сряда, 22 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    11572 прочитания

    Аутсорсинг бизнесът в България ще нарасне три пъти до пет години

    Вижте как изглежда индустрията днес, какви са възможностите и предизвикателствата според Стефан Бумов - председател на Българската аутсорсинг асоциация
    27 ноември 2012, 23:00 a+ a- a

    Как изглежда аутсорсинг бизнесът в България днес?

    В момента в един от най-динамично развиващите се бизнес сектори в България – аутсорсингa, работят между 12 000 и 15 000 души. Техният брой може да се утрои и да достигне 45 000 души за пет години, заяви Стефан Бумов – изпълнителен директор на „Софика Груп” и председател на новосъздадената Българска Аутсорсинг асоциация (БАА). Той подчерта обаче, че за да се постигне този амбициозен план, трябва да се увеличи броят на хората с необходимата квалификация и да започнат да се разкриват центрове извън София.

    Какви са прогнозите, възможностите и предизвикателствата в индустрията

    По думите на Стефан Бумов България днес е номер едно дестинация като атрактивност за аутсорсинг услуги в Централна и Източна Европа и на 17-то място в света според класацията на международните анализатори от A.T. Kearney. 

    Индустрията продължава да генерира сериозен ръст и през миналата година в България увеличението на новоразкритите работни места е в размер на 11%. В годините преди кризата този процент за България е бил около 20. Ако отново достигнем това ниво, през 2015 броят на заетите ще се удвои и ще достигне 30 000 души, а в рамките на пет години ще надхвърли 45 000.

    Каква е целта на Българската аутсорсинг асоциация

    Целта на Българската аутсорсинг асоциация, чиито учредители са AII Data Processing, Atos Bulgaria, Bulpros, Coca-Cola Hellenic IТ Services и Sofica Group, е бизнесът и държавата да обединят усилията си в развитието на една от приоритетните индустрии за икономиката ни, за да може страната ни отново да се позиционира в Топ 10 на най-атрактивните дестинации за аутсорсинг.

    По думите ни Стефан Бумов големият процент незаети младежи в България може да се разглежда не само като проблем, но и като възможност, тези млади хора да бъдат привлечени в аутсорсинг индустрията. Основно предизвикателство, с което трябва да се справим, е, че само 12% от завършващите студенти имат необходимата квалификация да работят в аутсорсинг индустрията според доклад на McKinsey. Въпреки ниския процент обаче нашата страна в това отношение е по-добре от редица други държави и по думите на председателя на БАА има какво да наваксваме, но изходната ни позиция не е лоша.


    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    Граничните проверки след Брекзит ще струват на Великобритания 4,7 млрд. паунда
    Правителственият план за внедряването им все още не е изпълнен
    преди 17 часа
    Телерик Академия с нова трейнинг програма за мениджъри в технологичния сектор
    Upskill Team Leadership e първата публична програма, създадена и валидирана от ИТ лидери за тийм лидери в ИТ
    преди 19 часа
    Microsoft обяви Copilot+PC
    От компанията съобщиха, че 2024 ще бъде „годината на компютъра с изкуствен интелект“
    преди 19 часа
    Google инвестира още €1 млрд. в центъра си за данни във Финландия
    Скандинавските страни предлагат по-хладен климат, данъчни облекчения и изобилие от ВЕИ