неделя, 05 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    592 прочитания

    Стартира лятна техническа академия за ученици в Бургас

    В безплатната инициатива на AIBEST участват близо 100 ученици от града
    05 юли 2023, 11:47 a+ a- a

    Снимка: АИБЕСТ

    На официална церемония в културно-образователния център за съвременно изкуство и библиотека „П.К. Яворов“ стартира лятната техническа академия на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST), която се организира в партньорство с Община Бургас. В нея са включени близо 100 ученици от 9., 10. и 11. клас от Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации, Професионалната гимназия по електротехника и електроника „Константин Фотинов“, както и деца от националната програма „Обучение за ИТ умения и кариера“ на Министерство на образованието и науката. 

    В рамките на три седмици те ще работят по програмирането на онлайн платформа за стандартизирано създаване на автобиографии на базата на зададени шаблони, в които лесно могат да се въвеждат данни.

    Учениците ще бъдат разделени в екипи, чиито ментори ще са 15 представители от най-големите български и международни ИТ компании, членове на AIBEST. Те ще помагат на участниците в академията при разработването на проекта, който е максимално близък до реален казус. На финала децата ще представят пред жури своите разработки, а трите най-добре справили се отбори ще получат награди от Асоциацията.

    „Това е първото издание на нашата лятна техническа академия изключително много благодарим на подкрепата на Община Бургас. Вярвам, че тя ще се превърне в ежегодна инициатива, защото за нас е важно да развиваме ИТ потенциала на бургаските ученици, като основа за все по-силното присъствие на високотехнологичния бизнес в града. Избрахме доста интересен практически казус, по който да работят децата, за да могат да усетят полезността и иновативността на нашата индустрия“, коментира Илия Кръстев, председател на борда на директорите в AIBEST.

    „Искам да благодаря на екипа на АИБЕСТ, че избра Бургас за пилотното издание на академията. Съвместните събития, сътрудничеството между бизнеса и местните училища и университети привлякоха вниманието на големите компании към Бургас. Вече над 47 фирми от ИТ и аутсорсинг сектора имат офиси или екипи в Бургас. В тях работят над 2000 души от Бургас и имат желание да разкриват още работни места в нашия град. Гордея се и с бургаските ученици, които са тук през лятната ваканция, с амбицията да се развиват и да надграждат знанията си, да работят по реални проекти, да се учат от най-добрите в бранша“, коментира кметът на Бургас, Димитър Николов. 

    Иван Русев, R&D директор в Experian България и член на борда на директорите в AIBEST даде ценни съвети на учениците за предстоящия старт на професионалната им кариера, както и за успешното им представяне в Академията.

    Асоциацията е независима организация, която обединява едни от най-големите български и международни компании в сферата на изнесените бизнес услуги и технологиите. През пролетта AIBEST стартира националното си роудшоу „Пътят към твоя успех“ именно от Бургас, в рамките на което над 400 ученици и студенти се запознаха с възможностите за реализация в „Индустрията на знанието“.

    Размерът на технологичния сектор и индустрията на изнесените услуги възлиза на 4,225 млрд. евро и формира 5,9% от годишния БВП на страната. Прогнозата към 2025 година сочи, че относителният ѝ дял в БВП на България ще достигне 9%.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    02 май 2024, 16:21
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    02 май 2024, 13:44
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    02 май 2024, 11:25
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    02 май 2024, 09:49
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    02 май 2024, 08:03
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19