петък, 10 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7631 прочитания

    Какво ще промени ChatGPT: Виктор Димитров - Data Science Lead, Blankfactor

    Търсенето на специалисти по изкуствен интелект и машинно обучение, както и инженери с експертиза в обработката на естествен език, ще нарасне, казва Виктор
    05 април 2023, 16:41 a+ a- a

    Виктор Димитров - Data Science Lead, Blankfactor. *Снимката е AI генерирана

    С появата си през ноември 2022 чатботът ChatGPT, създаден от изследователската лаборатория с нестопанска цел OpenAI, привлече вниманието на технологичната общност. За първи път изкуствен интелект успешно автоматизира интелектуален труд и очакванията са това да доведе до сериозни промени за хората и бизнеса. 

    Как изглеждат тези промени в представите на лидери в България и как ChatGPT ще промени работата в сферата на високите технологии? В рубриката на Economy.bg „Какво ще промени ChatGPT“ показваме гледната точка и прогнозите на ИТ лидери и професионалисти с дългогодишен опит във водещи технологични компании в България. 

    Вижте какво коментира Виктор Димитров - Data Science Lead в Blankfactor.

    Виктор има почти 20 години професионален опит, който стартира в най-голямата логистична компания в света – DHL. В продължение на 5 години там заема различни оперативни длъжности, сред които и Airside Supervisor – организиращ наземното обслужване на Boeing 757 SF. От 2008 година насам работи в областта на обработката и анализа на данни, като в продължение на 7 години заема ръководни длъжности в компаниите HP, HPE и VMware, където води различни по размер и обхват екипи, включително такива разположени физически на три континента. Виктор е преминал различни сертификационни курсове и програми на AWS, TDWI, Microsoft, Snowflake и MIT Professional Education. Има богат опит с платформи за виртуализация на данни, както и интеграцията им с основните облачни складове за данни и инструменти за бизнес разузнаване. През последните две години работи активно в областта на машинното обучение и компютърното зрение.

    През 2022 година става част от българския екип на Blankfactor в ролята на Data Science Lead.

    Кои според Вас ще бъдат основните промени за бизнеса и хората вследствие на ChatGPT?
    Появата на ChatGPT, както и развитието на езиковите модели като цяло, неминуемо ще доведат до значителни промени в начина, по който функционират организациите, и начина, по който хората взаимодействат с технологията. Тези промени от своя страна ще донесат и доста ползи, като например:

    ●Подобрено обслужване на клиенти: Разговорните агенти, задвижвани от изкуствен интелект, като ChatGPT, могат да се справят с въпроси и оплаквания от клиенти много по-ефективно, като осигуряват поддръжка без прекъсване и намаляват времето за изчакване.

    ●Повишена производителност: Езиковите модели могат да помогнат за оптимизиране на бизнес процеси, като съставяне на имейли, генериране на доклади и създаване на съдържание, освобождавайки време за служителите да се съсредоточат върху по-стратегически задачи.

    ●Персонализиран маркетинг: Т.нар. „генеративен изкуствен интелект” (generative AI), част от който са и езиковите модели, може да създава персонализирани маркетингови съобщения и реклами, адаптирани към индивидуалните предпочитания и демография на клиентите, което от своя страна увеличава тяхната ангажираност с продуктите/услугите и лоялност.

    ●Намаляване на езиковите бариери: Развитите езикови модели могат да превеждат и интерпретират езици в реално време, което улеснява комуникацията на бизнеса с международни клиенти и потребители.

    ●Подпомагане на хора с нарушено зрение: Интеграцията между обработката на естествен език (NLP) и компютърното зрение (Computer Vision) би могла значително да подпомогне ежедневието на хора със зрителни увреждания.

    Как според Вас ChatGPT ще промени работата на ИТ професионалистите и ще се отрази на ИТ сектора?
    С все по-интензивното интегриране на езиковите модели в различни системи, ИТ специалистите ще трябва да се адаптират към променящата се среда. И в това няма нищо лошо, напротив - доказано е, че цикълът проба-грешка и адаптацията в нова среда са основните фактори за развитие и усъвършенстване, както при хората и животните, така и при машините.

