вторник, 19 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9590 прочитания

    KPMG IT Service: До 2 години планираме да открием още 150 работни места в София

    Кои са най-търсените и най-добре платените ИТ умения у нас днес - Светослав Спасов, изпълнителен директор на компанията, пред Economy.bg
    14 юли 2021, 14:30 a+ a- a

    KPMG IT Service е основана през 2015 от 15 професионалисти като резултат от придобиването на стартъп за облачни решения.
    В момента KPMG IT Service е работодател на над 350 ИТ професионалисти, по-голямата част от които са старши технически експерти в областта на облачни технологии, софтуерно инженерство, интелигентни автоматизации, управление на проекти, процеси и ИТ услуги. Мисията на компанията е да дигитализира бизнеса на общо 154-те KPMG компании по света и техните клиенти.
    През 2018 KPMG ITS основава първата по рода си Cloud&DevOps академия. Целта е компанията да допринася към изграждането на нови ИТ таланти и тяхното качествено и устойчиво кариерно развитие.
    Компанията прави голяма следваща стъпка в развитието на облачния екип, като предстои разширяване на Cloud Business Unit-a, с което България ще бъде позиционирана като стратегически консултантски хъб на международната карта на KPMG компаниите и техните клиенти. По този начин компанията ще застане на челни позиции в предоставянето на технологични/облачни консултантски услуги (а не като честно застъпените на нашия пазар аутсорсинг услуги).

    За да разберем повече за компанията, за плановете й у нас и за Cloud & DevOps академията й, кои са най-търсените и най-добре платени ИТ умения днес и кои ще се ценят най-много в бъдеще, разговаряхме със Светослав Спасов, изпълнителен директор на KPMG ITS.

    Светослав Спасов е лидер с над 15 години опит в ИТ индустрията. От 2017 е изпълнителен директор на KPMG ITService. Той е част от екипа, който извежда компанията от стартъп до водеща в глобалната мрежа на KPMG и извън нея. В момента развива екип от над 350 души, повечето старши професоналисти в областта на информационните технологии, софтуерната разработка, облачните услуги и автоматизацията. Убеден е, че партньорството между бизнеса и образованието e пътят към изграждането на повече талантливи и обучени кадри.

    Как стартира KPMG IT Service в България?

    Г-н Спасов, какво представлява KPMG IT Service?
    KPMG IT Service е дигиталната ръка на KPMG. Традиционно компанията се занимава с одит и консултански услуги, но ние в София в KPMG IT Service сме фокусирани върху технологични услуги, изграждане на нови софтуерни решения, внедряване на нови cloud платформи, автоматизация и DevOps услуги. Напоследък изграждаме и SAP консултански услуги за външния пазар.

    Откога KPMG IT Service е на пазара в България?
    На пазара в България сме от 2015, иначе в глобален мащаб KPMG е на над 125 години. Основахме компанията след закупуване на стартъп организация, която бяхме създали за немския пазар, но базирана тук. Стартъпът работеше под бранда CloudPartner.de. Разработихме Cloud решение за немския пазар и целият ни екип, който се занимаваше с развойна дейност, беше базиран в България. KPMG Германия беше един от първите ни клиенти. През 2015 получихме предложение да станем част от групата KPMG и така основахме KPMG IT Service.

    "В рамките на следващите 2 години планираме да станем над 500 души".

    Колко хора работят в команията?
    В момента сме 360 души, като плановете са ни до края на годината да станем 400.

    Какъв тип специалисти работят основно за компанията и какви професионалисти ще търсите?
    Основно имаме софтуерни инженери, Quality Assurance инженери, инженери „Автоматизация“, имаме Cloud архитекти и Cloud инженери, както и огромен брой SAP консултанти.
    В момента планираме следващата фаза на развитие на организацията. В рамките на 2 години планираме да станем над 500 души и да развиваме 3-те ни основни бизнес звена: софтуерно инженерство, Cloud архитектура и консултиране и SAP консултантски услуги. И трите бизнес направления ще растат поравно като проценти.

