неделя, 14 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  11505 прочитания

  Аутсорсингът – успешният пример в българската икономика

  Секторът дава работа на около 20 хил. души у нас и генерира приходи от около половин милиард евро годишно
  19 декември 2013, 09:21 a+ a- a

  Голям потенциал и светло бъдеще за развитието на аутсорсинг индустрията у нас прогнозираха представители на бизнеса и държавата в рамките на конференцията „Възможности и предизвикателства за България в сектора на споделените услуги и аутсорсинг на бизнес процеси”, организирана от Българската аутсорсинг асоциация (БАА) и Асоциацията на дипломираните експерт-счетоводители (АССА).

  Къде е България на световната карта на аутсорсинг дестинациите?

  Състояние
  „В момента България е петата аутсорсинг дестинация в света след Индия, Индонезия, Естония и Сингапур”, отбеляза зам.-министърът на икономиката Красин Димитров, като цитира проучване на SourcingLine.
  Секторът ангажира около 20 хил. души у нас, като има потенциал през следващите години да разкрие 30-40 хиляди работни места”, отбеляза пред Economy.bg Стефан Бумов, председател на БАА. „Всички фирми в бранша генерират двуцифрен ръст на годишна база през последните пет години, което е доказателство, че търсенето на такъв тип услуги нараства”, подчерта той.
  По оценка на асоциацията приходите, които генерира индустрията у нас, достигат около половин милиард евро.

  Как в период на криза аутсорсинг индустрията продължава да разкрива работни места?

  Предимства
  Като предимства на България по отношение развитието на аутсорсиг сектора зам.-министърът на икономиката посочи благоприятния данъчен режим, конкурентоспособност в световен мащаб по отношение на разходи и наличие на квалифицирана работна ръка, широколентов интернет и близост до основните пазари на Западна Европа.
  Подобно мнение изрази и Джейми Лион, директор „Корпоративен сектор” в ACCA. Сред предимствата на страната ни той изтъкна политическата стабилност, благоприятните данъчни ставки, конкурентните разходи за заплащане и добрата образователна система.

  За потенциала на България да развива пазара на изнесени услуги, свързани с финансово-счетоводни процеси

  Потенциал
  По думите на Красин Димитров съществува възможност за привличане на компании в аутсорсинга и в региони извън София. Тези фирми имат потенциала да предложат работа на относително по-нискоквалифицирани кадри с основно изискване да владеят чужди езици, а в България 73% от гимназистите изучават по два чужди езика.
  „Хората ги има, имат и образование. Това, което ни липсва е разбиране за индустрията и какви възможности тя дава за младите хора у нас”, посочи и Стефан Бумов.
  Аутсорсингът има много лица, като едно от тях е предоставянето на изнесени услуги, свързани с управлението на финансови процеси или финансово-счетоводни процеси, допълни председателят на БАА.
  Именно в тази сфера потенциал за развитие у нас съзря Джейми Лион от ACCA. „Предвиждам светло бъдеще за България по отношение на изнесените услуги, свързани с финансово-счетоводни процеси”, отбеляза той.
  Лион цитира проучване на KPMG и HfS Research, според което глобалният пазар на изнесени услуги, свързани с управлението финансово-счетоводни процеси, ще надхвърли 25 млрд. долара през 2013 и ще отчете 8% ръст на годишна база до 2017.

  Предизвикателства
  Като основно предизвикателство пред сектора Бумов посочи сериозното разминаване между това, какво търси бизнесът и какво се произвежда от университетите. Той отбеляза, че активно работят с по-големите университети за промяна на програмите им така, че да отговарят на нуждите на бизнеса.
  За Бумов търсенето на аутсорсинг услуги у нас расте и ще продължи да расте, защото „в период на изключително динамична среда, когато оцеляването на компаниите става все по-трудно предвид глобалната криза, аутсорсингът е един от секторите, който подпомага различните индустрии да запазят своята конкурентност и чрез различните гъвкави модели да могат по-успешно да минат през тази турбулентна зона. Това е и едно от обясненията, защо в период на криза нашата индустрия продължава да отваря множество работни места”.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  12 юли 2024, 15:31
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  12 юли 2024, 14:43
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  12 юли 2024, 13:30
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  12 юли 2024, 10:42
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  12 юли 2024, 09:41
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство