събота, 25 март 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  680 прочитания

  Безработицата в САЩ на най-ниското си ниво от 1969 г. насам

  Наемането се е ускорило през януари, показват последните данни
  03 февруари 2023, 16:24 a+ a- a

  Снимка: iStock

  Американският пазар на труда потвърди силата си през януари, създавайки още един сериозен кръг от наемания, въпреки че лихвените проценти продължават да растат, пише The New York Times.

  Работодателите са добавили 517 000 работни места на сезонно коригирана база, съобщи Департамента поа труда, увеличение от 260 000 през декември. Коефициентът на безработица е 3,4%, най-ниският от 1969 г.

  Стабилните данни за наемане на персонал се противопоставиха на очакванията и подчертаха предизвикателствата пред Федералния резерв, който се опитва да охлади пазара на труда в усилията си да укроти увеличаващата се инфлация. Чрез повишаване на лихвените проценти, Федералният резерв се надява да принуди бизнеса да свие разходите си, включително за наемане на работа.

  Въпреки това пазарът на труда остава изключително стегнат. В допълнение към тези данни, по-рано през седмицата правителството публикува данни, показващи, че броят на обявените работни места на наличен безработен работник, мярка, която политиците следят внимателно, отново се е повишил през декември. И въпреки поредицата от съкращения в технологичния сектор, общият брой на безработните остава изключително нисък.

  Все пак някои мерки показват, че по-високите лихвени проценти изглежда забавят други части на икономиката. Трансакциите на жилищния пазар, който е особено чувствителен към повишаване на лихвените проценти, се сринаха, тъй като високите лихви по ипотечните кредити правят покупките твърде скъпи за много бъдещи собственици на жилища. Потребителските разходи намаляха в края на миналата година, знак, че американците стават по-предпазливи в лицето на растящите цени, намаляващите спестявания и страховете от рецесия.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 18 часа
  Πpи зaмянaтa нa лeвa c eвpo заплатата ми, ако е 1500 лв., ще стане ли автоматично 1500 евро?
  От Българска народна банка обясняват след като се въведе еврото, как ще се превалутират заплатите
  преди 18 часа
  Представиха сайта за за наблюдение на цените на основни хранителни продукти
  Към момента са включени около 30 основни хранителни продукта
  преди 22 часа
  НСИ отчете спад на цените на жилищата в София
  Понижението е за последното тримесечие на 2022
  преди 22 часа
  2200 турски компании са създали над 4500 работни места у нас
  2 големи турски компании са инвестирали в Индустриален логистичен парк Бургас, а турски ИТ компании си сътрудничат с фирми в града
  преди 24 часа
  За първи път: Европа на едно ниво със САЩ по инвестиции в стартъпи в ранен етап на развитие
  Нова платформа за таланти в „дълбоките технологии“ ще насърчи новаторите да изберат да развиват бизнес в Европа, обяви Мария Габриел в САЩ