събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5123 прочитания

    Как стартира SAP в България?

    Историята на компанията научете от Радослав Николов, изпълнителен директор, и Петьо Петев, Chief Architect и един от първите служители на SAP Labs у нас
    16 декември 2022, 12:30 a+ a- a

    Технологичният сектор е един от най-бързоразвиващите се в България през последните години, като предлага все по-разнообразни възможности за ИТ кариера. Страната ни е както притегателна дестинация за световни технологични гиганти, които откриват свои офиси тук, така и благоприятна среда за стартиране и развитие на български компании, които днес са сред водещите работодатели в страната и продължават да разрастват екипите си. Но как започва всичко?

    В новата рубрика на Economy.bg „Как стартират компаниите в България?“ лидери на водещи компании в страната разказват за първоначалната идея, за първите служители, проекти, клиенти и технологии, за трудностите в началото и развитието на бизнеса и екипите през годините.

    Как стартира SAP в България, научете от Радослав Николов, изпълнителен директор, и Петьо Петев, Chief Architect и един от първите служители на SAP Labs у нас.

    Как стартира SAP в България?
    РН: SAP влиза на българския пазар със своята развойна дейност през далечната 2000 година. Тогава придобива българската компания InQMy, която към този момент се занимава с разработването на т.нар. наречения Java server, базирана на Java Enterprise технологията за разработване на уеб базирани приложения.
    SAP идва в България, за да разшири своя технологичен stack, именно добавяйки един нов, модерен, популярен и доста разпространен език за програмиране, какъвто е Java, с идеята бъдещите ни бизнес приложения да се пишат на него.
    През 2002 компанията се преименува на SAP Labs България и оттогава сме част от глобалната развойна мрежа на SAP.
    Компанията идва в България, за да покрие своя технологичен gap, но остава тук и разширява над 20 пъти своята дейност в следващите години заради талантите, които намира в България, и техния голям потенциал за развитие.

    Какви бяха първите трудности?
    ПП: Предизвикателствата бяха обособени от два фактора. Първият беше това, че малка компания навлиза в голяма глобална корпорация. Имахме нужда да свикнем и да научим нови, вече установени процеси в тази голяма корпорация. От друга страна, започнахме със сравнително малък и млад екип от, така да кажем, неподготвени разработчици и мениджъри. Имахме нужда постоянно да доказваме, че можем да направим нещо и да се позиционираме. Днес вече сме признати като локация, затова че сме гъвкави, че спазваме всички стандарти, а освен това ключови продукти се разработват при нас и оперираме огромни продукти на SAP.

    С какви технологии работехте в началото?
    ПП: Работехме предимно с Java. Бяхме едни от първите специалисти в SAP в Java технологиите, не само в основното програмиране на Java, но също и в прилагането като сървърна технология – тогава т.нар. Standard Java Platform Enterprise Edition. Нашата платформа, базирана на тази стандартна технология, получи голямо разпространение сред клиентите на SAP и се използва и продава и до днес.

    Колко служители имаше компанията в началото и какви?
    ПП: В началото бяхме около 60 души, позиционирани в една малка офис сграда и няколко жилищни апартамента наоколо. Беше доста интересно. Повечето от нас бяха студенти и имахме изключително много ентусиазъм и мотивация да работим. За нас това не беше просто работа, а призвание.
    Повечето от нас още са в SAP. Аз също се гордея с това, че съм останал през всичките години в компанията. В началото бяхме предимно разработчици с няколко team лидери и няколко мениджъри, като разработчиците комбинираха в себе си различни роли. Тогава нямахме разграничения много между отделните процеси. Така че за качество и за развитие на продукта отговаряха едни и същи разработчици.

    Какво представлява компанията днес?
    РН: 22 години по-късно при нас работят над 1400 колеги, предимно фокусирани върху т.нар. облачна платформа на компанията, която има за цел разработване и интеграция на бизнес приложения. От друга страна, тя заема изключително важно място в стратегията на компанията в средносрочен и дългосрочен план.
    В последните години разширяваме дейността си в посока бизнес приложения, търсейки именно една уникална симбиоза между технологичния stack и бизнес приложенията, работещи върху него.
    Над 10 години ние сме най-големият развоен център на SAP в Югоизточна Европа. За последните повече от 3 години сме и най-бързорастящият развоен център за цяла Европа. Тоест в някакъв смисъл имаме един сериозен фокус в България като локация за разработване на платформени приложения и платформи в голямата компания.
    При нас могат да се намерят абсолютно всички роли и позиции, необходими за дефиницията и разработването на даден софтуерен продукт, започвайки от младши разработчици и стигайки до глобални лидери. Екипите използват различни технологии и програмни езици в зависимост от продукта или софтуерната услуга, която предоставят.
    През последните повече от 10 години растем с около 10% всяка година като брой колеги и съответно разширяваме все повече нашето портфолио към теми и продукти, към които ние допринасяме. За следващата година очакваме подобен ръст.

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на SAP Labs Bulgaria Ltd. в JOBS.bg тук

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА КАК СТАРТИРАТ КОМПАНИИТЕ В БЪЛГАРИЯ:

    Как стартира Hitachi Solutions в България?

    Как стартира Blankfactor в България?
    Как стартира Мнемоника в България?
    Как стартира Тавекс в България? 
    Как стартира myPOS в България?
    Как стартира Kyndryl в България?
    Как стартира SoftGroup в България?
    Как стартира Konica Minolta в България?
    Как стартира Godel Technologies в България?
    Как стартира Станга в България?
    Как стартира Страйпс в България?
    Как стартира Hewlett-Packard Global Delivery Center в България?
    Как стартира „Мусала Софт“ в България?
    Как стартира „Абалта Технолоджис“ в България?
    Как стартира Progress в България?
    Как стартира „Немечек“ в България?
    Как стартира Технологичен център Комерцбанк в България?
    Как стартира SEEBURGER в България?
    Как стартира Scalefocus в България?
    Как стартира Hypoport в България?
    Как стартира Бош Инженеринг Център в България?
    Как стартира Visteon в България?
    Как стартира Acronis в България?
    Как стартира VMware в България?
    Как стартира Sensata Technologies в България?
    Как стартира Центърът за споделени услуги на Atos в България?
    Как стартира Chaos в България?
    Как стартира МенторМейт в България?

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство