понеделник, 02 октомври 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6996 прочитания

  Лидери в криза: Уроците на Александър Починков, Nexo

  CEO-та на водещи компании у нас споделят пред Economy.bg най-важните поуки, които са извлекли по време на пандемията
  14 юни 2021, 17:17 a+ a- a

  Кризата с коронавируса изправи бизнес лидерите пред напълно нова ситуация. Наложи им се да навигират в среда с много въпросителни, да реагират бързо и да се адаптират към промените.

  Какви бяха най-важните лидерски уроци при овладяването на ковид кризата? Economy.bg попита CEO-та на водещи компании у нас.

  Представяме ви Александър Починков, вицепрезидент „Инженеринг“ в Nexo:

  Коя беше най-голямата трудност за Вашия бизнес от началото на ковид кризата?
  През последните няколко години въртележката на времето набра скорост, а за нас особено осезаемо предвид огромния подем в криптоиндустрията. Инфлацията, засилена от COVID-19, допълнително стимулира масовото навлизане на малки и големи инвеститори в света на дигиталните активи. Виждаме тези ефекти от първа ръка — вече над 1.5 млн. клиенти от цял свят ни се доверяват, а активите, които управляваме за тях, се утроиха до 15 млрд. долара. Това доведе до органичен растеж на екипа ни, който също се утрои за последната година.
  Като водеща компания на световния криптопазар сме свикнали да сме гъвкави и адаптивни - няма как иначе. От самото създаване на инженерния екип сами избираме как да работим предвид интензитета в криптоиндустрията, а днес е стандартна практика да работиш, откъдето решиш – от офиса, вкъщи, от морето или планината. Комфортът на екипа, свободата на действие и личната отговорност към работата са основополагащи, ако искаш да създадеш не само уникални продукти, но и мотивираща култура. Всички те изграждат устойчиви практики на работа и сплотяват един екип от топ професионалисти, много от които се върнаха от чужбина именно заради възможността да са на гребена на вълната и да бутат цяла индустрия напред от родна почва.
  Разбира се, ограниченият контакт на живо и работата от дистанция бяха предизвикателни, но не бяха нищо ново. Отделихме огромен ресурс, за да създадем много допълнителни удобства и политики в подкрепа на нашия отбор от вече 220 души — от wellness програма за психическото и физическото ни здраве, през иновативни начини на работа до дистанционни партита. Интересно е, че някои от тези наши нововъведения дори бяха отличени с награди, а за нас подобни практики са нещо най-естествено. Колкото и клиширано да звучи, грижата към всеки един от екипа ни е на първо място — крипто е идея, създадена от хора за хора, и за нас човекът ще остане централен принцип за развитие.

  Какво бихте променили, ако бяхте изправени пред същата ситуация днес?
  Взехме точните мерки в точното време, за да осигурим безопасна, спокойна и сплотяваща среда за работа въпреки ограниченията. Именно по време на кризата постигнахме забележителни резултати, но най-големият ни успех е, че запазихме екипния си дух и изградихме още по-силна отборна култура. Ще дам пресен пример. Някои от колегите ни предпочетоха да работят от офиса и именно те бяха най-силно засегнати от последното затваряне на училищата и детските градини. Колеги буквално се чудеха какво да правят, без значение дали бяха ваксинирани, или бяха прекарали вируса. Как постъпихме? Почти на шега, не вярвайки, че изобщо е възможно, в рамките на три часа организирахме един от най-уютните детски кътове с постоянна грижа, които съм виждал, и за една нощ преструктурирахме целия офис. Не бях виждал такова облекчение в очите на хора, с които работя вече от години. Реакцията на колегите без деца беше по-неочаквана – споделиха, че тази енергия ги е заредила и нахъсала още повече.
  Ако днес бяхме изправени пред същата ситуация, подходът ни не само би бил същият, но щяхме дори да се надскочим с добри идеи и устойчиви решения, които екипът ни винаги успява да създаде.

  ВИЖТЕ ОЩЕ:

  Лидери в криза: Уроците на Бенджамин Кейн, TechPods

  Лидери в криза: Уроците на Бистра Папазова, Cobuilder International

  Лидери в криза: Уроците на Силвен Коло, Melexis България

  Лидери в криза: Уроците на Иван Михайлов, Visteon Electronics Bulgaria

  Лидери в криза: Уроците на Макс Баклаян, Tavex

  Лидери в криза: Уроците на Петър Павлов, T MARKET

  Лидери в криза: Уроците на Михай Болдижар, „Роберт Бош“

  Лидери в криза: Уроците на Румен Иванов, DHL Express България

  Лидери в криза: Уроците на Боян Иванов, StorPool Storage

  Лидери в криза: Уроците на Радослав Николов, SAP Labs България

  Лидери в криза: Уроците на д-р инж. Боряна Манолова, Siemens България

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  29 септември 2023, 16:02
  Инфлацията в Еврозоната падна до най-ниското си ниво от 2 години насам
  Показателят се увеличава с най-бавното темпо от края на 2021 г.
  29 септември 2023, 14:48
  България е привлякла €80 млн. по програма Хоризонт Евопа
  За 2 години български учени, изследователи и бизнес партньори са участвали в 214 проекта по програмата
  29 септември 2023, 12:21
  Открит бе първия етап от фотоволтаичния парк на „Каменица“ АД в Хасково
  Съоръжението е последната най-голяма инвестиция на компанията в посока устойчиво развитие и е първото в подобен мащаб за Molson Coors на глобално ниво
  29 септември 2023, 09:41
  За девета поредна година Лидл България посреща ученици за дуално обучение
  Те ще се обучават за професиите Икономист и Спедитор-логистик
  29 септември 2023, 09:16
  НС прие промени в Закона за защита на подаващите сигнали служители
  Приемането на законопроекта е част от Плана за възстановяване и устойчивост