петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3358 прочитания

    Payhawk ли е първият български "еднорог"?

    Нова инвестиция от 100 млн. долара оценява българския финтех стартъп на 1 млрд. долара, твърди технологично издание. Пред Economy.bg от Payhawk заявиха, че не потвърждават информацията на този етап
    15 февруари 2022, 09:57 a+ a- a

    Финтех стартъпът Payhawk е първият български еднорог според информация на технологичното издание The Information. То цитира двама източници, според които българската стартираща компания е привлякла инвестиция от 100 млн. долара, водена от Lightspeed Venture Partners. Тя оценява компанията, основана през 2018, на 1 млрд. долара.

    Според The Information новият капитал ще позволи на Payhawk да стъпи в САЩ. Според един от източниците на изданието Payhawk планира да открие офис в Ню Йорк - първият ѝ филиал в САЩ, и ще започне да добавя американски клиенти по-късно тази година.

    Economy.bg отправи запитване за потвърждение на информацията до Христо Борисов, съосновател и изп. директор на Payhawk. "Не можем да потвърдим информацията на този етап", отговори Христов.

    През декември в интервю за Economy.bg Борисов обяви плановете на компанията за стъпване в САЩ. "В момента имаме служители в Берлин, Барселона и Лондон. В процес сме на отваряне на офиси в Амстердам и Париж, като през втората половина на 2022 ще отворим и офис в Ню Йорк".

    Стартъпът, който предоставя фирмени дебитни карти и платформа за управление на разходи в над 30 държави, е основан през 2018 от двама бивши служители на „Телерик“ – Христо Борисов и Бойко Караджов, към които се присъединява и Константин Дженгозов.

    В края на миналата година Payhawk обяви, че е привлякъл 112 млн. долара в една от най-големите сделки в Централна и Източна Европа. Водещ инвеститор в рунда финансиране беше американският фонд Greenoaks, известен с вложенията си в компании като Robinhood, Checkout.com, Stripe и Brex. Инвестицията оцени финтех компанията на 570 млн. долара. Привлеченото финансиране беше второто по големина за B2B компания в региона на ЦИЕ след румънската UiPath.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 36 минути
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години
    преди 1 час
    45 преподаватели от България, Словения и Сърбия станаха част от първата международна мрежа от STEAM начални учители
    Издателство „Клет България“ е водещ координатор по проекта, чиято задача е въвеждането на STEM/STEAM обучението от 1. до 4. клас
    преди 2 часа
    Проучване: 77% от компаниите у нас предлагат хибриден модел на работа
    С 10% са нараснали възнагражденията през 2023, за тази година ръстът е от 7%, сочи проучване на Mercer Marsh Benefits
    преди 2 часа
    Окончателно: Либерализацията на пазара на ток за бита беше отложена с 1 година
    НС прие на второ четене промени в Закона за енергетиката
    преди 3 часа
    Спад в броя на сделките с имоти у нас
    Средните цени на жилищата задържат нивата си през първото тримесечие на 2024, отчитат от Arco Real Estate