неделя, 05 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    727 прочитания

    Заплатите в САЩ се увеличават

    Темпът на ръст е малко по-бърз спрямо предходното тримесечие
    01 ноември 2023, 10:51 a+ a- a

    Снимка: iStock

    Заплатите и придобивките в САЩ се увеличават с малко по-бързи темпове през тримесечието юли-септември в сравнение с предходните три месеца – плюс за работниците, но тенденция, която също представлява риск за борбата на Федералния резерв (Фед) срещу инфлацията, пише Quartz.

    Възнаграждението, измерено чрез индекса на разходите за заетост, се е увеличило с 1,1% през третото тримесечие спрямо ръст от 1% през тримесечието април-юни, съобщи Министерството на труда. В сравнение с преди година ръстът на компенсациите се забавя до 4,3% от 4,5% през второто тримесечие.

    Коригирано спрямо инфлацията, общото възнаграждение е нараснало с 0,6% през третото тримесечие в сравнение с година по-рано, много по-бавно от увеличението през второто тримесечие от 1,6%.

    По някои показатели средното заплащане се охлажда, твърдят икономисти. Заплатите и почасовото възнаграждение на работниците в частния сектор, с изключение на тези, които получават бонуси и други стимули, се увеличават с 0,9% през третото тримесечие, което е спад от 1,1% спрямо предходния период.

    Служителите на Фед смятат ECI* за една от най-важните мерки за заплати и обезщетения, тъй като измерва как се променя заплащането за една и съща комбинация от работни места, а не средното почасово заплащане, което може да бъде увеличено заради масовите съкращения сред работниците с по-ниски доходи, например.

    Растежът на заплащането и обезщетенията, измерен от ECI, достига връх от 5,1% миналата есен. И все пак по това време инфлацията се покачва много по-бързо, намалявайки общата покупателна способност на американците. Целта на Фед е да забави инфлацията, така че дори по-малките увеличения на заплатите да могат да доведат до коригирани спрямо инфлацията увеличения на доходите.

    Председателят на Фед Джером Пауъл посочи, че увеличенията на заплатите с темп от около 3,5% годишно са в съответствие с целта на централната банка от 2% инфлация. Докато по-високото заплащане е добро за работниците, то може също така да подхрани инфлацията, ако компаниите решат да прехвърлят по-високите разходи за труд под формата на по-високи цени. Компаниите могат също да приемат по-ниски маржове на печалба или да повишат ефективността на своята работна сила, което им позволява да плащат повече, без да повишават цените.

    *ECI – ECI отразява промяната в разходите на работодателите за заплати, възнаграждения и 20 различни обезщетения, класифицирани в шест категории. Надниците и заплатите се определят като почасова ставка на заплащане или, за работниците, на които не се заплаща на почасова база, доходите, разделени на съответните планирани часове.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    02 май 2024, 16:21
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    02 май 2024, 13:44
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    02 май 2024, 11:25
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    02 май 2024, 09:49
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    02 май 2024, 08:03
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19