петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4771 прочитания

    Women in IT: Албена Митова - Data Engineer, Blankfactor

    Макар и хората да си представят, че работещите в IT сферата по цял ден пишат безкрайни редове код, това далеч не е непременно така, казва Албена
    14 март 2023, 09:19 a+ a- a

    Албена Митова - Data Engineer в Blankfactor. Снимка: Личен архив

    В рубриката Women in IT разказваме за жени, които са избрали ИТ кариерата – как са се насочили към нея, с какви предизвикателства са се сблъскали и какво ги мотивира. Целта е да покажем, че ИТ сферата е място за професионална реализация и на жени. 

    Запознайте се с Албена Митова - Data Engineer в Blankfactor.

    Разкажете ни за Вашето образование.
    Бакалавърската ми степен е в сферата на международните икономически отношения – специалност, даваща добра основа в бизнес направления като икономика и финанси. Магистърската ми степен е „Стратегическо управление и консултантство“ и именно по време на нея се зароди моят интерес към текущата ми професия, а именно работата с данни. Макар и не изцяло техническа специалност, програмата запознава с безкрайните възможности, които данните предоставят, това как да ги обработваме и анализираме, за да извлечем полезна информация от тях, на база на която да вземаме успешни бизнес решения. 

    Как се насочихте към ИТ сферата? Има ли човек, който има принос за този Ваш избор, и с какви аргументи Ви спечели?
    Мога да кажа, че определено не беше любов от пръв поглед. Още преди години, когато бях в училище и трябваше да избера какво да уча в университета, родителите ми настояваха да запиша софтуерно инженерство. Глупаво и упорито аз твърдях, че това не е за мен, компютрите хич не ме влекат и искам да уча нещо свързано с икономика или бизнес. Кой да ми каже тогава, че двете неща далеч не са взаимно изключващи се и всъщност именно бизнесът поражда нуждата от технологии и седи в центъра на тяхното развитие. Години по-късно, в последната година от висшето си образование, се сблъсках с предмет в университета, наречен Data Analytics, като част от него имахме проект да изградим стратегия за подобряване на бизнес резултатите на реална компания, на база анализ на сурови данни, извлечени от техните системи. Ето тогава разбрах, че технологиите често вървят ръка за ръка с бизнес науките и съществуват професии, които комбинират най-доброто от двата свята, а именно в моя случай умението да извличаме и обработваме масивите от данни, но едновременно с това и знанието да ги анализираме и разбираме техния бизнес смисъл.

    Как започнахте в ИТ сферата? На каква позиция и какво си спомняте от този период?
    Моят професионален път в тази сфера започна като Business Intelligence специалист – това са хората, които карат данните да „разказват“ истории под формата на различни анализи и дашборди, или с други думи, хората, които превръщат безкрайните редове с данни от таблици в разбираема информация. Както всяко ново начинание и това е имало своите трудности. За мен най-голямото предизвикателство беше, че за първи път се сблъсках с чисто техническия аспект на работата, а именно обработката на данни посредством различни програмни езици. Няколко години по-късно вече на позиция Data engineer специализирам именно в това направление – обработката и подготовката на данни за различни типове анализи или моделиране.

    Албена казва, че обича да прекарва отпуските си  някъде далеч, откъсвайки се от ежедневието си и потапяйки се в атмосферата и историята на някое ново място. Снимка: Личен архив

    В момента каква е Вашата роля в компанията, в която работите? Как бихте обяснили с няколко изречения на човек извън Вашата сфера в какво се състои работата Ви?
    В момента работя като Data Engineer в Blankfactor.  Основните проекти, в които участвам, са в изграждането на ETL (Извличане и обработка на данни) процеси и Data warehouse/lake системи. А сега на по-разбираем език, преди време, когато баба ми ме попита какво работя и какво е това „дейта инженер“, разбира се, трябваше да започна по-отдалеч. Разказах ѝ как в днешно време всички модерни „компютри“ създават и събират данни, които хората искат да трупат и обработват, така че да могат да анализират и извличат от тях полезна информация. За да ме разбере още по-добре, ѝ дадох пример от нейното ежедневие, а именно как когато тя пазарува в супермаркета и отбележат стоките ѝ на касата, магазинът запазва данни какво точно си е купила, на каква цена и колко бройки, за да може след това да направи анализ кои стоки се купуват най-много, на какви цени, в кой ден и по този начин например да предложи нови стоки или промоции за клиентите си. Разбира се, това е доста дълъг и сложен процес, но моят принос в него е изграждането на системите, които събират, управляват и обработват тези данни, така че те да могат да бъдат използвани от бизнес анализатори или data scientist-и за следващи анализи или изграждане на модели. 

    Лично за Вас какво е най-мотивиращо и интересно в работата Ви?
    Когато споделя на някого, че се занимавам с обработка на данни, често отговорът е: „Това звучи доста скучно“. Да, признавам, че звучи скучно да се ровиш по цял ден в таблици с данни, но когато започнеш да разбираш значението на данните, работата става доста по-интересна. А в днешно време с напредването на технологиите данните са буквално навсякъде около нас. Всички модерни устройства, системи или бизнес процеси генерират данни и несъмнено потенциалът в това е огромен. Светът на данните се развива стремглаво, а с него и технологиите, свързани с работа с данни, което безспорно предлага множество възможности на работещите в тази сфера както да се докоснат до иновативни и модерни технологии, така и да се развиват постоянно, учейки нови технологии и методи за обработка или работа с данни. 

