събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1355 прочитания

    AIBEST организира лятна академия за ученици в Бургас

    Тя ще е безплатна, с продължителност 3 седмици
    08 юни 2023, 10:30 a+ a- a

    Изображение: АИБЕСТ

    Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST) в партньорство с Община Бургас ще организира безплатна лятна техническа академия в града. В нея участие ще вземат 90 ученици от 9., 10. и 11. клас от Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации, Професионалната гимназия по електротехника и електроника „Константин Фотинов“, както и деца от националната програма „Обучение за ИТ умения и кариера“ на Министерство на образованието и науката. 

    Академията ще започне на 3 юли, като в рамките на три седмици участниците в нея ще работят по казус, който е максимално близък до реален проект. Учениците ще бъдат разделени в екипи, чиито ментори ще са над 15 представители от най-големите български и международни ИТ компании, членове на AIBEST. На финала децата ще представят пред жури своите разработки, а трите най-добре справили се отбори ще получат награди от Асоциацията.

    „Избрахме да стартираме в Бургас пилотното издание на нашата лятна академия, заради големия потенциал за развитие на високотехнологичния сектор в града. През последните години реализирахме съвместно с Община Бургас много успешни проекти за разширяване на присъствието на индустрията ни в града, затова подкрепата за развитието на талантливите бургаски ИТ ученици е наш приоритет. Вярвам, че практическата насоченост на Академията ще запали интереса на децата за кариерно развитие във високотехнологичния сектор и скоро ще можем да ги приветстваме като наши колеги в едни от най-успешните компании в България.“, коментира Иван Русев, R&D директор в Experian България и член на борда на директорите в AIBEST.

    „Това е поредния пилотен проект в сферата на образованието, който започва от Бургас. И се гордея с нашите ученици и техните преподаватели, които участват активно в подобни инициативи и се стремят да бъдат по-знаещи, по-можещи и по-конкурентни. Благодаря и на екипа на АИБЕСТ, който стартира поредната си инициатива в Бургас. Партнираме си успешно от повече от 7 години и заедно успяхме да убедим едни от най-големите технологични компании в България да отворят офиси и да сформират екипи в Бургас. Тази академия е знак, че тези компании са готови да разширяват екипите си и да откриват нови работни места.“ сподели кмета Димитър Николов.

    Асоциацията е независима организация, която обединява едни от най-големите български и международни компании в сферата на изнесените бизнес услуги и технологиите. През пролетта AIBEST стартира националното си роудшоу „Пътят към твоя успех“ именно от Бургас, в рамките на което над 400 ученици и студенти се запознаха с възможностите за реализация в „Индустрията на знанието“.

    Размерът на технологичния сектор и индустрията на изнесените услуги възлиза на €4,225 млрд. и формира 5,9% от годишния БВП на страната. Прогнозата към 2025 година сочи, че относителният ѝ дял в БВП на България ще достигне 9%.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 17 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 17 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 17 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 18 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 20 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години