понеделник, 17 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5414 прочитания

  Payhawk стана първият български еднорог

  Компанията планира отварянето на нови офиси в Амстердам, Париж и Ню Йорк; броят на служителите ще се увеличи от 100 до над 300 до края на годината
  01 март 2022, 08:16 a+ a- a

  (л)Константин Дженгозов CFO, Христо Борисов CEO, Бойко Караджов CTO

  Payhawk, платформата, която комбинира управлението на разходи и плащания за бизнес клиенти, с офиси в София, Лондон, Берлин и Барселона, привлече допълнително финансиране от $100 млн., увеличавайки инвестиционния си Рунд Б до $215 млн. Payhawk достигна оценка на стойност $1 милиард, превръщайки компанията в първия български еднорог. Финтехът цели да се превърне в катализатор за българската стартъп екосистема и да продължи да привлича и задържа най-добре квалифицираните кадри на пазара.

  Водещ инвеститор е фондът Lightspeed Venture Partners - световноизвестен фонд за рисков капитал с инвестиции от над $10,5 милиарда в компании като Affirm, Grafana, Faire, FTX, Personio, Snap, и др. Други присъединяващи се фондове са Sprints Capital, Endeavor Catalyst, HubSpot Ventures и Jigsaw VC.

  Допълнителното финансиране идва само три месеца след като Payhawk обяви първия транш от своя инвестиционен рунд Б през Ноември 2021 на стойност $115 млн. и по-малко от година след обявата на рунд А на стойност $20 млн. през април 2021. Допълнителният капитал предоставя на компанията път за агресивен растеж, както и за продължаване на амбициозните планове за глобална експанзия.

  Съвременните финансови екипи все още са натоварени с голямо количество ръчна работа поради използването на множество неинтегрирани услуги като кредитни и дебитни карти, банкови разплащания, разходни отчети и фактури. Payhawk намалява потока от работа като свързва тези ключови елементи в една платформа. Payhawk също предлага първата в индустрията 3% cashback програма за всички плащания през корпоративните си карти с ограничение до стойността на месечния абонамент. Така компанията позволява на клиентите си да намалят цената за услугата на Payhawk до нула.

  Payhawk се развива като платформа номер едно за малки и средни предприятия и големи корпоративни клиенти, особено тези с интернационално присъствие. Компанията обслужва бизнеси от 30 държави в различни индустрии, валути и методи на плащане.

  Пресният капитал ще послужи за разрастването на продуктовия екип чрез наемането на нови 60 старши софтуерни инженери в София от топ 1% на пазара. Това е с цел посрещане на нарастващото търсене на нови функции като например управление на командировъчни, имайки предвид постепенното възвръщане на бизнес пътуванията. Други съществуващи функции за корпоративни клиенти също ще бъдат разширени, включително интеграция с Oracle Netsuite, управление на софтуерни абонаменти и бюджети. Компанията също започва работа по нова кредитна карта в партньорство с българската Пейнетикс.

  Въз основа на инерцията от първия приток на капитал от Серия Б, Payhawk планира отварянето на нови офиси - в Амстердам и Париж през месец март и в Ню Йорк през септември. Броят на служителите се очаква да се увеличи от 100 до над 300 до края на тази година. Новият капитал също се предвижда да се утрои, като средствата ще предоставят нов тласък на маркетинг и продажби за навлизане в нови пазари. 

  Аршам Мемарзаде, партньор в Lightspeed Venture Partners, сподели: „Payhawk е много повече от софтуер за управление на разходи. Това е one-stop-shop за финансови екипи с цел консолидиране на разнородните досега системи необходими за изразходване, проследяване, обработка и бюджетиране на корпоративни средства. Опознавайки екипа през последната година, сме изключително впечатлени от скоростта, с която развиват продукта си, построявайки най-всеобхватното решение на пазара за по-малко от четири години.“

  Христо Борисов, съосновател и главен изпълнителен директор на Payhawk, сподели: „Винаги сме знаели, че можем да построим голяма компания, ако решим значителен проблем на достатъчно голям пазар. Размерът на тази възможност продължава да движи растежа и мотивацията ни до ден днешен. Всеки служител, който има допир до корпоративни плащания, смята, че трябва да съществува по-добро решение, но този огромен проблем досега никога не бе адресиран от силен продуктов екип с несравним инженерен опит. Payhawk предоставя точно това. Да станем първият еднорог в България е огромно доказателство за упоритата работа на нашия екип през последните три години и половина. Намираме се едва в началото на развитието си и нямаме търпение да продължим да преоткриваме света на корпоративните разплащания.“

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 22 минути
  Политическата несигурност в ЕС се засилва със 100 независими евродепутати и силни крайнодесни влияния
  Индексът на Кофас за политическа нестабилност отбелязва влошаване с 1,5% през 2023 г.
  преди 4 часа
  БФБ с нова платформа за заеми
  Тя отваря врати към късите продажби на българския капиталов пазар
  преди 4 часа
  преди 6 часа
  Федералният резерв остави лихвите непроменени
  Американската централна банка прогнозира едно намаляване през 2024 г.
  14 юни 2024, 14:39
  България постигна пълна дигитална трансформация в здравеопазването за 3 години
  За по-малко от 3 години общият брой на издадените електронни рецепти надхвърля 54 млн.