събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6216 прочитания

    Финтех и крипто екосистемата ще се развива все повече, особено с добре подготвени експерти на родна почва

    Какви са тенденциите във финтех индустрията в България и какви нови възможности за кариера предлага - Economy.bg разговаря с Георги Пенев от Българска финтех асоциация и Георги Манолов от Nexo
    03 септември 2021, 16:28 a+ a- a

    Георги Манолов, мениджър „Бизнес развитие“ в Nexo (вляво), и Георги Пенев от Българска финтех асоциация

    Финтех и крипто индустрията е един от най-бързоразвиващите се сектори в България през последните години. Браншът следва тенденциите в Западна Европа и се развива с не по-бавни темпове що се отнася до технология. В родината ни се раждат много стойностни и качествени финтех и крипто продукти и решения. Наши компании предоставят блокчейн финтех решения, Open banking продукти и услуги от последно поколение, електронна идентификация за нуждите на финансовия сектор, peer-to-peer lending за бизнес и крайни клиенти и т.н. 

    Динамичното развитие на сектора и нарастващото търсене на квалифицирани кадри е една от причините за втора поредна година Стопанският факултет към Софийския университет в партньорство с Българска финтех асоциациця (БФА) да осъществят Магистърска програма „Финанси, инвестиции и финтех”. След като миналата година програмата бе най-търсената редовна магистърска програма в Стопански факултет, тази година „Финанси, инвестиции и финтех” разширява предоставяните възможностите за студентите на Софийски университет. Нововъведние в програмата е курсът „Блокчейн и криптовалути”, а сред избирателни предмети, включени в него, са „Приложения на изкуствения интелект във финтех индустрията”, „Наука за данните в бизнеса и финансите”, „Машинно самообучение за бизнес и финанси” и Предварителна обработка на големи масиви от данни в бизнеса”.

    За ни разкажат повече за новото обучение, потърсихме Георги Пенев от Българската Финтех Асоциация и Георги Манолов, мениджър „Бизнес развитие“ в Nexo, който ще води лекции в курса „Блокчейн и криптовалути”. Попитахме ги и как се развива финтех и крипто индустрията в България, какви са тенденциите на родна почва и какви нови възможности за кариера предоставя. Какво е бъдещето на блокчейн и криптовалутите?  Ще станат ли част от нашето ежедневие и масова форма на разплащане?  

    Изминаха над 22 години от първата голяма трансакция в платформата PayPal и 13 години, откакто се създаде биткойн - първата и най-популярна криптовалута в света. Как се промени финтех индустрията през годините? 
    ГП: Промяната основно бе във възприятията на хората. Навлизането на финтех не е просто като термин сред обществото, а възприемане на едно ново по-бързо, лесно и ефикасно средство за разплащане и прехвърляне на пари. Това бе началото. Днес вече виждаме не само редица нови продукти и услуги, а цели бизнес модели, които пренаписват вековните правила във финансовия сектор. 

    Успоредно с това като еволюция на сектора през годините наблюдавахме промяна в отношението на държавите по повод новите финансови услуги и продукти и дори създаването на регулации както на национално, така и на наднационално ниво, например Европейския съюз. Всичко това води до повишено доверие към технологиите във финансовия сектор, а бъдещето на финтех става все по-непредсказуемо и вълнуващо. 

    Георги Манолов, мениджър „Бизнес развитие“ в Nexo

    ГМ: Времето, в което живеем, динамиката изискват постоянно еволюиращи, стабилни финтех решения. Пазаруване, абонаментни планове, всякакъв тип разплащания правим дистанционно и бързо. Никой вече не може да си позволи да стои на опашка, за да плати сметката си за парно. 

    PayPal, Visa, Mastercard и много други финтех иновации изградиха онлайн индустрията от нулата. Преди 20 години беше странно, подозрително, несигурно да пазаруваш онлайн. Днес това е нормалният начин на намиране и поръчване на всякакви стоки и услуги. COVID-19 допълнително забърза тази трансформация въпреки настойчивите ѝ темпове на развитие. Тази финтех еволюция не само драстично промени потребителското поведение, но и даде възможност на упорити предприемачи да изградят продукти и услуги за милиарди долари, които преди интернет и онлайн разплащанията просто нямаше как да се реализират.

