четвъртък, 20 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3414 прочитания

  Payhawk ли е първият български "еднорог"?

  Нова инвестиция от 100 млн. долара оценява българския финтех стартъп на 1 млрд. долара, твърди технологично издание. Пред Economy.bg от Payhawk заявиха, че не потвърждават информацията на този етап
  15 февруари 2022, 09:57 a+ a- a

  Финтех стартъпът Payhawk е първият български еднорог според информация на технологичното издание The Information. То цитира двама източници, според които българската стартираща компания е привлякла инвестиция от 100 млн. долара, водена от Lightspeed Venture Partners. Тя оценява компанията, основана през 2018, на 1 млрд. долара.

  Според The Information новият капитал ще позволи на Payhawk да стъпи в САЩ. Според един от източниците на изданието Payhawk планира да открие офис в Ню Йорк - първият ѝ филиал в САЩ, и ще започне да добавя американски клиенти по-късно тази година.

  Economy.bg отправи запитване за потвърждение на информацията до Христо Борисов, съосновател и изп. директор на Payhawk. "Не можем да потвърдим информацията на този етап", отговори Христов.

  През декември в интервю за Economy.bg Борисов обяви плановете на компанията за стъпване в САЩ. "В момента имаме служители в Берлин, Барселона и Лондон. В процес сме на отваряне на офиси в Амстердам и Париж, като през втората половина на 2022 ще отворим и офис в Ню Йорк".

  Стартъпът, който предоставя фирмени дебитни карти и платформа за управление на разходи в над 30 държави, е основан през 2018 от двама бивши служители на „Телерик“ – Христо Борисов и Бойко Караджов, към които се присъединява и Константин Дженгозов.

  В края на миналата година Payhawk обяви, че е привлякъл 112 млн. долара в една от най-големите сделки в Централна и Източна Европа. Водещ инвеститор в рунда финансиране беше американският фонд Greenoaks, известен с вложенията си в компании като Robinhood, Checkout.com, Stripe и Brex. Инвестицията оцени финтех компанията на 570 млн. долара. Привлеченото финансиране беше второто по големина за B2B компания в региона на ЦИЕ след румънската UiPath.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 11 часа
  Близо 120 младежи ще започнат стаж тази година в А1
  От създаването на инициативата през 2004 година досега на стаж в А1 са преминали близо 1500 стажанти
  преди 14 часа
  преди 19 часа
  Публичните финанси на България губят 3 млрд. лв. годишно заради недекларираната заетост
  Най-високите нива на използване на подобни практики са открити в секторите селско стопанство, туризъм и строителство
  преди 19 часа
  Nvidia стана най-ценната компания в света
  С пазарна капитализация над $3,3 трилиона, тя надмина Microsoft и Apple
  преди 20 часа
  За първи път: Соларната енергия е повече от петролната
  7 китайски компании за соларна инфраструктура изпреварват енергийните резерви на 7-те най-големи петролни компании