неделя, 05 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    11191 прочитания

    SAP Labs България: Открихме над 200 работни места от 2023, продължаваме да растем

    С програмата SAP Next Talent даваме шанс на завършващи студенти с ИТ профил да продължат кариерата си в компанията - Радослав Николов, изпълнителен директор, пред Economy.bg
    25 април 2024, 11:36 a+ a- a

    Снимка: Радослав Николов, изпълнителен директор на SAP Labs България

    Развойният център на германския софтуерен гигант SAP у нас - SAP Labs България, стартира SAP Next Talent. Това е едногодишна програма за завършващи технически специалности студенти, готови да започнат своята кариера в компанията.

    Какво представлява SAP Next Talent, колко време продължава, кой може да участва, как ще протече и платена ли е, как тя се отличава от други стажантски програми, какви са плановете на развойния център за разрастване, как свиването в ИТ сектора се отразява на компанията, каква е прогнозата за развитието на ИТ индустрията, кои работни места могат да бъдат заменени и кои са устойчиви на AI – тези и други въпроси коментирахме с Радослав Николов, изпълнителен директор.

    Радослав, какво Ви мотивира да създадете програмата SAP Next Talent?
    Програмата вече съществува на глобално ниво в компанията, като стартът в Силициевата долина е бил през 2016. Причината да я приложим в България е вярата ни, че българските ИТ таланти са на световно ниво и след завършване на университета имат нужда от възможности за бързо навлизане и развитие в индустрията. Програмата предоставя точно този шанс, като в много кратък срок подготвя участниците за старт на регулярна безсрочна позиция, като в допълнение им дава и възможност да открият най-подходящата роля и екип за началото на своя кариерен път.

    Как ще протече програмата? Колко време продължава тя?
    Планира се групите от участници в програмата (кохорти) да стартират два пъти в годината – през месеците март и септември, като за всяка група програмата продължава 12 месеца. Участниците ще заемат junior роля и съответно възнаграждение. На ротационен принцип ще прекарат по 6 месеца в два различни екипа, с което се цели най-късно след изтичането на програмата, при добри резултати и желание те да започнат на постоянна позиция в компанията. Голяма част от досегашните участници в програмата в Щатите и Унгария са продължили кариерния си път в компанията и очакваме подобни резултати и в България.

    Кой и как може да се включи в нея?
    Поканени са да кандидатстват току-що завършили студенти (през 2023 – 2024 година) или такива, които ще завършат най-късно до средата на 2025 година. Процесът на подбор съответства на стандартните ни практики – кандидатства се на кариерния портал със CV, следва интервю с екипа по подбор, техническо интервю със задачи и финална среща с мениджърите на екипите, в които ще се случат ротациите.

    Колко души ще могат да участват?
    Стартираме с 30 отворени позиции, като се надяваме при успешно протичане броят им да се увеличи в бъдеще.

    Какъв конкретен профил търсите? Трябва ли кандидатите да са в ИТ специалности?
    Поради спецификата на работата и фокуса на компанията се търсят предимно кандидати с ИТ профил, най-вече софтуерни инженери, DevOps, data scientists. Отворени сме обаче и за кандидати с различен профил, които успеят да докажат съответния стремеж и желание за развитие при нас.

    Какви са сроковете за кандидатстване?
    Кандидатстването вече е отворено, като няма конкретен краен срок, а по-скоро ще се работи до запълване на отворените позиции с най-подходящите кандидати. Официалният старт в компанията засега е планиран за септември тази година, като е възможно дори да стартираме и по-рано.

    Програмата платена ли е?
    Участниците ще получат възнаграждение, отговарящо на възнаграждението на редовна junior позиция в компанията, заедно с всички съпътстващи придобивки.

    Ще предложите ли работа на завършилите успешно?
    Целта на програмата е именно участниците да останат дългосрочно в компанията на регулярни позиции. Възможно е това да се случи дори в кратък срок от 3 – 6 месеца след началото на програмата или след нейния край при съответните положителни резултати.

    Под каква форма ще се проведе обучението?
    Участниците ще работят на пълен работен ден по реални бизнес проекти и казуси с цел да навлязат в тематиката и да добият представа за работната среда максимално бързо. В допълнение ще имат възможността да участват в специални обучения и сесии по модел на учебния материал в Силициевата долина. За всеки участник ще бъде осигурен колега ментор от компанията, към когото ще може да се обръща с всякакви въпроси, обратна връзка и допълнителна нужда от съдействие.