    По идентичен начин използването на криптовалути беше нещо нишово, по-скоро запазена марка на ентусиасти.  Преди 5-10 години това беше нещо свръхново като концепция, имаше няколко форума и групи, където се обсъждаше, предаваше знание. Стабилната идея изстреля цялата индустрия напред. Днес потребителите изискват своята свобода и независимост да оперират с активите си по най-бързия, удобен и ефективен начин 24/7/365. Крипто продуктите предлагат най-атрактивните спестовни сметки в света, чиято годишна възвръщаемост понякога стига до 20%. А валутата биткойн е все по-широко призната от инвеститори, фондове и публични компании като най-добрия дългосрочен съхранител на стойност. И разбира се, тези иновации създават едно огромно ново поле за създаване на бизнеси, които променят финансовия свят и живота на хората.

    Какви са тенденциите във финтех индустрията на родна почва?
    ГП: Трудно е да поставим на фокус една или друга тенденция в нашата индустрия. Все пак бихме могли да отбележим, че браншът ни по нищо не отстъпва на Западна Европа и се развива с не по-бавни темпове що се отнася до технология. Нашите компании предоставят блокчейн финтех решения, Open banking продукти и услуги от последно поколение, електронна идентификация за нуждите на финансовия сектор, peer-to-peer lending за бизнес и крайни клиенти и т.н. 

    Важно е да отбележим, че напук на всички статистики на европейско ниво България всъщност е сред първенците във финтех индустрията в Югоизточна Европа. Благодарение на ефективната комуникация между частния сектор, държавата и европейските институции една малка държава като нашата успява да участва и задава дневния ред в ЕС по повод развитието на дигиталните финанси. Това не би било възможно, без да имаме добре развитата финтех екосистема, която се съставлява от играчи, основоположници на европейски закони, като този за електронната идентификация - Evrotrust, PSD-2 лицензирани играчи като Iris Solutions със силно изразен интерес в Open banking, crowdfunding peer-to-peer платформи като Iuvo и Кlear, фондове за рисков капитал, инвестиращи във финтех като Visa-Eleven Program и т.н. 

    ГМ: Както сподели Георги, в България не просто не оставаме назад, а водим във финтех трансформацията с впечатляващи продукти и компании. Ние сме нация с традиционно силен инженерен талант. В родината ни се раждат много стойностни и качествени финтех и крипто продукти и решения. Някои от тях се фокусират върху българския пазар, но особено радостното за мен е, че много български предприемачи разработват финтех продукти за чужди пазари. Това доказва, че в страната ни може да се развиват продуктови компании, и също така увеличава износа на икономиката ни, което в крайна сметка ще има позитивен ефект върху стандарта на живот на българите. 

    Георги Пенев от Българската финтех асоциация

    Предстои втора година на магистърската програма „Финанси, инвестиции и финтех“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Как се зароди тя и имаше ли интерес сред студентите и частния сектор?
    ГП: Всичко започва в Стопанския факултет към Софийския университет „Св. Климент Охридски”, където д-р Божидар Недев, преподавател в Стопанския факултет, и неговият колега доц. д-р Марселен Йовоган, ръководител на катедра „Финанси и счетоводство”, забелязали в годините нарастващия интерес от студентите към финтех. Те решават да предложат за създаване нова магистърска програма, изучаваща развитието на съвременните дигитални финансови услуги и продукти. В същото време от Българска финтех асоциация се свързваме със Стопанския факултет по същата тема и с невиждана скорост се създава първоприемникът на МП „Финанси, инвестиции и финтех”. Само за няколко месеца промотиране и работа по набиране на кандидат-магистри програмата се превръща в най-търсената редовна програма в Стопанския факултет с над 40 записани студенти. Най-иновативните части на програмата бяха подплатени със силното участие на частния сектор - привлечени бяха над 15 външни лектори. Завършихме с много успешен Финтех хакатон, който бе осъществен с помощта на жури от 15 експерти от цял свят, 8 ментори и много участници. 

