петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7106 прочитания

    Как протича интервю за работа в Blankfactor?

    Какво е важно да знаем за компанията и процеса по подбор, ако ни предстои интервю за работа, и как да се представим успешно, разказва Петър Нейчев - IT Recruiter в Blankfactor
    21 юли 2022, 16:16 a+ a- a

    Петър Нейчев - IT Recruiter в Blankfactor

    Blankfactor е глобален доставчик на управлявани услуги (Managed Services, MSP) в сферата на Fintech. Компанията има разработен собствен продукт, а на клиентите си предоставя цялостни Full Stack решения. Blankfactor стартира през 2015 от Маями, Флорида като бизнес начинание на двама дългогодишни партньори и приятели - Лъчезар Христов - настоящия СТО, и Майк Уеар – CEO на компанията. На българския пазар е от 2021. 

    Какво е важно да знаем за компанията и процеса по подбор, ако ни предстои интервю за работа, и как да се представим успешно, разказва Петър Нейчев - IT Recruiter в Blankfactor.

    Колко и какъв тип специалисти работят при вас?
    В офиса ни в София в момента работят близо 90 разработчици, включени в разнообразни и наистина интересни проекти от финтех сферата. 

    Какви хора най-често търсите, за какви позиции? 
    Поради нарастващия набор от проекти, по който компанията работи, в момента разширяваме активно екипа на Blankfactor. По-специално търсим специалисти със солиден опит в областта на Data профила и инженери с опит от Java и .NET технологии, както и QA Manual and Automation  специалисти. 

    Име: Blankfactor
    Сектор: Fintech
    Създадена: 2015 г.
    В България е от: 2021 г.
    Брой служители глобално: 250 души
    Брой служители в България: 100 души
    Офис в България: гр. София, NV Tower - бул. Доктор Г. М. Димитров 59
    Основна дейност на компанията, клиенти/продукти, услуги, пазари: Предоставяне на цялостни технологични услуги или управлявани услуги (managed-service) по проекти на клиенти - от разработването на дизайна до имплементацията, като предлага цялостната архитектура и екип. Комапнията има и собствен продукт. Работи с клиенти от сферата на финтех индустрията - банкови, застрахователни и разплащателни институции.

    Как протича типично процесът по подбор? Какво да очакват кандидатите на едно интервю?  Имате ли тестове и ако да - какви?
    Ценим високо както времето на нашите колеги, така и на потенциалните ни нови колеги и затова интервю процесът е максимално улеснен. Краткото телефонно опознаване от рекрутъра е последвано от техническо интервю с екип от нашите старши колеги инженери. В зависимост от позицията кандидатът може да получи и малка техническа задача, която трябва да разреши за определено време, като ползва дадена технология. В определени случаи кандидатите могат да проведат и един последен разговор с колега бизнес анализатор.

    По време на интервютата кандидатите може да очакват свободна дискусия със старши техническите лица от компанията, която включва коментар за опита им и широко приетите вече за такива интервюта проверка на аналитичните и техническите умения, свързани с технологиите на специфичната позиция. 

    Процесът ни по наемане като цяло е много прозрачен, като целта ни е кандидатът да е максимално спокоен и да покаже опита си в най-добра светлина. Винаги предоставяме в детайли цялата нужна информация на кандидатите ни, включително какво да очакват и как предварително да бъдат подготвени за всяка следваща стъпка от процеса. Предразполагаме ги да задават въпроси за уточнение, ако е нужно, а последните се инкорпорират обратно в процеса, за да можем да го подобряваме.   

    Колко интервюта провеждате и с кои мениджъри от компанията кандидатите най-вероятно  ще се видят?
    Кандидатите преминават през една техническа задача, ако е преценено, и едно технически насочено интервю. По време на това интервю имат възможността да се запознаят директно с техническия ръководител, с който биха могли да работят в бъдеще по разработването на съответен проект. 

    Така постигаме двойна цел - кандидатът също има възможност да прецени дали този ръководител отговаря на техните стандарти за работа. Много е важно всички да помним, че интервюто за работа не е изпит на ученическата скамейка, а дискусия, в която трябва да се прецени дали може да се оформи от участващите хора един работещ екип. Решението за това е двупосочно - ние също искаме да се харесаме на кандидата.   