    "Благодарение на Covid търсенето на ИТ услуги нарасна многократно. В момента основното предизвикателство пред нас и останалите фирми на местния пазар е намирането и подготовката на кадри".

    Кое Ви дава увереност да се разраствате в тези предизвикателни времена?
    За целия ИТ пазар смятам, че времената вече не са предизвикателни от икономическа гледна точка, а по-скоро по отношение на кадрите. Благодарение на Covid търсенето на ИТ услуги нарасна многократно. В момента основното предизвикателство пред нашата компания и останалите фирми на местния пазар е намирането и подготовката на кадри.

    Каква е Вашата стратегия за привличане и задържане на кадри?
    Нашата стратегия за привличане и задържане на кадри е да пердоставяме страхотни кариерни възможности за развитие, добри финансови пакети и различни придобивки, така че хората да се чувстват комфортно. Най-голямо значение за хората, които се присъединяват към нашата компания, е шансът за бъдещото им развитие в ИТ сектора. Даваме им възможност да се развиват не само като технологични специалисти, но и като консултанти, да имат възможност да пътуват по света, да се срещат с клиенти, да изграждат изцяло нови решения и да могат да работят, откъдето пожелаят.

    Какъв модел на работа ще следва компанията в бъдеще?

    Как работихте в пандемията и какъв модел на работа ще следвате в бъдеще?
    От март 2020 работим изцяло виртуално. Всичките ни колеги работят от вкъщи с изключение на малък брой хора от back office екипите. Те са тук, за да помагат на тези, които имат нужда да посетят офиса, да сменят техника, оборудване. Всичките ни клиенти са извън страната, работим изключително за външни пазари, което позволява хората да работят от вкъщи.
    За следващите години планираме т.нар. хибриден модел на работа и даваме възможност за избор на хората, така че те да преценят къде се чувстват най-добре, кои дни биха искали да работят от вкъщи и кога да посетят офиса.

    Защо KPMG ITS създава Cloud & DevOps академия, за кого е подходяща тя, гарантира ли работа в компанията обучението в нея?

    Защо решихте да създадете Cloud & DevOps академия?
    Cloud & DevOps академията решихме да я създадем преди три години, тъй като видяхме, че няма алтернатива на подобно образование в страната. Решихме да си партнираме с компанията ITCE. Изградихме заедно академията, имаме собствена програма, обучихме лектори. Тази академия е изцяло фокусирана върху младши таланти – намирането, привличането и обучението им. Тя е с продължителност от 5 месеца и за последните 3 години обучихме над 30 души предимно от България. Включиха се и колеги от холандския офис.

    Какви хора се обучават в нея? Току-що завършили висше образование ли?
    Предимно хора, току-що завършили висшето си образование с технически специалности, но и такива, които са завръшили сравнително наскоро и са пробвали да стартират в ИТ компании у нас, но по една или друга причина не са намерили развитието, което очакват и биха искали да се развиват по-скоро към модерните облачни технологии.

    Има ли условия кой може да кандидатства?
    Най-вече търсим гъвкавост и желание за растеж, добри комуникационни умения, а технологичният опит и знания те ще ги получат при нас.

    Всички, които завършат, ли, могат да продължат да работят при вас?
    Всички, които завършат академията успешно и положат сертификационните изпити, получават предложение от KPMG IT Service да станат част от организацията.

    Преподаватели са Ваши колеги от компанията ли?
    Да, преподавателите са основно наши колеги от KPMG IT Service и лектори от партньорската ни компания ITCE.

    Какво конкретно преподавате в академията?
    Изградихме академията в няколко направелния. Основното е за облачни технологии: Microsoft Azure, Microsoft 365, но развиваме и DevOps направления. Сега искаме да направим поредното разширяване и да стартираме с т.нар. решения за сигурност с облачните технологии. Искаме да вървим и в посока multicloud, да партнираме все по-тясно и с Amazon Web Service и в по-далечно бъдеще и с Google Cloud.

