажантската програма през април тази година. NextGen Blankfactor е замислена като висококонкурентна и селективна програма. Подбрахме кандидати, които демонстрират не просто добра работа с код и академични постижения, но и аналитично мислене, любопитство към новостите в технологиите и потенциал за растеж. 

    Стажът ни е разделен на два модула от по 3 месеца с ежедневна заетост от 4 (до 8 часа). Програмата съчетава работа и трейнинги, като развива и технически, и социални умения. Първият модул ще завърши в средата на юли с издаването на специален сертификат (ниво 1), а групата, която ще остане за следващите три месеца, ще продължи да работи по-фокусирано върху избраните проекти (за ниво 2 сертификация на Blankfactor). Към средата на август ще обявим конкурса за нови попълнения към стажанския екип, който ще стартира през октомври. 

    NextGen Blankfactor позволява на нашите стажанти да се докоснат до всички страни на реалната работна среда – от стартирането на проект и формирането на екип през създаването на софтуерен продукт до отчетността за свършената работа. Дадохме си сметка, че за младите хора, които стъпват на пазара на труда в България, е от изключително значение да получат повече информация не само за това как реално изглежда животът на разработчика (отвъд доброто заплащане ;-) ), но и да се ориентират в професията по-стратегически, особено в новите условия, пост-AI. 

    Наравно с това, така наречените меки социални умения, на които не се обръща много внимание в предварителната подготовка на младите хора, се оказаха също много съществени за нашата програма. Всичко от това как общуваме конструктивно и работим в екип, до това как мислим градивно, как приемаме и приобщаваме критика, как се ориентираме в конфликтна ситуация или как да градим умения на лидер. Имено затова основните цели на нашата програма се оформиха не толкова около техническите умения, които, естествено, са много важен компонент от подготовката на един млад специалист, но също и в посока на култивирането на аналитично мислене, стремеж към знание, гъвкавост, адаптивност и инженерно мислене в по-широк смисъл. 

    Снимка: Blankfactor

    За кого е подходяща NextGen Blankfactor и в кои отдели приехте стажанти?
    Стажантите, които приехме в първото издание на NextGen Blankfactor имат различна подготовка: средно специализирано образование в IT; студенти, най-често от технически дисциплини, математика и физика. Други са млади специалисти, учили в чужбина, които търсят преквалификация в нашата сфера и опит в България.    

    Както споменахме, понеже целта на програмата е да формираме ново поколение инженери, които ще поемат работата в IT индустрията наравно с навлизането на изкуствения интелект, търсим хора, които не се боят да развиват широки умения в сфери и роли, които доскоро се мислеха като отделно обособени. Какво означава това? Развил си един, два езика, учиш близък трети, като следваш логиката; работил си по backend, разучаваш frontend. Всичко днес е база данни – не се стресирай, ако ти се наложи да развиеш умения да четеш и анализираш данни. 

    Искаме да вдъхновим и подготвим младите хора да мислят по-отворено и гъвкаво за позициите и ролите, за които се готвят. Да не се боят от промени, а да ги търсят, да знаят как да се ориентират в различни типове проекти и различни технологии независимо от степента им на първоначална подготовка и да се чувстват спокойни и уверени в международна среда. Именно така те култивират инженерно аналитично мислене.  

    Борислав Панов

    Стажант в първото издание на NextGen Blankfactor 

    По време на стажа си в Бланкфактор, едно от най-съществените неща, които научих, е колко важна е ефективната комуникация и сътрудничеството в екипа.

    Като задавах въпроси и активно участвах в екипни дискусии, за да се справим с предизвикателствата на всекидневието, разбрах колко важна е ефективната комуникация.

    Кои са критериите, на които държите най-много при подбора? Трябва ли кандидатите да имат завършен определен курс, или да изучават определени специалности?
    Разбира се, предварителната подготовка в IT специалности и близки дисциплини като техническите и математическите умения е от голямо значение за нас. Една част от нашите стажанти са минали през двете големи IT академии в София. Друга група са завършили университетски програми и показват добра дисциплина на мислене и градивен подход към усвояването на ново знание. В подбора си най-вече наблягаме на критичното и аналитично мислене, проявата на любопитство и „пламъка в очите“ към новите технологии и дизайн мислене. От всички кандидати се очаква доброто владеене на английски, защото програмата използва наравно английски и български език. 

    Ние разбираме, че в момента позициите в нашата сфера са на мода. Не всеки обаче носи в себе си вкуса към инженерното мислене и дисциплина. Стажът като формат е идеалното място за глътка свобода, преди да започнеш сериозно работа. То дава на младите хора възможността да помислят още веднъж върху типа професионална инвестиция, която правят в конструктивна и безопасна среда. Затова наставничеството и насоките, които стажантите получават от нашите ментори и старши инженери, е от огромно значение за техния успешен избор в професията и ние подхождаме много отговорно в тази си роля. На стажантите предлагаме не само ценната обратна връзка в тяхното развитието им, но и по-широката ориентация в индустрията като цяло. Работата по смислени проекти наравно с ученето се възприема като най-атрактивната черта на нашия стаж. 

    Снимка: Blankfactor

    В какви технологични направления могат да се развиват стажантите?
    Програмата тръгва от базисното ниво, което смятаме, че всеки бъдещ инженер трябва да притежава – език (един или два), SQL и работа с данни, APIs, frameworks, version control, object-oriented programming(OOP), agile principles, data structures and algorithms и т.н. Целта ни е на практика да покрием портфолиото на fullstack инженера.

    В началото минаваме с бърз ход през споменатите теми за опресняване на знанията и надграждане. След това формираме малки екипи, ръководени от ментор. Раздаваме проекти, които екипите започват да разработват от ниво нула. Наблягаме на умелата интеграция на AI инструменти на всички нива. Изискват се също умения за работа с данни, разчитане и сглобяване на информация.

