събота, 02 юли 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2666 прочитания

  България е шестият най-голям износител на електрически велосипеди в Европа

  Най-бърз ръст в износа ни в периода 2014-2019 бележат велосипедите и мотопедите с помощен двигател, сочи ново проучване
  26 юни 2020, 15:41 a+ a- a

  Свързани новини

  България е шестият най-голям износител на електрически велосипеди в Европа. Това става ясно от Международно изследване и идентифициране на потенциални пазари за експортен растеж на българските МСП в избрани сектори, изготвено от Института за пазарна икономика (ИПИ). Проучването беше представено от Министерство на икономиката, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и ИМИ.

  Институтът се е фокусирал изцяло върху възможностите за малкия и среден бизнес в 54 продуктови групи с идентифициран висок потенциал, обхващащи 22% от общия износ на България през 2019 и пазарите им в 27 страни, подчерт Лъчезар Богданов, главен икономист в ИПИ.

  Най-голям износ страната ни реализира в Германия, Румъния, Италия, Франция, Гърция и Полша, като най-бърз ръст в износа в периода 2014-2019 бележат велосипедите и мотопедите с помощен двигател. В тази група износът за 2019 възлиза на 196 млн. долара, а ръстът за петгодишния период е 12232%.

  По думите на Богданов групата на велосипедите в износа ни е следвана от тази на гъстометрите, аерометрите и други подобни инструменти, където е отчетено завишение в износа от 1398% между 2014 и 2019.

  България и други страни от региона на Централна и Източна Европа бързо заемат пазарен дял в доставките на някои електрически съоръжения и компоненти, включително акумулатори, печатни платки, ел. нагреватели, като в този сектор основните конкуренти са доставчици извън ЕС, предимно Китай и други страни от Азия, показва докладът, представен от Богданов.

  Страната ни също така се специализира в доставките на медицински и измервателни инструменти, като заема исторически сериозните позиции в развити индустриални страни като Швейцария, САЩ и Япония.

  Родните предприятия биха могли да се реализират успешно в страните-съседки, а именно: в Румъния с продажба и части за машини и автомобили, в Гърция – със стоки, обслужващи домакинства и туризъм като мебели, осветителни тела и др., в Сърбия и Северна Македония – с машини, съоръжения, електроуреди, резервни части, акумулатори и др.

  Сред добрите възможности за реализация на българските МСП са пазарите в Мароко и Тунис като бързоразвиващи се икономики, Израел, която има нарастваща интеграция с икономиките на ЕС, ОАЕ, Саудитска Арабия, Република Корея и Виетнам.

  Място в анализа намира и пандемията COVID-19 като отключващо явление за икономическа транформация. Ефектът от нея се очаква да доведе до увеличаване на автономността на индустрията в Европейския съюз във връзка с намаляване на зависимостта от доставки от Китай, което от своя страна ще пренасочи към по-близки производители на изделия за крайно потребление, налагане на защитни мита за широк кръг от стоки с произход Китай, въвеждане на нетарифни ограничения, като например изисквания за безопасност, налагане на нови стандарти и др.

  Очакват се и промени в потребителските предпочитания като например увеличено търсене на велосипеди, средства за спорт и прекарване на свободно време, увеличено търсене на къмпинг екипировка и оборудване.

  Промяна се очаква и в сферата на услугите, където електронните услуги ще вземат превес, за да се намали директния контакт между хората.

  Експериментът за дистанционна работа най-вероятно пък ще доведе до по-широкото разпространение на интернет, което ще наложи промяна в местата за свързване с интернет и повишаване на надежността и скоростта.

  Рязкото ограничаване на бизнес пътуванията ще промени в значителна степен управленските практики, а развлекателната и онлайн индустрия ще увеличи потребителите си, включително създаването на игри, сочат възможните сценарии след пандемията.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 19 часа
  Президентът връчи мандат за съставяне на правителство на Асен Василев
  Започва да тече 7-дневен срок за формиране на състав на правителство
  преди 20 часа
  Над 17 000 ученици и учители заминават на безплатна почивка
  Децата и ръководителите им ще могат да отдъхват в планински или морски курорт през юли и август
  преди 20 часа
  Петков: България вече има алтернативно трасе за газ
  Другата седмица с гръцкия министър-председател ще дадем старт на газовата връзка с Гърция, обяви премиерът
  преди 21 часа
  Е-адресна регистрация вече в цяла София
  Всички райони вече работят успешно със системата
  преди 23 часа
  ЕС въвежда по-строги регулации за трансфер на криптовалути
  Целта е крипто платформите да проверяват самоличността на клиентите си, за да се ограничат рисковете от изпиране на пари и финансиране на тероризма
  преди 1 ден
  Украйна започна да изнася ток за ЕС
  Това ще позволи на Украйна да генерира повече приходи, а ЕС ще получава допълнителна електроенергия на достъпни цени