петък, 24 март 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  924 прочитания

  BP отчете рекордни годишни печалби

  Компанията намали целта си за парникови емисии и заяви, че ще инвестира повече в нефт и газ
  08 февруари 2023, 15:31 a+ a- a

  Снимка: BP

  Британската енергийна компания BP отчете рекордни годишни печалби, подхранвайки исканията правителството на Обединеното кралство да увеличи данъците за компаниите, които се възползват от високата цена на петрола и природния газ след нахлуването на Русия в Украйна, отбелязва AP.

  Базираната в Лондон BP съобщи, че основната печалба от разходите за замяна, която изключва еднократните артикули и колебанията в стойността на материалните запаси, е скочила до $27,7 млрд. през 2022 г. спрямо $12,8 млрд. година по-рано. Това надхвърля $26,8 млрд., спечелени от BP през 2008 г., когато напрежението в Иран и Нигерия тласна световните цени на петрола до рекордните над $147 за барел.

  BP увеличи своя тримесечен дивидент с 10% и обяви планове да изкупи обратно допълнителни $2,75 милиарда акции от акционерите.

  Компанията намали плановете си за намаляване на количеството нефт и газ, които да произвежда до 2030 г., предаде BBC. 

  Шефът на BP Бърнард Луни каза, че британската компания „помага за осигуряването на енергията, от която се нуждае светът“, като същевременно инвестира в прехода към зелена енергия. Но това изявление идва в момент, когато BP ревизира надолу плановете си за намаляване на въглеродните емисии чрез намаляване на производството на нефт и газ.

  Компанията, която беше един от първите петролни и газови гиганти, които обявиха амбицията си да намалят емисиите до нула до 2050 г., бе дала обещание, че емисиите ще бъдат с 35-40% по-ниски до края на това десетилетие. Въпреки това BP заяви, че вече се е насочила към намаление на емисиите в рамките на 20-30%, заявявайки, че трябва да продължи да инвестира в петрол и газ, за да отговори на текущото търсене.

  Други енергийни фирми отбелязаха подобни ръстове, като Shell отчете рекордни печалби от близо $40 млрд. миналата седмица.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 44 минути
  За първи път: Европа на едно ниво със САЩ по инвестиции в стартъпи в ранен етап на развитие
  Нова платформа за таланти в „дълбоките технологии“ ще насърчи новаторите да изберат да развиват бизнес в Европа, обяви Мария Габриел в САЩ
  преди 2 часа
  Пускат 6,5 км от магистрала "Европа" до Великден
  До около месец се очаква да започне строителството и на последния участък от трасето на аутобана – между Сливница и Северната скоростна тангента на София
  преди 2 часа
  Населението на Пекин намаля за първи път от 2003 г.
  Естественият прираст на населението в страната е -0,05
  преди 3 часа
  Българското кисело мляко вече се предлага и на китайския пазар
  „Ел Би Булгарикум“ и японската „Мейджи“ ще създадат център за научно-развойна дейност
  преди 3 часа
  България е държавата членка с най-нисък БВП на човек от населението в ЕС
  Това показват предварителните данни на Евростат за 2022 г.