вторник, 23 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1013 прочитания

  Франция, Германия и Италия постигнаха споразумение за регулация на AI

  Документът има за цел да регулира приложението, а не самата технология
  21 ноември 2023, 08:49 a+ a- a

  Снимка: ЕП

  Франция, Германия и Италия постигнаха споразумение за това как трябва да се регулира изкуственият интелект (ИИ/AI), според общ документ, който се очаква да ускори преговорите на европейско ниво, съобщи „Ройтерс“.

  Трите правителства подкрепят „задължително саморегулиране чрез кодекси за поведение“ за така наречените основни модели на ИИ, които са предназначени да произвеждат широк спектър от резултати. Но те се противопоставят на „непроверените норми“.

  „Заедно подчертаваме, че Законът за ИИ регулира прилагането на ИИ, а не технологията като такава“, се казва в съвместния документ. „Присъщите рискове се крият в прилагането на AI системи, а не в самата технология.“

  Европейската комисия, Европейският парламент и Съветът на ЕС преговарят как блокът да се позиционира по тази тема, припомня агенцията.

  Документът обяснява, че разработчиците на базови модели ще трябва да дефинират карти към тях, които да се използват за предоставяне на информация за моделa на машинно обучение.
  „Картите на моделите ще включват подходящата информация за разбиране на функционирането на модела, неговите възможности и ограничения и ще се основават на най-добрите практики в общността на разработчиците... Орган за управление на ИИ може да помогне за разработването на насоки и да провери прилагането на картите на моделите“, се казва в съвместния документ.

  Според споразумението първоначално не трябва да се налагат санкции. Ако обаче след определен период от време се установят нарушения на кодекса за поведение, може да се създаде система от санкции.

  Министерството на икономиката на Германия, което отговаря за темата заедно с Министерството на цифровите въпроси, съобщи, че законите и държавният контрол не трябва да регулират самия AI, а по-скоро неговото приложение. Министърът по цифровите въпроси Фолкер Висинг каза пред „Ройтерс“, че е много доволен от постигнатото споразумение с Франция и Германия за ограничаване само на използването на AI. „Трябва да регулираме приложенията, а не технологията, ако искаме да играем в най-добрата AI лига в света“, каза Висинг.

  Държавният секретар по икономическите въпроси Франциска Брантнер заяви пред „Ройтерс“, че е изключително важно да се използват възможностите и да се ограничат рисковете. „Разработихме предложение, което може да осигури баланс между двете цели в технологичен и правен аспект, който все още не е дефиниран“, каза Брантнер.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 минути
  Вдигат двойно туристическия данък в София
  Близо 10% увеличение в броя на туристите, отчита столицата
  преди 1 час
  Германската METZ открива логистична база у нас
  Технологичните продукти на германския бранд вече са достъпни за българските потребители
  преди 3 часа
  Meta спира някои от своите ИИ разработки
  Компанията няма да пусне мултимодалните си AI в Европа и постави на пауза генеративния AI в Бразилия
  преди 20 часа
  Започна строителството на нов корпус на НПМГ
  Изградени ще бъдат и физкултурен салон с многофункционална зала и STEM център
  преди 1 ден
  Байдън се отказа от президентската напревара
  Той подкрепи Камала Харис за следващия кандидат на демократите в САЩ