    Едва година по-късно ние виждаме продължаващ интерес от страна както на студентите, така и на частния сектор. Продължаваме добрите практики от миналата година, свързани с гост-лектори, хакатон, преподаване на английски и много други. В допълнение разширяваме обема лекции по предмета „Финтех и е-банкиране” и създаваме нов предмет - „Блокчейн и криптовалути”. Както и миналата година, частният сектор проявява сериозен интерес да стимулира такъв тип обучение и тази година членовете на БФА предоставят общо 9 частични и пълни стипендии.  

    ГМ: Успехът на магистърската програма е поредно доказателство за еволюцията на финтех и осъзнатата нужда да учиш специалности „в крак с времето”. Студентите виждат, че финтех компаниите решават реални проблеми на крайните потребители и имат директен положителен ефект върху живота им. Затова и младите правилно се ориентират към това да задълбочат знанията си в сферата. Частният сектор има голям интерес да подкрепя всякакви инициативи, които увеличават наличието на квалифицирани кадри за финтех индустрията. Веднага след като научихме за създаването на магистърската програма отделихме всякакъв ресурс, за да подкрепим реализирането на проекта. 

    Курсът „Блокчейн и криптовалути” е нововъведение, а през изминалата година Георги води и лекции по темата. Как се стигна до това партньорство и защо избрахте да „подадете ръка“ на образованието?
    ГП: Подобно партньорство е напълно естествено и благодарим на Nexo, че се включиха по темата. Участието на Георги Манолов предизвика редица дебати и повдигна десетки въпроси сред аудиторията. Радваме се, че и тази година от компанията ще се включат и ще дадат възможност на студентите от първа ръка да научат повече по темата за добиващите все повече популярност криптовалути.  

    ГМ: Образованието е на сърце на целия ни екип. Способни сме да градим глобалния си бизнес именно заради комбинацията от любознателност, опит и образованието, което всеки от нас е имал възможност да получи. Приемаме за наш дълг да подпомагаме стойностни инициативи, които вдигат образователното ниво. Това не може да бъде изолирана, инцидентна инициатива, а устойчив дългосрочен ангажимент към младите хора, образованието и цялата ни среда. Финтех и крипто екосистемата ще се развива все повече и повече, особено с добре подготвени експерти на родна почва. 

    Защо е важно да има подобно обучение в България? Какво бихте казали на студентите, избрали да се обучават и развиват в сферата на дигиталните финанси?
    ГП: Обучението, съчетаващо публичния и частния сектор,е от особено значение. Неспиращото развитие на технологиите във финансовия сектор изисква постоянната връзка между образователните институции и иновативните компании. Уверено мога да кажа, че обучението, което предоставя Магистърска програма „Финанси, инвестиции и финтех”, е на световно ниво и дава невероятни възможности на всеки записал се. Присъствието на толкова външни преподаватели практици, дори  изпълнителни директори и основатели на финтех компании, комбинирано с финтех хакатона,дава възможността тази програма да затвори цикъла от студентската скамейка до реализацията на финтех пазара. 

    На студентите, избрали да следват този път, бих казал да бъдат подготвени, че няма да е никак лесно. Ще има много тежки предмети, които ще изискват цялото им внимание и време за период от минимум година. Затова ще трябва всеки студент да бъде зареден с много желание за учене и разбира се, постоянство. Единствено те биха могли да проправят пътя към успешната реализация на мечтите. 

    ГМ: Мога да им кажа само “Направили сте правилния избор”. Това е индустрия, в която растежът е сигурен както за бизнеса, така и кариерно. Заедно с професионалистите расте и България, а страната ни има нужда от повече експортно ориентирани бизнеси и дигиталните финанси създават точно такива възможности. Ние можем да градим големи продукти, които да се ползват от милиони потребители по цял свят. Nexo и други компании в Българската финтех асоциация са доказателство за това. 

