понеделник, 27 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1693 прочитания

  "Най-лошото е зад гърба ни": ЕК очаква неголям темп на растеж, който ще се засили през 2025

  Геополитическо напрежение продължава да носи рискове за ЕС
  15 май 2024, 15:30 a+ a- a

  Европейската комисия представи пролетната икономическа прогноза от 2024. След общата икономическа стагнация през 2023 г., по-добрият от очакваното растеж в началото на 2024 и продължаващото намаляване на инфлацията създадоха условия за постепенно увеличаване на икономическата активност през прогнозния период.

  В прогнозата се предвижда растеж на БВП през 2024 от 1% в ЕС и 0,8% в еврозоната. През 2025 се очаква растежът на БВП да се ускори до 1,6% в ЕС и до 1,4% в еврозоната.

  Очаква се инфлацията в ЕС да намалее от 6,4% през 2023 на 2,7% през 2024 и на 2,2% през 2025. В еврозоната се очаква тя да се забави от 5,4% през 2023 на 2,5% през 2024 и на 2,1% през 2025.

  Според прогнозите растежът на заетостта в ЕС ще се забави до 0,6% през тази година, преди да намалее още до 0,4% през 2025. Очаква се равнището на безработица в ЕС да остане като цяло стабилно около историческия си минимум.

  "През последните години пред лицето на изключителни предизвикателства икономиката на ЕС запази стабилния си курс и сега можем да очакваме връщане към неголям темп на растеж, който ще се засили през 2025 г. Пазарите на труда продължават да се представят добре с високи равнища на заетост, а частното потребление се увеличава. Глобалната обстановка, със своето нарастващо и постоянно геополитическо напрежение, обаче продължава да носи рискове за ЕС", коментира Валдис Домбровскис, заместник-председател на ЕК.

  "Икономиката на ЕС се съживи видимо през първото тримесечие, което показва, че след една много трудна 2023 година сме оставили най-лошото зад гърба си. Очакваме постепенно ускоряване на растежа през тази и следващата година, като частното потребление се повлиява положително от намаляващата инфлация, възстановяването на покупателната способност и продължаващия растеж на заетостта. Бюджетните дефицити следва да намалеят леко след премахването на почти всички мерки за енергийна подкрепа, но държавният дълг се очаква леко да нарасне през следващата година, което показва необходимост от фискална консолидация, при която се защитават инвестициите. Прогнозата ни продължава да бъде застрашена от голяма несигурност и — с продължаващи две войни недалеч от нашия дом — рискът от влошаване на перспективите се увеличи", подчерта Паоло Джентилони, еврокомисар по икономиката.

  Несигурността и рискът от влошаване на икономическите перспективи се увеличиха още повече през последните месеци в резултат най-вече на развитието на продължителната военна агресия на Русия срещу Украйна и на конфликта в Близкия изток. Геополитическото напрежение в по-широк контекст също продължава да поражда рискове.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  Китай ще подпомага производството на чипове с $47,5 млрд.
  Една от основните области, върху които ще се фокусира третата фаза на фонда, е оборудването за производство на чипове
  преди 9 часа
  Paysera България дебютира на ВЕАМ пазара на БФБ
  Компанията за дигитални платежни услуги планира да увеличи капитала си с 2 млн. лв.
  преди 10 часа
  Standard & Poor's потвърди рейтинга на България и стабилна перспектива
  Агенцията прогнозираприемане в еврозоната най-късно началото на 2026 г. и ръст малко под 3% за периода 2025-2027 г.
  23 май 2024, 15:30
  Eldrive започва да изгражда собствени зарядни паркове за електромобили
  Освен зарядните станции в парковете ще има кафенета и магазини
  23 май 2024, 13:52
  „Смарт Органик“ вече се търгува на основния базар на БФБ
  Тя е първата компания, преминала от малкия пазар beam на основния Standard на Борсата