петък, 09 юни 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  7023 прочитания

  IT JOBS in BG: Как мога да стана Java програмист?

  Какви качества и умения са необходими, колко време е обучението и с какви технологии се работи, разказва Петър Райков, технологичен трейнър в Телерик Академия
  07 март 2019, 16:01 a+ a- a

  Петър Райков, технологичен трейнър в Телерик Академия

  Технологичният сектор е един от най-активните, търсенето на хора е огромно, а предлаганите възнаграждения - сред най-високите у нас. 

  За да сме полезни за всички, които се интересуват от ИТ сферата, но все още не са избрали направлението и технологиите, към които да се насочат, ще разкажем за някои от най-популярните позиции в бранша. Какви са отговорностите на тази позиция, какви качества и умения са необходими и как можем да ги придобием. 

  Свързани новини

  Как можем да станем Java програмисти, научете от технологичния трейнър в Телерик Академия - Петър Райков. Той има 14 години професионален опит в разработката на софтуер. Преди да се присъедини към екипа на Телерик Академия, е участвал в създаването на ключови уеб- и клиентски приложения, които подпомагат цялото портфолиото на Telerik. Завършил е „Компютърни науки“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, а като студент работи по разработката на популярната среда за разработка на Microsoft - Visual Studio, в централата на компанията Редмънд, САЩ. В Телерик Академия Петър подготвя желаещите да се развиват в областта на програмирането с Java за успешен кариерен старт. 

  Какви качества и умения е необходимо да притежаваш, за да станеш (младши) Java програмист?
  Основните качества и умения не са пряко свързани с конкретната технология, а са по-скоро личностни. На първо място бих сложил желание и мотивация за учене и непрекъснато развитие на техническите знания и опит. Това е важно, защото технологиите в ИТ индустрията се променят много динамично и възникват все по-продуктивни инструменти и похвати.

  Също така умението за приоритизиране и ефективно управление на личното време. Сферата на програмирането е необятна и човек трябва да може да прецени добре върху какво да насочи вниманието си. Не по-малко ключово е желанието за споделяне на знания и опит и за помощ на другите хората, които също се развиват технически. Това е част от отборния дух, който е много ценно качество и който помага за много бързо напредване и развитие в сферата. На последно, но не по важност място е упоритостта. Човек да не се отказва, когато срещне трудност, а да я приема като предизвикателство, което помага за неговото развитие.

  Колко време е обучението и колко интензивно?
  В Телерик Академия подготвяме участниците за летящ кариерен старт в ИТ сектора с програмата Telerik Academy Alpha. Тя е много интензивна, но и същевременно достатъчно синтезирана – в рамките на 6 месеца. В момента текат 3 нови приема – за желаещите да се реализират като програмисти с Java или с .NET и за първата ни Alpha програма за подготовка на Quality Assurance (QA) инженери. Кандидатстването е отворено до 15 април през сайта ни. За да помогнем на хората с малко или нулев опит в програмирането, организираме и безплатни практически работилници по програмиране, стартиращи през март. Те ще се случват веднъж седмично, вечер в Академията. С другите трейнъри ще съдействаме участниците да усвоят фундаменталните познания по програмиране и да се подготвят за входния ни изпит.

  Обученията в програмата се провеждат присъствено от понеделник до петък, по 4 часа на ден. Хората, които постигат най-бързо развитие в подготовката си, освен четирите часа в Академията отделят още поне толкова допълнително като самоподготовка. Затова е трудно програмата да се съчетава с други занимания като работа или следване, но след само половин година, участниците разполагат с всичко необходимо, за да се развиват като търсени и високо ценени от ИТ компаниите програмисти. 

  С какви технологии се работи най-често на тази позиция?
  Технологиите зависят най-вече от компанията, в която човек стартира работа, а не от неговата позиция. Преобладават технологиите, свързани с разработването на уеб базирани приложения, но на практика с Java могат да се разработват абсолютно всякакви решения от клиентски, мобилни и уеб до приложения за телевизори, часовници, домакински уреди и какво ли още не.

  Какви са основните отговорности на позицията (младши) Java програмист?
  Основната отговорност на един младши програмист на първо място е да продължава да задълбочава своите познания, свързани с платформата, на която работи. Също така да се запознае в дълбочина с продукта, по който ще работи в конкретната компания, както и да следва технологичните практики и норми, заложени от екипа му. Не на последно място е важно човек да се стреми към все по-голяма самостоятелност, поемане на по-сложни задачи и поемане на нови отговорности.

  Какви са стартовите заплати за позицията?
  Спрямо компанията и конкретните изисквания на позицията стартовите заплащания за младши Java специалист обикновено са между 1200 и 2000 лв. Често пъти към това се добавят и допълнителни придобивки и бонуси. Но според мен заплащането не е основен притегателен елемент. ИТ индустрията предлага много повече – от динамична работа и възможност за постоянно професионално развитие, до създаване на продукти и проекти с глобален ефект и перспективна реализация именно в България. Щастливи сме, че 97% от възпитаниците ни живеят и работят тук, както и че сме част от положителната тенденция все повече хора с образование и добра работа в чужбина да се връщат в родината си.

  Вижте още:
  IT JOBS in BG: Как мога да стана .NET програмист?
  IT JOBS in BG: Как мога да стана JavaScript програмист?

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  Производствената дефлация в Китай се задълбочава
  През май тя се увеличава с най-бързия темп от 7 години насам
  преди 2 часа
  Ваксината срещу RSV на GSK бе одобрена в Европа
  Тя ще може да се прилага от есента преди да е настъпил сезонът на синцитиалния вирус
  преди 3 часа
  ITA Airways и Turkish Airlines стартират Codeshare партньорство
  То ще предложи повече гъвкавост по отношение на избора на полети между Италия и Турция
  преди 3 часа
  преди 4 часа
  HSBC временно прекрати предлагането на нови ипотечни продукти
  Мярката е предприета във Великобритания и ще продължи само няколко дни
  преди 5 часа
  Wizz Air стартира директен полет от София до Тирана
  Авикомпанията добавя още 9 маршрута към мрежата си в Албания