    Кое е най-голямото предизвикателство да си жена в ИТ компания?
    За мен най-голямото предизвикателство в това е да се науча да се включвам в чисто „мъжките“ разговори в офиса, като това да обсъждаме най-новите спортни модели автомобили например. :) Шегата настрана, да, и в компанията, в която работя в момента, мъжете числово преобладават, но това не означава, че цари мъжко царство и няма място за нас жените. Точно обратното, колегите се стараят винаги да ни приобщават в разговорите си, пък даже и често получаваме необходимото ни внимание под формата на някой мил жест. В моя професионален опит към този момент, никога не съм се сблъсквала с някаква форма на дискриминация или нещо подобно, точно обратното – винаги съм виждала разбиране и човешко отношение към младите майки например.

    Едно от клишетата е, че ИТ индустрията е за мъже. Вие как се чувствате сред колегите си?
    Това, че мъжете преобладават в индустрията, е безспорен факт, но това не е непременно нещо лошо и не трябва да спира жените да се развиват в тази сфера, ако тя е тяхното професионално призвание. Според мен всеки човек допринася със своята гледна точка и силни страни, а това няма как да не е от полза, в която и да е ситуация. Така е и в нашата работа – колегите се допълват, някои са силни в едно, други – в друго, а именно в това се крие ключът към успеха във всяко едно начинание. Нещо повече, макар и хората да си представят, че заетите в IT сферата по цял ден пишат безкрайни редове код, това далеч не е непременно така. Част о ежедневните ни задължения често са да комуникираме с клиенти, да разбираме техните бизнес и технологични казуси, да умеем да представим нагледно нашите решения, което само по себе си изисква набор знания и меки умения, някои присъщи за мъжете, други пък за жените. 

    Албена на панорамната площадката Орлово око. Снимка: Личен архив

    Какви са Вашите интереси, как релаксирате и какво обичате да правите в свободното си време?
    Както за повечето хора, които работят в офис и често от вкъщи, за мен спортът и това да прекарвам време навън сред природата са основни приоритети и нещо, което ми помага да релаксирам. Няма нищо по-хубаво от това след натоварен работен ден да разпуснем с малко физически активности, да покараме колело в парка или пък просто да направим една разходка в планината сред природата. Отпуските си пък често прекарвам някъде далеч, откъсвайки се от ежедневието си и потапяйки се в атмосферата и историята на някое ново място. С натоварения начин на живот, който водим в днешно време, умението да си почиваме и да се откъсваме от задълженията си, става изключително важно, затова и напоследък толкова често се говори за така наречения work-life balance. За щастие, IT сферата позволява да балансираме двете най-важни направления в живота ни, като позволява да сме мобилни и гъвкави.

    Ако можете да се обърнете към момичетата, които сега решават накъде да се развие професионалният им път, какво бихте им казали – защо да изберат ИТ сферата?
    Бих ги посъветвала да помислят какви наистина са техните интереси и каква професия би ги удовлетворила в дългосрочен план. За щастие, противно на схващанията, че IT светът се състои само от програмисти, тази сфера всъщност е огромна и в момента съществува голямо разнообразие от различни направления, в които един професионалист може да се развива. Освен това IT професията е невинаги чисто техническа, а много често комбинира в себе си както други бизнес направления, така и конкретни знания и умения, като например умението да разбираш и анализираш данни или пък да управляваш проекти. Това позволява все повече хора да успяват да намерят своето място в IT света и да допринасят със своите знания и умения.

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на Blankfactor Bulgaria EOOD в JOBS.bg

     

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА WOMEN IN IT

    Бояна Ликоманова, Head of Business Solutions & Consulting в Balkan Services
    Константина Костадинова, Sales Manager на AMATAS
    Иванка Чолакова, Head of Engineering Department в Bosch ECS
    Димитрина Сиракова - Senior Software Engineer в Resolute Software
    Ерини Анастасова, Technical Team Lead, DXC Technology
    Джумле Мехмедова, Software Engineer в GfK
    Дана Несторова-Петрова – Scrum Master, Delasport
    Светлана Костова – старши дизайнер в Zariba Games
    Валентина Михайлова - Junior Frontend Developer, Блубито
    Елена Коева, .NET Developer в Sprintax, част от групата на CluneTech
    Бианка Иванова, Design Team Lead в Appolica

    Наталия Стоянова-Перон – Head of Program and Product Management в CoreTech Bulgaria
    Теменужка Златева, Engineering Manager в Paysafe

    Величка Жежева - Директор „Софтуерно тестване“ в Resolute Software
    Милена Митова, Директор „Бизнес развитие“ в KPMG IT Service
    Искра Маринова, Full-stack Javascript Инженер в Delta Source
    Мелани Кунчева, Agile team lead, Coretech Bulgaria
    Ирена Петрова, Software Development and Integration Manager, Smart IT
    Христина Йонова, Технологичен Мениджър в Scalefocus
    Деница Кулезич, R&D Manager във VMware Carbon Black
    Соня Бибиликова, Cloud Service Manager в HeleCloud
    Мария Иванова, BI ETL Team Leader в R&D отдела на Mansion
    Мирена Димитрова, JavaScript Developer, Godel Technologies
    Александра Стоянова, UI/UX Designer в Devision
    Ваня Михова, Android Developer в Модис България
    Александрина Яворова, Ръководител Екип, HPE Networking Aruba
    Стефка Личкова, Test Automation Engineer в AtScale
    Елена Диамандиева, Ръководител, Център за киберсигурност, Atos
    Калина Николова, Software Engineer, ITIDO
    Добринка Йорданова, Старши Инженер „Техническа поддръжка“, Progress
    Невена Цонева, Head of Business Development, myPOS
    Мария Паскова, Senior Software Developer в МенторМейт
    Гергана Игнатова, SAP консултант в KPMG ITS
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 15 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство