събота, 04 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    809 прочитания

    ЕП и съвета постигнаха споразумение за европейски дигитален портфейл

    Европейската цифрова идентичност ще се използва на строго доброволна основа
    09 ноември 2023, 08:26 a+ a- a

    Снимка: ЕП

    Преговарящите от Парламента и Съвета постигнаха временно споразумение за създаването на общоевропейска рамка за цифрова идентичност.

    Съгласно договорения текст този нов портфейл за цифрова самоличност ще позволи на гражданите да се идентифицират и удостоверяват онлайн, без да се налага да прибягват до търговски доставчици – практика, която поражда опасения за доверие, сигурност и поверителност.

    Портфейлът на ЕС ще се използва на доброволна основа. По време на преговорите евродепутатите осигуриха разпоредби за защита на правата на гражданите и насърчаване на приобщаваща цифрова система, като избягват дискриминацията срещу онези, които избират да не използват цифровия портфейл.

    Споразумението предвижда безплатни „квалифицирани електронни подписи“ за потребители на портфейли в ЕС, които се ползват с най-голямо доверие и имат същия правен статус като ръкописния подпис, както и взаимодействия между портфейли, за да се подобри плавността на цифровия обмен. Членовете на ЕП също така наложиха естеството на портфейла с отворен код, за да насърчи прозрачността, иновациите и да подобри сигурността. Освен това те определят строги правила за регистрацията и надзора на участващите компании, за да осигурят отчетност и проследимост.

    Защита на данните и поверителност
    Чрез така нареченото табло за поверителност потребителите ще имат пълен контрол върху своите данни и да поискат данните им да бъдат изтрити, както е предвидено в Общия регламент за защита на данните (GDPR). Освен това правото на използване на псевдоним е залегнало в законодателството.

    Законодателството изяснява обхвата на квалифицираните сертификати за удостоверяване на уебсайтове, което гарантира, че потребителите могат да проверят кой стои зад уебсайт, като същевременно запазва настоящите добре установени правила и стандарти за сигурност в индустрията.

    Следващи стъпки
    Сега законодателството ще трябва да бъде одобрено както от Парламента, така и от Съвета, преди да стане закон. Комисията по промишленост, изследвания и енергетика ще проведе гласуване на 28 ноември.

    Предистория
    Проучване на изследователската служба на Европейския парламент подчертава, че след пандемията предоставянето на публични и частни услуги става все по-дигитално. В същото време субекти като банки, доставчици на електронни комуникационни услуги и компании за комунални услуги, някои от които трябва да събират атрибути за самоличност, действат като проверени доставчици на самоличност.

    Съществуващите решения за дигитален портфейл позволяват на потребителите да съхраняват и свързват данни в единна безпроблемна среда на своите мобилни телефони. Според Комисията обаче това удобство идва с цената на загуба на контрол върху личните данни, докато тези решения са изключени от потвърдена физическа самоличност, което прави измамите и заплахите за киберсигурността по-трудни за смекчаване.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    преди 2 дни
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    преди 2 дни
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    преди 2 дни
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    02 май 2024, 08:03
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19