    Колко време продължава едно интервю? Целият процес по подбор?
    Обикновено едно интервю между техническия ръководител и кандидата продължава около 1 час и  30 минути, в които кандидатът опознава както ръководителя, така и проекта. В рамките на този разговор протича и тестването по аспекти от технологиите, които се ползват по този продукт. Целият процес по подбор протича максимално бързо, като се стараем кандидатът да получава обратна връзка от нас до 24 часа след всяка стъпка от процеса по наемане.  

    Какво бихте искали да видите в кандидатите по време на интервю? Какво би ви направило  добро впечатление?
    В процеса по наемане, както и по-специфично по време на интервю, изключително силно впечатление правят спокойния тон и увереността на кандидата, отношението към интервюиращия и, разбира се, най-вече компетентността и познанията по специфичната техническа област. От изключителна важност за нас са и уменията на кандидата за работа в екип. Ние сме мултикултурна компания, изградена от специалисти с различни нагласи и степен на владеене на английски, някои от колегите ни работят дистанционно, често говорим с клиенти директно - всичко това предполага свобода във комуникацията и гъвкавост. 

    Какво би ви направило лошо впечатление на интервю?
    Определено незагриженост към процеса от страна на кандидата, което показва неуважение към нашите усилия, неточни и неясни отговори, както и липсата на предварителна подготовка и усилие да научат нещо за нас. Биха ме впечетлили, но по-скоро неприятно.  

    На кой етап се обсъжда въпросът за възнаграждението и имате ли практика да искате от  кандидатите сами да дефинират очакванията си? 
    Въпросът за възнаграждението се обсъжда още на първа стъпка в разговора между кандидата и  рекрутъра, преди интервю процесът въобще да е започнал. Естествено, кандидатите имат пълната свобода да дефинират очакванията си за финансово възнаграждение за позицията, за която кандидатстват. Ако не са подготвени за този разговор, разбира се,  може да се дискутира и по-общо бюджета за съответната позиция с кандидата, за да може кандидатът сам да прецени какъв е спектъра за съответната позиция.  

    Имате ли стажантски програми? Ако да – кога стартират и какви са условията?
    Да, но на практика не ги наричаме така. Много от най-младите ни колеги прекарват първите си месеци в компанията, като се упражняват и надграждат на вътрешни проекти. По този начин те не само учат активно, но и се запознават с нашия процес на работа, с културата ни и с екипите по най-естествения начин в работната среда. Естеството на нашата фирма и факта, че стоим в позиция, където трябва да сме запознати с най-новите технологии, изисква постоянни усилия към обучение. Развиваме силна образователна политика и до една година ще сме готови да обявим официално и стажантски програми, в които да обучаваме стажанти в компанията, като им предлагаме и кариерна възможност за развитие след приключването на програмата.  

    За кои позиции конкуренцията е най-голяма и колко човека типично се конкурират за едно  място?
    Естествено, имаме позиции с по-голям капацитет от потенциално нови служители, кандидатстващи  в различните канали, в които Blankfactor присъства. Особено голям интерес има от младшите Java и .NET специалисти, решили да трупат важен опит и да се развиват със съответните технологии.  Въпреки че конкуренцията за  Junior позициите е голяма, ние разглеждаме внимателно и даваме равен шанс на всеки един кандидат.  

    За кои позиции е най-трудно да откриете подходящите хора?
    Позициите, които предполагат по-трудно намиране на кадри, са обикновено старши позиции,  изискващи нишови технологии и над 5 години опит. В такъв случай специалистите на Blankfactor използват и други  методики за намиране на квалифицирани кадри за позициите, като активен сорсинг в различни професионални платформи и препоръчани специалисти от личните професионални мрежи на нашите старши. 

    Какво не знаят кандидатите за компанията, а е важно да знаят според вас?
    За нас е важно, че Blankfactor е компания, създадена от двама дългогодишни партньори и приятели - българин и американец - и това, че в центъра на компанията стои екип, който вече работи заедно над 15 години. Това е атестат за стабилност и чудесна културна среда. Друга привлекателна черта е, че като култура на работа и общуване оперираме на принципа на start up, където всичко е много непринудено и без усещане за йерархии. В същото време нямаме финансовия риск на споменатата форма, благодарение на изградените партньорства с големите тех гиганти. И отново, близо 50% от нашите колеги са „препоръчани от приятел”, като това за нас е една най-положителните ни статистики за изминалата година. 