    Някои от потенциалните ефекти върху ИТ сектора включват:

    ●Нови възможности за работа: Търсенето на специалисти по изкуствен интелект (AI) и машинно обучение (ML), както и инженери с експертиза в обработката на естествен език (NLP), ще нарасне, тъй като компаниите ще се стремят все повече да използват силата на езиковите модели. Тук е мястото да отбележа, че инженерингът на данни и MLOps ще продължат да бъдат ключови фактори във всяка една модерна организация. Да не забравяме, че 80% от работата по един Data Science проект се състои в извличане и подготовка на данните, както и въвеждане на тренираните модели в продукционна среда.

    ●Подобрена и ускорена разработка на софтуер: Езиковите модели могат да помогнат на разработчиците да пишат код по-ефективно, като предоставят предложения, коригират грешки и генерират шаблонен код. Сред най-популярните примери са GitHub Copilot, TabNine и GPT-Code-Clippy (GPT-CC).

    ●Етични въпроси: Разбира се, не всичко е с положителен знак. ИТ секторът ще трябва да вземе под внимание етичните последици от използването на изкуствен интелект, включително потенциални неравнопоставености в езиковите модели, разпространение на неправдива информация и проблеми с поверителността.

    В заключение мога да кажа, че стремглавото развитие на генеративния изкуствен интелект и в частност на големите езикови модели, ще трансформира начина, по който бизнесът функционира, и ще промени значително ИТ сектора.

    С развитието на тези технологии и тяхното все по-широко прилагане, от съществено значение е бизнесът и ИТ специалистите да се адаптират и да приемат потенциалните ползи, като същевременно не подценяват и свързаните предизвикателства. Използвайки възможностите на езиковите модели, компаниите биха могли да подобрят удовлетвореността на клиентите си, да повишат производителността и да останат начело в един все по-конкурентен пазар.

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на Blankfactor Bulgaria EOOD в JOBS.bg

     

    ВИЖТЕ ОЩЕ КОМЕНТАРИ В РУБРИКАТА КАКВО ЩЕ ПРОМЕНИ ChatGPT:

    Красимир Костадинов - Chief Technology Officer, Scalefocus
    Димитър Георгиев - Мениджър „Информационна сигурност“ в Мнемоника
    Виктор Цветков - CTO на Телерик Академия
    Атанас Райков - Вицепрезидент във Viber
    Борис Христов - Основател на 356labs
    Светлин Николаев - Директор „Иновации и UX“ в Progress
    Бьорн Стансвик - Founder & CEO в МенторМейт
    Боян Кроснов - Chief of Product в StorPool
    Веселин Арнаудов - Директор на Advanced Development Center към Office of the CTO във VMware
    Алексей Рубцов - Изпълнителен Директор на Luxoft България
    Боян Шейтанов - Ръководител на проекти и екипи в Astea Solutions
    Иван Ангелинин - Технически Директор на Cosmos Thrace
    Стоян Дамов - Съосновател и СТО на Tick42
    Михаил Панайотов - CTO на TechPods
    Веселин Борисов - Tech Lead в Devision

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 минути
    Вече работи първата за България и региона водородна зарядна станция
    В рамките на минути могат да бъдат заредени леки, лекотоварни и товарни автомобили
    преди 2 часа
    Официалният правописен речник на българския език вече е наличен онлайн
    Той е първият продукт на Български езикови ресурси онлайн или БЕРОН
    преди 2 часа
    Интегрирана концепция на ТИЗ има шансовете да реализира милиардна инвестиция в България
    В концепцията за интегрирани териториални инвестиции участват общините Пловдив, Куклен, Марица и Раковски
    преди 6 часа
    Търговски вериги поискаха от президента вето върху тавана за надценката на хляба
    Ограничаването на свободното ценообразуване ще доведе до изкривяване на конкуренцията, от което ще пострада крайният потребител, отбелязват от СМТ
    преди 7 часа
    Българската "Пластхим-Т" придоби 100% от италианската Manucor
    Сделката се финансира със заем от „Уникредит Булбанк“ и ОББ