    Проектите, по които работят стажантите в момента, стъпват на Java и .NЕТ. Всеки проект има frontend, а три от тях интегрират AI. Всички стажанти минаха през основен курс на обучение по SQL. Имаме и много силен data екип в компанията, който подготвя самостоятелен стажантски проект в тази област за октомври.

    Стремим се към постоянно надграждане на програмата чрез включване на обратна връзка и от стажантите, и от менторите ни, като ще се адаптираме към променящите се тенденции в индустрията.

    Как са формализирани отношенията със стажантите? Програмата платена ли е?
    Да, програмата е платена, като стажантите се ползват и от основния пакет придобивки, които предлагаме на всички наши служители, включително мултиспорт карта и осигурен обяд.

    Колко души се включиха в първото издание на програмата и колко време продължава тя? Колко са менторите?
    Първият ни стаж стартира с 21 стажанти. Групата работи по 6 различни проекта и екипите, в които са разпределени стажантите, се ръководят от 7 ментори. Менторите се срещат и обсъждат работата със стажантите ежедневно, като следват установените ритуали в този бранш на естествената работна среда. 

    От своя страна, и менторите, и стажантите имат достъп до ресурсите на цялата компания, а работата им се подкрепя от нашите най-старши инженери. Старшите инженери и менторите заедно оформиха структурата на стажовата програма, с идеята тя да е най-близо до реалната подготовка на младите хора от този бранш, от една страна, и до живота на фирмата, от друга. Контактът с опитните инженери допринася стажантите да комуникират и с колеги на различни нива и отговорност. 

    Какви са сроковете за кандидатстване за следващото издание и какви са очакванията на компанията?
    Кандидатите ще имат възможност да подават документи за октомврийската програма от средата на август, а обявите за стажа ще намерят на нашата официална страница и по платформите за набиране на кадри като Jobs.bg, LinkedIn и Dev.Bg. 

    Какви ще бъдат стъпките за подбор? Какво могат да очакват кандидатите?
    От кандидатите очакваме да спазят изискванията, уточнени в обявата. От тях се изисква да подготвят кратко мотивационно писмо и професионално CV с диплома или справка от мястото, където учат. Материалите се разглеждат от нашите рекрутъри, които се свързват  с първия кръг подбрани кандидати по телефона за кратко интервю на английски. Следващата стъпка е кратък разговор – интервю с нашите колеги инженери, на която каним селектирана група в нашия офис. Всички кандидати получават обратна връзка за това как са се представили. За тези, повикани на интервюта – обратната връзка е в рамките на няколко дни. Поканените да се присъединят към програмата ще започнат почти веднага, след като се оформят договорите им в началото на октомври тази година.    

    Снимка: Blankfactor

    За много от бъдещите Ви стажанти това може да бъде първо сблъскване с IT света. Какъв съвет бихте дали на кандидатите, на които им предстои интервю за стажантската програма?
    Да бъдат искрени и отворени за това, което могат, знаят и искат да постигнат в бъдещата си професия. Да помнят, че навсякъде се търсят хора, а не някой, който изглежда добре по документи и борави добре със заучени фрази. Да се отнесат отговорно към писането на мотивационното писмо. Разбираме, че за много от тях това е първият такъв опит и макар че ще търсят допитване до стандарти в интернет и chatGTP, нека наистина помислят защо и какво очакват от тази стъпка в живота си. Именно това е, което искаме да споделят с нас. И също нека помнят, че интервюто само по себе си също е повод да се огледат и да видят как стоят сред другите в професията, за която се подготвят. Всеки разговор е повод да разберат повече за себе си и за професионалния свят, в който встъпват. Нека престъпят към стажа като един експеримент и възможност още веднъж да се огледат. От своя страна, ние ги очакваме със съпричастност, любопитство и желание да споделим опита си.   

    Какви са плановете на Blankfactor в бъдеще и каква роля играе стажантската Ви програма?
    От самото стъпване на българския пазар Blankfactor заложи на задълбочените проучвания и на трудовия пазар и на образователната инфраструктура, която подготвя специалисти за IT индустрията. Потърсихме да изградим сътрудничество с всички силни образователни програми в нашата сфера, както и да прочетем нагласите на младите хора към ученето и навиците им да съчетават обучение с работа. В тези си усилия се надяваме да станем основен фактор в изграждането на инфраструктурата на IT стажовете, която тепърва се развива в България.

    Средата, която създадохме в нашата програма, насърчава професионалното развитие на стажантите с отвореност към растеж и надграждане с положително отношение и мислене. Стремим се в тези няколко месеца, докато сме заедно, не само да предоставим опит, който ще отличи стажантите ни, но и наистина да ги запалим към нашата сфера на работа. Вярваме и така сме го планирали стажът да им даде много по-успешен старт в кариерата и в индустрията. За нас ще е голяма чест да видим как наши бивши стажанти заемат добри позиции и постигат успехи именно чрез подготовката, която са получили в NextGen Blankfactor. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 16 часа
    преди 16 часа
    Промишленото производство в Германия отбелязва спад
    Търсенето в производството също отслабва
    преди 17 часа
    Зa 13 гoдини Бългapия e ycвoилa 33 млрд. лeвa eвpoпeйcĸи cpeдcтвa
    Средствата са инвестирани в над 50 хиляди проекта в цялата страна
    преди 19 часа
    Пловдив изпревари София по строистелство на нови жилища
    1026 жилищни сгради са въведени в експлоатация през първото тримесечие на 2024, сочат данни на НСИ
    преди 21 часа
    ЕК иска информация от X за модерирането на съдържание
    Брюксел пита платформата за ефекта на генеративния изкуствен интелект върху изборите