петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1204 прочитания

    Shell отчете най-голямата печалба в историята си

    ExxonMobil също отчете рекордно висока печалба за 2022 г.
    03 февруари 2023, 09:53 a+ a- a

    Снимка: Shell

    Петролният и газов гигант Shell отчете рекордни годишни печалби, след като цените на енергията скочиха миналата година след инвазията на Русия в Украйна, отбелязва BBC. Печалбите достигнаха $39,9 млрд. през 2022 г., двойно повече от общата сума за предходната година и най-високите в 115-годишната история на компанията.

    Енергийните фирми отбелязаха рекордни печалби, след като цените на петрола и газа скочиха след нахлуването в Украйна. Това засили натиска върху компаниите да плащат повече данъци, докато домакинствата се борят с нарастващите сметки.

    Цените на енергията започнаха да се покачват след края на ограниченията за Covid, но се повишиха рязко през март миналата година, след като събитията в Украйна доведоха до притеснения относно доставките.

    Цената на суровия петрол Brent достигна близо $128 за барел след инвазията, но оттогава падна обратно до около $83. Цените на бензина също скочиха, но в момента вече са под пиковите си стойности.

    По-рано тази седмица петролният гигант ExxonMobil също отчете рекордна печалба в размер на $55,7 млрд. Общата сума е повече от двойна спрямо 2021 г. и вероятно ще поднови натиска върху индустрията, след като някои страни, включително Обединеното кралство, наложиха специални данъци върху печалбите миналата година.

    Exxon критикува подобни мерки като контрапродуктивни. Миналия месец тя дори заведе дело срещу Европейския съюз за новия данък върху неочакваните печалби.

    Компанията се обяви и против подобни предложения в САЩ, където президентът Джо Байдън се опита да насочи вината за миналогодишните високи разходи за гориво върху компаниите, които не успяват да изразходват печалбите си за увеличаване на доставките.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 39 минути
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 50 минути
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 час
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 2 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 4 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години