неделя, 19 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  10415 прочитания

  Принтирай идеите си!

  Ще убие ли 3D принтерът масовото производство, какви са предимствата и приложенията му и има ли бъдеще технологията в България, вижте какво ни разказа една от първите фирми в страната, която предлага триизмерно принтиране
  23 февруари 2012, 15:27 a+ a- a


  Натисни PRINT и дай воля на фантазиите си! Революционната технология, която ще позволи до няколко години да проектираме и произвеждаме у дома предмети от бита, се предлага и в България.

  Какви са предимствата на 3D принтера?


  Фирма „Камея Дизайн” е един от пионерите при триизмерното принтиране в страната. „Видяхме бъдеще в технологията, видяхме как хората по света имат такива машини от 20 години и решихме това нещо да се случи и в България”, разказва ни Костадин Данчев от „Камея Дизайн”.
  Съзряла потенциал в 3D принтера, компанията купува подобна машина от САЩ преди 4 години за около 30-40 хиляди евро. „Това беше изключително авангардна идея за онова време”, отбелязва Данчев.

  Как работи 3D принтерът?


  3D принтерът наподобява мастиленоструен принтер, но вместо върху лист хартия, той печата върху слой прах. „Нанася се много тънък слой прах – една десета от милиметъра, върху който се разпечатва разрез от прототипа, който искаме да изградим”, обяснява ни технологията Данчев. Когато продуктът е готов, прахта около него се изсмуква и се почиства с въздух под налягане. След това изделието се потапя в специален инфилтрат, който прониква в него и го втвърдява. Така то придобива необходимата здравина.
  Принтерът е цветен, което означава, че няма нужда от последваща обработка. Изделията, които излизат от машината, са абсолютно функционални, убеждава ни Данчев.

  Кой проявява интерес към технологията и какви приложения има тя?

  3D принтерът на „Камея Дизайн” изработва триизмерни макети на всякакви обекти: архитектурни модели, машинни елементи, медицински и анатомични фигури, скулптури и дизайнерски модели. Засега обаче интересът не е много голям, признава Данчев. Основна пречка се оказва цената. За цветно принтиране тя е 2.29лв. за куб. см.
  По-високите разходи карат проектантите да прескачат процеса на прототипиране на изделието си. „Проектантът го проектира, шефът го одобрява и изделието излиза на пазара. Липсва етапът на доизглаждане и доусъвършенстване на изделието”, коментира Данчев. Друг проблем е, че технологията не е много позната на българския пазар.

  Какви проблеми решава и какво е бъдещето на 3D принтера?

  „Научна фантастика – поне на този етап”, Данчев нарича „производството” на човешки органи. Той опроверга прогнозите на много футуролози и експерти, че 3D принтерът ще убие масовото производство. Към този момент технологията би могла да вземе хляба единствено на макетистите, тъй като улеснява и прецизира изготвянето на макети, отбелязва Данчев.
  Иначе специалистът предрича бурно развитие на тази технология в България. "Тя има потенциал да навлезе сериозно и да промени всички обществени сфери – архитектура, медицина, производство, забавление, образование", посочва в заключение той.

  Свързани новини
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  17 май 2024, 14:22
  БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 81% за година
  Най-големите вложения в страната за януари-март 2024 са от Австрия, Италия и Гърция
  17 май 2024, 11:28
  „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
  Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
  17 май 2024, 10:37
  ЕК започна ново разследване срещу Meta
  Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
  17 май 2024, 09:19
  "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
  Искът е заради спрените руски газови доставки
  17 май 2024, 08:53
  Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
  Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари