вторник, 28 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  10895 прочитания

  2011 - Годината на аутсорсинга

  За една от малкото индустрии, които се разрастват в момента, мнението си споделят експерти, които имат наблюдения върху аутсорсинг бизнеса
  21 декември 2011, 19:55 a+ a- a

  През последната година компаниите, които се разрастват и непрекъснато обявяват свободни позиции, са от сферата на аутсорсинга. Малкото чужди инвеститори, които проявят интерес към страната ни, се интересуват най-вече от възможността да изнесат част от бизнес процесите тук, а компаниите, които вече имат бизнес у нас, разширяват дейността и екипите си. Очакванията са тази тенденция да продължи и през 2012.

  За да разберем каква е била годината за една от малкото индустрии, които отчитат ръст в момента и на какво се дължи той, потърсихме за коментар експерти, които имат наблюдения върху аутсорсинг бизнеса.


  Броят на заетите в индустрията е нараснал с около 20% и достига 12 000 души

  Филип Угринов
  изпълнителен директор
  CallPoint New Europe


  Според данни на McKinsey България ще продължи да бъде атрактивна аутсорсинг дестинация за бутикови проекти, като броят на заетите в индустрията е нарастнал с около 20% и достига 12 000 души. В силно турбулентна икономическа среда, обусловена от дълговата криза в Европа и несигурността в еврозоната, CallPoint New Europe отбеляза още една много успешна година, като прогозите ни са да достигнем 30% ръст в оборота си спрямо 2010 и назначени повече от 150 нови служители. В подкрепа на инвестиционната ни програма е и инвестицията на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в рамките на програмата й за подкрепа на иновативни и базирани на знанието проекти в Източна Европа, която ще донесе сигурност и стабилно бъдещо развитие на компанията. Кризата донесе и още по-големи възмоности за развитието на операциите в България, докато в Румъния поради естеството на клиентите (значителен брой клиенти, местни представителства на международни компании) и обезценката на местната валута, предизвикателствата за развитие бяха по-сериозни.
  Фундаменталните предимства на аутсорсинга в България остават да важат и към днешна дата и това са: фокус върху основната дейност; аутсорсинг на второстепенни дейности; превръщането на постоянни в променливи разходи. Преимуществата на България като офшорна дестинация за аутсорсинг са потенциалът и квалификациите на местната работна ръка, както и атрактивните фактори на макро- и микросредата.

  За глобалната аутсорсинг индустрия 2011 година донесе смесени послания

  Петър Бришимов
  A.T. Kearney


  За глобалната аутсорсинг индустрия 2011 година донесе смесени послания. От една страна, компаниите реагираха на засилващите се императиви за намаляване на разходите като пренасяха все по-голяма част от дейностите си в локации с по-ниски разходи. От друга страна, политиците стимулираха нарастваща неприязън към глобализираните компании и чуждите държави, приемащи изнесените дейности, превръщайки ги в лесна изкупителна жертва за загубата на работни места. В крайна сметка, аутсорсинг индустрията приключва 2011 г. с положителни резултати и стабилна перспектива.
  Икономическата буря засили негативното отношение към изнасянето на дейности зад граница и приписвания му ефект върху местните пазари на труда. В краткосрочен план, компаниите възприеха по-пасивна позиция, за да избегнат рисковете за тяхната репутация. В дългосрочен план обаче предимствата на аутсорсинга, свързани с наличието, цената и квалификацията на работна ръка, все още са много значителни, особено при офшоринг дестинации, което е причината и за умерения ръст. Както веригите за снабдяване в производствените индустрии трайно напуснаха границите на развитите икономики, така и веригите за създаване на стойност в сферата на услугите постепенно се пренасят към развиващите се държави.

  Тежката икономическа обстановка в САЩ и Европа неминуемо води до увеличаване на търсенето на аутсорсинг услуги

  Стефан Бумов 
  изпълнителен директор
  Софика


  Като цяло индустрията в световен мащаб се очаква да отбележи ръст от порядъка на 6-8% за 2011. Погледнато през тази призма ръст от близо 20% на заетите в сектора за региона на Централна и Източна Европа е един добър резултат. Данните са според проучване на анализатори от McKinsey. Смятам, че българският пазар също е увеличил обемите в този порядък, което още веднъж потвърждава потенциала на държавата ни като водеща дестинация в Европа за предоставяне на такъв тип услуги.
  Тежката икономическа обстановка в САЩ и Европа неминуемо води до увеличаване на търсенето на аутсорсинг услуги с цел оптимизиране на разходите и повишаване на конкурентоспособността. В този смисъл логично е да се очаква ръст на бизнеса при такива пазарни условия. Регионът на Централна и Източна Европа, и в частност България, е естествен избор за компании от Западна Европа и Великобритания предвид географската близост, културните прилики, членството в  ЕС и не на последно място оптималното съотношение цена-качество на специалистите в сектора.

  Борбата за проекти е още по-ожесточена предвид, че имаме конкуренти както на нашия континент, така и по света

  Снежана Райкинска
  изпълнителен директор 
  Bulwork


  Годината определено беше добра за местните компании, които са ангажирани в този сектор, независимо дали става въпрос за разработка на софтуер, техническо и клиентско обслужване,  други аутсорсинг услуги. Те успяха да запазят текущите си клиенти, а някои от тях даже успяха да привлекат и нови такива. Разбира се, борбата за проекти е още по-ожесточена предвид, че имаме конкуренти както на нашия континент, така  и по света. Това е причината и за появата на доста екзотични като тип проекти за България в тази област.
  Причините аутсорсинг индустрията у нас да се развива са комплексни. В най-общи линии това са доброто съотношение качество на квалифицирана работна ръка – цена на тази работна сила, традициите и респективно разпознаваемостта на България като привлекателна аутсорсинг дестинация предимно за страните- членки на ЕС и оптимизирането на разходите в страните, в които тези услуги намират основно приложение.
  В краткосрочен план (2-4 години), България ще бъде сравнително привлекателна дестинация за аутсорсинг. В дългосрочен план (5-10 години) България няма шанс да бъде такъв център в Югоизточна Европа. Нещо повече, прогнозираме “маргинализиране” на страната в тази област  поради няколко фактора, а именно: влошената демографска структура, влошаващото се качество на средно и висше образование в страната, засилената емиграция в последните години (нова вълна на “изтичане на мозъци”), липсата на идеи, визия и мерки каквито и да е било от съответните държавни институции.

  Нашите съществуващи клиенти се разрастнаха и спечелихме 4 нови такива

  Джон Гладуиш
  CEO
  60К


  2011 беше една изключително добра година за 60k. Нашите съществуващи клиенти се разрастнаха и спечелихме 4 нови такива, което от своя страна ни даде възможност да отворим втори обект в София и да се наемем още 100 души.
  Причината за ръста на аутсорсинг индустрията в България, е че икономическата криза фокусира клиентите да правят икономии в оперативните разходи, тъй като те в момента не могат да разрастват своя бизнес. Най-добрият начин за тях да направят това е да се търсят доставчици на услуги, които могат да вземат на борда си дейности, които не са основната бизнес дейност на компанията, например поддръжка на клиенти, администрация и т.н. и които могат да направят това по-ефикасно, по-ефективно и на по-ниска цена.


  Какъв е потенциалът на аутсорсинг индустрията  в България – очаквайте в HumanCapital

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  Китай ще подпомага производството на чипове с $47,5 млрд.
  Една от основните области, върху които ще се фокусира третата фаза на фонда, е оборудването за производство на чипове
  преди 18 часа
  Paysera България дебютира на ВЕАМ пазара на БФБ
  Компанията за дигитални платежни услуги планира да увеличи капитала си с 2 млн. лв.
  преди 20 часа
  Standard & Poor's потвърди рейтинга на България и стабилна перспектива
  Агенцията прогнозираприемане в еврозоната най-късно началото на 2026 г. и ръст малко под 3% за периода 2025-2027 г.
  23 май 2024, 15:30
  Eldrive започва да изгражда собствени зарядни паркове за електромобили
  Освен зарядните станции в парковете ще има кафенета и магазини
  23 май 2024, 13:52
  „Смарт Органик“ вече се търгува на основния базар на БФБ
  Тя е първата компания, преминала от малкия пазар beam на основния Standard на Борсата