понеделник, 11 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3560 прочитания

  Връчиха Наградите на Германската икономика

  Вижте кои компании за какви постижения бяха отличени
  26 януари 2022, 11:34 a+ a- a

  За осемнадесети път Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) награди фирми, допринесли за развитието на българо-германските икономически отношения през последната година.

  Наградата на германската икономика в България за 2021 беше присъдена в четири категории. Общо 19 бяха номинираните компании. Членството в ГБИТК не беше условие за участие.

  В категория „Голямо предприятие“ в надпреварата участваха 8 компании, в категория „Малко и средно предприятие“ – 2, за приза в категория „Социален ангажимент“ се бориха 6 фирми, а в категория „Стартираща компания“ – 3.

  Отличени тази година с Наградата на германската икономика в България са: „Фесто производство“ - в категорията „Голямо предприятие“, „Смарт Органик“- в категория „Малко или средно предприятие“, „УниКредит Булбанк“ - в категория „Социален ангажимент“ и „Payhawk“ - в категория „Стартъп“.

  Почетни грамоти за ползотворно и тясно сътрудничество с ГБИТК през изминалата 2021 получиха Димитър Николов, кмет на община Бургас, Стефан Йонков, ръководител на службата по търговско-икономически въпроси към Генералното консулство на Република България в Мюнхен и Торстен Гайслер, ръководител на бюрото на Фондация Конрад Аденауер в България.

  Сред официалните гости на събитието бяха министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер и Н.Пр. Кристоф Айххорн, посланик на Федерална република Германия в София. На церемонията присъства и министърът на туризма Христо Проданов.

  "Германия е най-големият външнотърговски партньор на България, както по линия на инвестициите, така и по отношение на търговията". Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, който награди победителя в категория „Голямо предприятие“ на Наградите на Германската икономика за 2021. Лорер отбеляза, че новото правителство искрено желае партньорството с германския бизнес да продължи още по-активно и да се разширява. „Обещаваме нещо, което немските компании много ценят и досега не са намирали у нас в достатъчна степен - ред, върховенство на закона и правила", посочи той.

  Н.Пр. Кристоф Айххорн, посланик на Германия в България, благодари на министър Лолер за очертаните от него теми, важни за германските инвеститори. "Наблюдаваме с голям интерес и надежда новите усилия на България в отношенията си със Северна Македония. Ако продължите с изграждането на пътища, железопътни и въздушни връзки, инфраструктура, тогава бъдете сигурни, че германският бизнес също ще забележи възможности и ще участва", подчерта герамнският посланик.   

  Президентът на ГБИТК Тим Курт цитира данни на федералната статистическа служба на Германия за периода януари - септември 2021, според които търговският обмен между двете страни възлиза на 7,033 млрд. евро. Курт посочи, че в този тежък период интересът на инвеститорите от Германия се запазва, като са били направени няколко големи инвестиции в страната ни. Според предварителни данни на БНБ, за най-големите чуждестранни инвеститори в България в периода януари - октомври 2021 Германия е на второ място с инвестиции в размер на 290,4 млн. евро след Люксембург.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  Lidl инвестира над 15 млн. лв. в 10-ия си магазин в Пловдив
  Това е 122-ят обект на веригата в страна
  преди 9 часа
  преди 9 часа
  Над 5,5 млрд. лева са американските инвестиции у нас, създали са 41 хил. работни места
  19 са американските ИТ компании с 13 хил. заети у нас, инвестират също в енергетика, преработваща промишленост и търговия, присъстват в Разград, Севлиево, Стара Загора и София, сочи нов доклад
  преди 10 часа
  Бианор Холдинг придобива софтуерната компания Булбера
  Дружеството специализира в разработката на софтуерни решения в областта на здравеопазването, телекомуникациите и електронната търговия
  преди 11 часа
  Близо 18% ръст на приходите от нощувки през ноември
  Според националната статистика по-голямата част от тях идват от български граждани