четвъртък, 30 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3560 прочитания

  Липсата на кадри е основната пречка пред австрийския бизнес у нас

  Над 20 000 българи работят за 350 австрийски компании, Австрия е вторият най-голям инвеститор в България
  20 януари 2022, 14:08 a+ a- a

  Австрийският бизнес у нас е по-оптимистично настроен за развитието си през 2022 в сравнение с предходната година. Това подчерта новият търговският съветник към посолството на Австрия и ръководител на Advantage Austria Филип Купфер по време на представянето на резултатите от ежегодното проучване сред австрийските инвеститори у нас. Анкетата е проведена сред 68 фирми в страната.

   „Въпреки предизвикателните за бизнеса обстоятелства, свързани с пандемията и с ръста на цените на енергоносителите, представителите на австрийския бизнес в България все пак запазват оптимизъм по отношение на развитието на цялостния бизнес климат в страната“, посочи той. „Налице е известна предпазливост по отношение на инвестиционните им планове, но от друга страна компаниите търсят да наемат нови служители.“

  Австрия е вторият най-голям чуждестранен инвеститор в България. 4,6 млрд. евро са инвестициите, направени от 350 австрийски фипми у нас досега. Над 20 000 са българите, работещи за австрийски компании, посочи Купфер.

  С оглед на общата регулаторна рамка, която е от решаващо значение за бизнес климата, 66% от участвалите в проучването австрийски компании очакват повече усилия в борбата с корупцията и престъпността, което потвърждава резултатите от минали години. За 60% от респондентите особено важно е в страната да се провежда предвидима икономическа политика.

  По отношение на своите обороти над 50% от австрийските компании очакват увеличение, а делът на онези, които предвиждат намаление, спада от 17% през 2021 г. на 15% за настоящата година.

  Според проучването 30% от анкетираните фирми очакват да наемат нови служители, а делът на песимистите в този раздел намалява от 10 на 7%.

  По-предпазливи са австрийските компании в своите инвестиционни планове, като 25% очакват подобрение през идните месеци.

  Сред важните предизвикателства на пазара 70% от австрийските фирми посочват на първо място липсата на квалифицирана работна ръка. Advantage Austria работи активно за преодоляване на недостига на кадри, като подкрепя заедно с австрийските фирми в страната въвеждането на дуално обучение. Това е доказала се концепция за намаляване на младежката безработица, която осигурява квалифицирана работна ръка на фирмите=

  За 2020 външнотърговският обем между страните възлиза на 2,3 млрд. евро, като от тях делът на търговията със стоки е 1,3 млрд. евро (от гледна точка на обема България е по-важен пазар на стоки за Австрия, отколкото например Сърбия и Гърция или страните от БРИКС - Бразилия и Южна Африка), а с услуги – 1 млрд. евро. За първите 10 месеца на 2021 данните за външната търговия на стоки се развиват много динамично: внос на стоки в България от Австрия: 685 млн. евро (+ 8,1%), износ на стоки от България за Австрия: 588 млн. евро (+38,6%). По отношение на търговията с услуги в периода януари-септември 2021: внос на услуги в България от Австрия: 204 млн. евро (+ 11,5%) износ на услуги от България за Австрия: 526 млн. евро (+ 16,9%).

  По време на събитието презентации направиха Ясен Георгиев, изп. директор на Института за икономическа политика, Александър Сипек, управител на EVN България, и Мария Пищалова, управляващ партньор на ВИФИ България.

  Ясен Георгиев сподели: „Въпреки несигурността пред цялостното икономическото развитие, свързана с продължаващото разпространение на коронавируса и мерките за неговото ограничаване, в макроикономическите прогнози доминира консенсус, че през 2022 българската икономика ще успее да надмине предкризисните равнища." Според него обаче тази година прогнозите са българската икономика да нарасне по-слабо от средноевропейската, като по-ускорен растеж се очаква пред следващата година. По думите му експортът се възстановява най-бързо. Очакванията на Георгиев са през 2022 инвестициите в страната да се завърнат. По отношение на използването на роботи в индустрията икономистът представи данни, според които България е на едно равнище с Германия, Естония и Унгария.

  По отношение на проблема с кадрите Мария Пищалова, управляващ партньор на ВИФИ България, подчерта: „Като представител на най-големия обучителен институт в Европа ВИФИ- част от Австрийската стопанска камара, обучителната организация ВИФИ България прилага най-успешния модел за обучение на бизнеса - този, в който бизнесът поръчва обучения „От практиката за практиката!“. Сред най-търсените обучителни теми и с тенденция за поддържане на нивото на квалификация и подкрепа на служителите в последните предизвикателни две години според ВИФИ България значително се открояват темите за личностно развитие и дигитални умения, за сметка на сертификационните програми за професионално развитие.“

  Да очакваме ли нови австрийски инвестиции у нас тази година - очаквайте интервюто на Economy.bg с търговския съветник към посолството на Австрия и ръководител на Advantage Austria Филип Купфер!

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 38 минути
  В АЕЦ „Козлодуй“ са заредени първите 43 касети с алтернативен тип гориво
  Те са произведено от американската „Уестингхаус“
  преди 1 час
  Бианор, Прайм и Диджитал Лайтс обединяват сили под името Wiser Technology
  Приходите на трите компании за 2023 година са 54 млн. лв.
  преди 18 часа
  Висшият мениджмънт в компаниите не е подгодтвен за изкуствения интелект
  Проучване на Adecco Group изследва промените в пазара на труда от гледна точка на топ мениджмънта в компаниите
  преди 20 часа
  SeedBlink пусна цялостна платформа за управление на собствен капитал и инвестиции
  Тя предоставя единен достъп до всички традиционни и нововъведени продукти за управление на собствен капитал и инвестиции
  преди 21 часа
  Fitch потвърди рейтинга на УниКредит Булбанк на 'BBB'
  Перспективата пред банката е стабилна
  преди 22 часа
  5% ръст на пътуванията на българи в чужбина през април
  С над 20% се увеличават пътуванията с цел почивка и екскурзия, показват данните на НСИ