четвъртък, 16 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3828 прочитания

    82% от немските фирми отново биха инвестирали у нас

    Близо половината от германските компании в България обаче оценяват икономическата ситуация у нас като лоша
    29 април 2014, 16:39 a+ a- a

    Голяма част от немските компании в България отново биха инвестирали у нас. Това сочи традиционната анкета „Бизнес средата в България” на Германо-българската индустриална-търговска камара (ГБИТК) сред 99 нейни фирми-членки, която се е провела паралелно в още 16 страни от Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

    82% от анкетираните фирми отговарят положително на въпроса дали биха инвестирали отново у нас. Сравнението с данните от ЦИЕ обаче показва, че въпреки добрия резултат по този показател страната ни се нарежда под средната стойност за региона (83%).

    Данните на БНБ сочат, че през 2013 германските инвестиции у нас възлизат на 135.5 млн. евро. Това се равнява на 12 % от общия обем на чуждестранните преки инвестиции в страната. Търговският обмен между България и Германия за 2013 достига нов рекорд. По данни на Федералното министерство на икономиката и енергетиката на Германия той възлиза на 5.3 млрд. евро (ръст от 11.3 % спрямо предходната година). За първи път българският износ за Германия надвишава вноса от Германия за България.

    Въпреки положителните тенденции 43% от анкетираните компании оценяват настоящата икономическа обстановка в България като лоша, 47% – като задоволителна, едва 10 % – като добра. Подобрение в икономическото състояние на собственото предприятие в настоящата година в сравнение с предходната очакват 41%, докато 6% се опасяват от по-лоши резултати.

    14% от анкетираните смятат, че през 2014 ще се разделят с част от персонала си, докато 41% прогнозират откриването на нови работни места.

    България се нарежда на последните места сред страните от ЦИЕ по политическа и социална стабилност (на 15-то място, преди Босна и Херцеговина), правна сигурност (на последно място, след Албания) и борба с корупцията и престъпността (на 14-то място преди Словения и Босна и Херцеговина). На 12-то място сме по развитие на инфраструктурата.

    Негативно е мнението на немските предприемачи в България към публичната администрация (13-та позиция) и прозрачността на обществените поръчки (15-то място). На въпроса „Искате ли в България да се въведе Еврото?” 42% участниците в анкетата дават положителен отговор, а 45% се обявяват против.

    По качество на професионалното и академичното образование България се нарежда съответно на последна и предпоследна позиция в сравнение с ЦИЕ. По наличност на специализирана работна ръка – на предпоследно място.

    Челно място като дестинация за бизнес България държи с атрактивната данъчна тежест, с ниската цена на работната сила и с членството в Европейския съюз.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    НСИ отчита дефлация през април
    Годишната инфлация е 2.4%
    преди 16 часа
    "Най-лошото е зад гърба ни": ЕК очаква неголям темп на растеж, който ще се засили през 2025
    Геополитическо напрежение продължава да носи рискове за ЕС
    преди 17 часа
    преди 18 часа
    Questers става Pwrteams
    Управлението на компанията поема Карел Саурвалт, който и преди интеграцията е начело на Pwrteams
    преди 19 часа
    Wizz Air пуска полети от Варна до Лондон Гетуик
    Те стартират от 18 юни и ще бъдат изпълнявани 3 пъти седмично