    Безплатно ли е обучението в академията?
    Обучението е абсолютно безплатно. Ние дори изплащаме възнаграждения на студентите, които участват в академията, за да могат да се чувстват комфортно, да покриват разходите си и да се фокусират изцяло върху обучението си, за да имат лесен и бърз старт в компанията.

    Как виждате бъдещето на ИТ сектора в България? Ще се увеличи ли конкуренцията за кадри?
    Конкуренцията за кадри в следващите 3 години ще бъде доста силна, а на моменти и ожесточена. Това се налага от глобалното нарастване на подобен тип услуги, като това го виждаме вече и у нас. Компаниите трябва да решат каква ще бъде тяхната стратегия – дали ще е стратегия за привличане или стратегия за изграждане на знания, умения и таланти, или ще бъде някакъв смесен модел от двете.
    Ние лично приехме стратегия за привличане и за задържане, като също инвестираме много ресурси, време и усилия за обучения както на младши специалисти, така и преквалфициране на изградени експерти, които искат да минат към по-модерни технологии.
    Затова и това лято KPMG ITS стартира нова инициатива - Certification Challenge, като част от стратегическата цел на компанията да поддържа и развива културата на учене, професионалното развитие и сертификация на кадрите си. Всеки служител може да се регистрира за сертификационен изпит по негов избор и компанията осигурява необходимите ресурси - това могат да бъдат обучение, материали за самоподготовка, сесия за подготовка за изпита с ментор и др. Целта е в рамките на два месеца през лятото регистриралите се служители да вземат заявените сертификационни изпити.

    Кои са най-търсените и най-добре платените ИТ умения у нас днес?

    Имате добър поглед върху пазара. Кои според Вас са най-търсените умения на ИТ пазара днес?
    В момента най-търсени са т.нар. cloud архитекти, cloud инженери, софтуерни инженери с опит в облачни технологии и DevOps инженери и специалисти в автоматизацията. Напоследък доста популярно и търсено става и т.нар. robotic process automation или RPA.

    А кои според Вас са топ 3 на най-високо платените ИТ умения в момента?
    Топ 3 на най-добре платени умения със сигурност са: на първо място – софтуерните архитекти, след това – софтуерните разработчици и на трето място – cloud арихетктите и cloud инженерите.

    Какви умения ще се ценят най-много в бъдеще?
    В близкото бъдеще от 3 до 5 години очаквам тази тенденция да се запази. Чисто технологично cloud специалистите, софтуерните инженери и архитекти да продължат да бъдат много търсени. Като умения обаче все повече ще се търси гъвкавост от хората, не да бъдат тясно специализирани в една технология, но да имат желанието да учат нови неща, да експериментират. Ще се набляга все повече на презентационни и комуникационни умения.

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на KPMG IT Service в JOBS.bg тук


    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 16 часа
    Apple води преговори за вграждане на Gemini на Google в iPhone
    Компанията е водила преговори и с OpenAI
    преди 17 часа
    Китайски доставчик на части за Tesla ще строи завод у нас
    Плановете са да бъдат разкрити до 200 работни места край Пловдив
    преди 17 часа
    Президентътвръчи мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел
    Тя бе посочена като кандидат за министър-председател от ПГ на ГЕРБ-СДС
    преди 18 часа
    преди 19 часа
    В тази част на София цените на жилищата стигат 7 000 евро на кв. м
    Покупките на имоти на абсолютна стойност над 600 000 евро в столицата растат с 50%, отчитат от Unique Estates
    преди 23 часа
    Паскал Донахю: Ползите от приемането на еврото в България ще са за всички – и за българите, и за цяла Европа
    По време на посещението си у нас председателят на еврогрупата се срещна и с президента Радев