    Как се развива финтех и крипто индустрията и какви нови възможности за кариера предлага?
    ГМ: Финтех и особено крипто се развиват със страхотна скорост. С колегите се шегуваме, че 1 месец в крипто се равнява на 1 година в традиционната финансова индустрия. Възможностите са неизброими. Ако човек има хъс и амбиция, крипто е мястото за него. С усилията и енергията, които ще инвестирате в крипто, ще постигнете поне 5-10 пъти по-големи резултати, сравнено с работа в традиционните финанси. Неслучайно и най-амбициозните кадри от традиционния финансов свят напускат установените банки, за да се включат в крипто бизнеси.

    ГП:  С няколко думи - с невиждана досега скорост. Мисля, че до момента не сме виждали индустрия да се развива по-бурно, с учудващо малко спадове през последната година, дори и на фона на пандемията. Дори напротив, пандемията сякаш спомогна за допълнителния интерес към сектора, а навлизащи регулации на национално и наднационално ниво спомагат за повишаващото се доверие към сектора. Новите кариерни възможности са най-вече обвързани с новите технологии за електронна идентификация, мигновено разплащане, отпускане на кредит и т.н. Затова и програмата ни в Софийския университет предлага все повече предмети за придобиване на умения за програмиране и боравене с големи масиви от данни. 

    Какви нови професии в сферата според Вас ще се появяват в бъдеще?
    ГП: С развитието на индустрията и технологиите в сферата виждаме все повече нужда от подготвени ИТ кадри, които да имат знания в банковия и небанковия сектор. Това е валидно и за маркетолозите, адвокатите, дори и HR специалистите в сектора. Именно специалистите в сферата на човешките ресурси трябва не просто да знаят какво се случва в момента, а да предусетят кои ще бъдат новите предизвикателства, с които ще се сблъскаме в следващите години. 

    ГМ: Не бих казал, че ще се създават толкова нови професии, а по-скоро се развиват в контекста и на дигитализацията, и на огромния растеж на сферата. Разбира се, добре подготвените инженерни кадри са най-търсени. В нашия екип набираме широк спектър професионалисти - продуктови мениджъри, маркетинг експерти, финансови анализатори, платежни специалисти и много други. Но специфичното е, че за да успява един експерт при нас, той е добре да има знания за финтех и крипто индустрията, за технологиите и инструментите, които използваме. За целта ние сме развили и собствена академия, която още в първите дни запознава новопостъпили със спецификите на бранша. 

    Какво е бъдещето на блокчейн и криптовалутите?  Ще станат ли част от нашето ежедневие и масова форма на разплащане?
    ГМ: Бъдещето на крипто и блокчейн е светло и вълнуващо. Въпрос на време е масовите разплащания да започнат да се случват през блокчейн разплащателни методи, защото блокчейн разплащанията са ефективни -- евтини, бързи и удобни. В момента наблюдаваме все по-масово възприемане на крипто, от Goldman Sachs, през Visa и световните банки до постоянно нарастващия брой на крайни потребители, големи и малки инвеститори. Все повече бизнеси, търговци и клиенти ще намерят позитивите на технологията.  От друга страна, хората, изградили бизнеси в крипто индустрията, ще са най-големите бенефициенти от тази неизбежна еволюция в разплащанията.

    ГП:  Блокчейн като технология за записване на информация по начин, по който не може да бъде променяна или изтривана, има пред себе си наистина светло бъдеще и приложение в безкрайно много аспекти на човешкия живот. Това важи и за криптовалутите, които смятам, че ще станат все по съществена част от нашето ежедневие. За съжаление, докато това се случи, ще преминем през доста бурно време на развитие със своите върхове и спадове. Като цяло вярвам в участието на държавата и наднационалните институции в сектора и вярвам, че точно това липсващо звено до момента спираше развитието на криптовалутите по начина, по който всички искаме да виждаме. 

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 9 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 10 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 10 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 12 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години