    Какво реално ще знаят и могат да правят завършилите SAP Next Talent?
    Завършилите участници ще бъдат напълно подготвени, за да встъпят на безсрочна редовна позиция. В рамките на програмата ще са се запознали с ключови решения на компанията, актуални проекти, цикъла на софтуерна разработка в една технологична корпорация и основни теми като сигурност, надеждност и устойчивост на даден продукт. В допълнение участниците ще развиват и своите личности и комуникационни умения, включвайки се в различни събития, презентации и кариерни сесии. Програмата цели да създаде общност и да подпомага участниците да разгърнат обхвата на своята професионална мрежа.

    Как тази програма се отличава от други стажантски програми?
    Бих отличил разликите конкретно спрямо нашата собствена стажантска програма – SAP internship experience program. Стажантските ни позиции са насочени към студенти в по-ранни фази на своето обучение, като им предоставят гъвкавост относно броя работни часове и възможност за по-дълъг период на навлизане в материята. Стажантските договори имат опция за удължаване до две години и са основани на разбирането, че главният фокус за студентите е академичното им образование.

    За разлика от стажантската програма, SAP Next Talent търси завършващи студенти, които са готови да поемат следващата крачка и да се отдадат на кариерното си развитие. Програмата протича на пълен работен ден и участниците по ускорена методология навлизат в работното ежедневие и отговорности. Очакването към кандидатите е вече да притежават знанията, уменията и потенциала, за да продължат на редовна позиция в компанията за по-кратки срокове. Освен това чрез ротацията в различни екипи те имат възможността да експериментират и открият най-подходящата роля за себе си.

    Колко голям е екипът на SAP Labs България в момента?
    Към момента наброяваме близо 1500 души.

    В края на миналата година обявихте планове за разрастване с до 300 души на година. Валидни ли са все още те?
    Да, вярваме, че 2024 ще е много благоприятна година за SAP Labs България. От началото на миналата година до момента сме наели над 200 души, като непрестанно се разкриват нови позиции и очакваме тази тенденция да продължи и в следващите месеци. След отварянето на новия ни офис през септември 2023 приветстваме редовно гости от ръководството на компанията, което е знак за готовността за инвестиции в локацията на по-високо ниво.

    Усещате ли свиването в ИТ сектора?
    Усещаме свиването в глобален мащаб и по-умерените нива на растеж. На местно ниво наблюдаваме по-голям брой кандидати за нашите отворени позиции, както и увеличение на кандидатите с по-дълъг стаж и опит.

    Как се отразяват тези тенденции на интереса за кариера в индустрията?
    Не смятам, че интересът за кариера в сферата е намалял. Както и през последните 20 години търсенето на талантливи кадри продължава да е по-голямо от предлагането. Вярвам, че при добре поставени цели, които се преследват с последователност, има добри възможности за всеки. Покрай разнообразните ни колаборации с университети наблюдавам, че приемът продължава да се разраства и интересът към IT специалности е висок. Друга положителна тенденция е, че и студенти, завършили в чужбина, избират все по-често да се завърнат в България поради атрактивните кариерни възможности в сектора.

    Каква е прогнозата Ви за развитието на ИТ сектора през тази година?
    Смятам, че секторът ще продължи да расте, но с по-бавни темпове от миналите години – тенденция, която е видима и от годишното проучване и прогноза на Basscom Барометър. Навлизането и по-широката употреба на (генеративен) изкуствен интелект ще отключи нови специалности, както и ще доведе до нужда от допълнително обучение и преквалификация на ИТ професионалистите.

    Как навлизането на AI променя изискванията на компаниите към програмистите?
    Навлизането на подобна революционна технология изисква промяна на нагласата и начина на мислене. Смятам, че ИТ специалистите трябва да мислят предприемчиво – да бъдат отворени да се запознаят с технологията и какво им предоставя тя, да проучат как могат да я използват за себе си и да максимизират собствения си резултат. Употребата на изкуствен интелект може да допринесе за по-бързата разработка на софтуер и фокуса върху креативна работа, докато повтарящи се задачи могат да се автоматизират. Разбира се, тази отвореност към технологията е свързана и с готовността да се поеме известен риск, че код, който не е разработен от самите специалисти или компании, ще се използва в техни продукти и услуги.

    Кои работни места могат да бъдат заменени от AI и кои са устойчиви?
    Засега е трудно да се направи прогноза в тази посока и само времето ще покаже кое е устойчиво и кое може да бъде заменено. Дори при повтарящи се действия в производството роботизацията в изпълнението стига до 70% и човешкият фактор остава важен.
    По-скоро вярвам, че изкуственият интелект ще повдигне професионалистите в различни специалности на следващото ниво. Така последните ще могат да се фокусират върху по-креативна работа и по-висока добавена стойност.

     Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на SAP Labs Bulgaria Ltd. в JOBS.bg тук

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    02 май 2024, 16:21
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    02 май 2024, 13:44
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    02 май 2024, 11:25
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    02 май 2024, 09:49
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    02 май 2024, 08:03
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19