    С какво най-вече се отличавате от останалите компании и привличате кандидатите като  работодател? 
    Възможността за работа в компания на управлявани услуги (managed-service) позволява  на нашите инженери да работят с колегите си изцяло във вътрешно менажирани екипи по проект на клиент, без да бъдат пряко ръководени от клиента. Така те знаят ясно къде са им отговорностите и на кого могат да разчитат, а именно на собствените си колеги от  Blankfactor. 

    Като допълнение към стандартните вече за пазара в България социални придобивки - допълнително здравно осигуряване, MultiSport карта, допълнителни дни платен годишен отпуск, според опита на кандидата, както и изцяло покрити разходи за обяд, предлагаме и възможността за посещаване на различни световни събития и сертифициране на колегите за използване на най-новите и актуални технологии. Бих казал, че това е най-атрактивното, което предлагаме, според обратната връзка от колегите. 

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на Blankfactor Bulgaria EOOD в JOBS.bg


    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА КАК ПРОТИЧА ИНТЕРВЮ ЗА РАБОТА:

    Как протича интервю за работа в Amadeus Sofia?
    Как протича интервю за работа в Motion Software?
    Как протича интервю за работа в Mobile Wave Solutions?
    Как протича интервю за работа в Amdaris?
    Как протича интервю за работа в „Сирма Солюшънс“
    Как протича интервю за работа в DXC?
    Как протича интервю за работа в SEEBURGER?
    Как протича интервю за работа в Технологичен център Комерцбанк София?
    Как протича интервю за работа в TransferMate Global Payments?
    Как протича интервю за работа в Immedis?
    Как протича интервю за работа в KBC Shared Service Center Varna? 

    Как протича интервю за работа в Anakatech?
    Как протича интервю за работа в Regiocom?
    Как протича интервю за работа във Фонд на фондовете?
    Как протича интервю за работа в Astea Solutions?
    Как протича интервю за работа в Astound Commerce?
    Как протича интервю за работа в Progress?
    Как протича интервю за работа в „Гопет Транс“?
    Как протича интервю за работа в DHL Competence Center?
    Как протича интервю за работа в Chaos Group?
    Как протича интервю за работа във Flat Rock Technology?
    Как протича интервю за работа в „Телелинк Бизнес Сървисис“?
    Как протича интервю за работа в The Stars Group?
    Как протича интервю за работа във Fourth България?
    Как протича интервю за работа в „Язаки България“?
    Как протича интервю за работа в DataArt България?
    Как протича интервю за работа в „АктивТрейдс“ КЧТ клон София?
    Как протича интервю за работа в Sutherland?
    Как протича интервю за работа в dm България?
    Как протича интервю за работа в ScaleFocus?
    Как протича интервю за работа в NaXex?
    Как протича интервю за работа в ABB?
    Как протича интервю за работа във Vivacom?
    Как протича интервю за работа в Playtech?
    Как протича интервю за работа в EVN България?
    Как протича интервю за работа в CSC?
    Как протича интервю за работа в „Аурубис”?
    Как протича интервю за работа в IBM България?
    Как протича интервю за работа в „Таулиа”?
    Как протича интервю за работа в SBTech?
    Как протича интервю за работа в „ЛЕМ България”?
    Как протича интервю за работа в „Сенсата Технолоджис”?
    Как протича интервю за работа в „УниKредит Булбанк“?
    Как протича интервю за работа в „Белла България”?
    Как протича интервю за работа в Gameloft?
    Как протича интервю за работа в SEEBURGER Informatik?
    Как протича интервю за работа в „ГфК България”?
    Как протича интервю за работа в „Софика Груп”?
    Как протича интервю за работа в „Монтюпе“?
    Как протича интервю за работа във VMware?
    Как протича интервю за работа във „Вистеон”?
    Как протича интервю за работа в „Инграм Майкро“?
    Как протича интервю за работа в Walltopia?
    Как протича интервю за работа в „Мелексис”?
    Как протича интервю за работа в easyJet?
    Как протича интервю за работа в MentorMate?
    Как протича интервю за работа в Мтел?
    Как протича интервю за работа в TELUS International?

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 55 минути
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 1 час
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 2 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 2 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 3 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове