понеделник, 17 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1570 прочитания

  Google инвестира още €1 млрд. в центъра си за данни във Финландия

  Скандинавските страни предлагат по-хладен климат, данъчни облекчения и изобилие от ВЕИ
  21 май 2024, 08:13 a+ a- a

  Снимка: Google

  Google, собственост на Alphabet, ще инвестира още €1 милиард в разширяването на своя център за данни във Финландия, за да стимулира растежа на своя бизнес с изкуствен интелект (AI/ИИ) в Европа, се казва в изявление на компанията.

  През последните години в скандинавските страни бяха разположени много центрове за данни поради по-хладния климат в региона, данъчните облекчения и изобилието от възобновяема енергия, отбелязва „Ройтерс“.

  Скандинавските съседи на Финландия Швеция и Норвегия напоследък стават все по-критични към приемането им, като някои експерти от индустрията твърдят, че скандинавските страни трябва да използват своята възобновяема енергия за продукти като зелена стомана, която може да донесе по-висока допълнителна стойност в страните.

  Но капацитетът на вятърната енергия на Финландия се е увеличил толкова бързо през последните години, със 75% до 5677 мегавата само през 2022 г., че във ветровити дни цените са паднали до отрицателни стойности, показва статистиката на индустрията. Следователно все още има наличен възобновяем капацитет за центрове за данни като този на Google, който добива вятърна енергия във Финландия по дългосрочни договори.

  Анализаторите смятат, че консумацията на енергия от центровете за данни ще се увеличи значително поради бързото нарастване на използването на AI, което Google също цитира като една от причините за своето инвестиционно решение, заедно със своя център за данни Hamina във Финландия, който вече работи с 97% енергия без въглерод.

  „Топлината, излизаща от нашия финландски център за данни, ще бъде пренасочена към топлофикационната мрежа в близката Хамина, покриваща местните домакинства, училища и обществени сгради“, се казва в изявлението на Google. Компанията добави, че има за цел да постигне нулеви нетни емисии във всичките си операции и веригата на стойността до 2030 г.

  В допълнение към своята финландска инвестиция, гигантът за търсене и облачни услуги обяви миналия месец, че ще изгради нови центрове за данни в Нидерландия и Белгия.

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  БФБ с нова платформа за заеми
  Тя отваря врати към късите продажби на българския капиталов пазар
  преди 4 часа
  преди 5 часа
  Федералният резерв остави лихвите непроменени
  Американската централна банка прогнозира едно намаляване през 2024 г.
  14 юни 2024, 14:39
  България постигна пълна дигитална трансформация в здравеопазването за 3 години
  За по-малко от 3 години общият брой на издадените електронни рецепти надхвърля 54 млн.
  14 юни 2024, 14:22
  ЕБВР инвестира 15 млн. евро в Eldrive
  Компанията ще добави 7400 станции за зареждане
  14 юни 2024, 13:30