събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    10458 прочитания

    5 глобални тенденции за 2013

    На какво трябва да обърне внимание бизнесът през предстоящата година?
    27 декември 2012, 17:31 a+ a- a

    Кои са тенденциите, които ще задават насоките на развитие през 2013? Международни експерти обобщават прогнозите си в доклада Global Trends Report for 2013, цитиран от списание Economist.



    Вижте тенденциите, на които бизнес лидерите трябва да обърнат внимание през 2013:

    1. Всичко е социално!
    Мобилността и свързаността ще бъдат в основата на бъдещата бизнес среда. Комуникациите и маркетинга ще се изместват от връзки един към един към комуникация много към много. Авторите на доклада съветват да се обърне внимание на видеомаркетинга и игровизацията.

     

    2. Предефиниране на понятието „ценност”
    Идеята за това кое е ценно, ще бъде предефинирана през 21 век. За потребителите все по-важна става персонализацията. Те искат да участват в създаването на стойност, променяйки начина на мислене от „направено за мен” към „направено с мен”. Ценно ще бъде също и „споделено с мен” като част от разрастващата се икономика без собственост (ownerless economy). Авторите на доклада съветват да се обърне внимание на социалното споделяне (да позволиш да бъде ползвана колата ти например, докато ти не я караш).

    3. Децентрализация на всичко. Мобилност в производството и потреблението
    Мобилността навлиза в нов етап. Потреблението ще е навсякъде и по всяко време. Работата също все повече ще се децентрализира. 3D принтерите ще променят производството, а онлайн платформите за обучение, които правят достъпно образованието за повече хора, ще революционизират системата. Авторите на доклада съветват да се обърне внимание на краудсорсинга и краудфъндинга.

    4. Следващата „индустриална” революция – роботи и умни машини
    Умните машини и роботите ще променят обществото. Все повече роботи ще бъдат използвани за рецепционисти, банкови сътрудници и дори охрана в затворите. По този начин технологиите ще позволят и на аматьори да вършат това, което преди вършеха само професионалистите. Положителната страна: справяне с проблема грижа за застаряващото население. Отрицателна страна: увеличаване на безработицата. Следващата вълна „умни” машини ще създаде също и нов тип професии. Предизвикателството ще е да се осигури подготвена и квалифицирана работна сила за тези работни места.

    5. Банките на бъдещето
    Дигиталните портфейли, мобилното банкиране и бартерът ще трансформират финансова система. Тя все по-малко ще разчита на парите, а банките вече няма да играят ключова роля.

     

     

     

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 11 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 11 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 11 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 13 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години