събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2911 прочитания

    Урсула фон дер Лайен се запозна с проекти на иновативни български фирми

    Председателят на ЕК се срещна с проф. Мартин Вечев и инж. Борислав Петров от Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии, и с представители на Dronamics, Endurosat и Payhawk
    07 април 2022, 14:09 a+ a- a

    сн: МС

    Премиерът Кирил Петков и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен посетиха Софийския университет „Св. Климент Охридски“, който е един от бенефициентите по Плана за възстановяване и устойчивост. 

    По линия на Механизма за възстановяване и устойчивост ще се окаже помощ на страната ни да развие изследователски университети, които ще помагат за установяване на силна връзка между науката и бизнеса. Модернизацията на висшите училища ще допринесе за засилване на иновациите и на технологичното развитие на България.

    По време на гостуването си в Алма матер Урсула фон дер Лайен се срещна с проф. Мартин Вечев и инж. Борислав Петров от Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет и представители на фирмите Dronamics, Endurosat и Payhawk, които са добри примери за стартиращи високотехнологични стартъпи.

    сн: СУ

    Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) има амбицията и потенциала да се установи като един от водещите изследователски и образователни центрове в света, предоставяйки за първи път условия на работа, съпоставими с тези в западни университети.

    INSAIT е създаден в партньорство с два от водещите технологични университета в света - швейцарските политехники ETH Zurich и EPFL, чрез международно споразумение, ратифицирано от Народното събрание. Институтът е структуриран като специално звено към Софийския университет “Св. Климент Охридски”, а световноизвестни учени от САЩ, Израел, и Швейцария ръководят и съветват центъра според най-добрите практики.

    Архитект на INSAIT е проф. Мартин Вечев от ETH Zurich, един от водещите учени в света на компютърните науки и изкуствения интелект.

    сн: МС

    Dronamics е технологичен стартъп, който работи по създаването на безпилотни самолети за доставки на товари. Българската компания е разработила собствен дрон, като крайната й цел е да улесни логистиката и начина на пренасяне на товари. Съоснователят на Dronamics Константин Рангелов показа по-малка версия на дрон „Черен лебед“. Компанията се стреми да построи голям безпилотен дрон, който може да превозва до 350 кг товар на разстояние до 2500 км с до 50%+ по-ниска цена от всеки съществуващ самолет като същевременно се захранва от чисти и енергийно ефективни технологии.

    сн: СУ

    EnduroSat е българска ĸoмпaния в cфepaтa нa ĸocмичecĸaтa индycтpия. Има над 100 служители и cи пapтниpa cъc ЅрасеХ, НАСА и Европейската космическа агенция. Разполага с над 300 системи в орбита. Компанията предоставя софтуерно дефинирани NanoSats и космически услуги за бизнес, изследователски и научни екипи. Фокусът им е върху развитието на следващо поколение космически търговски услуги и програми за проучване. С годишен ръст от 250%+, тя е една от най-бързо развиващите се космически компании в Европа.

    Джузепе Сисини и Виктория Марклиева от Endurosat представиха пред председателя на Европейската комисия един от своите спътници - тяхната 12U cubesat платформа (най-високопроизводителната платформа на EnduroSat, лесно адаптивна за обработка на сложни мисии за наблюдение на Земята, IoT, научни и изследователски мисии) и два модула.

    сн: СУ

    Българската финансово-технологична компания Payhawk е първата стартираща фирма, оценена от инвеститори на над 1 млрд. долара. Платформата й комбинира управление на разходите, плащанията и управлението на фактури в едно решение и следователно работи като едно гише за финансови екипи. Тя предоставя фирмени дебитни карти и платформа за управление на разходи в над 30 държави.

    Съоснователят на на Payhawk Христо Борисов демонстрира макет/недействителна метална карта, персонализирана с името на Урсула фон дер Лайен, и я подари на председателя на Европейската комисия.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 13 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 13 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 14 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 16 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години