неделя, 05 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    713 прочитания

    ЕС ще преодолява недостига на работна ръка с квалифицирани мигранти

    Еврокомисията представи инструменти за управление на демографските промени в ЕС
    11 октомври 2023, 14:38 a+ a- a

    ЕС планира при необходимост да преодолява недостига на работна ръка чрез управление на законната миграция на квалифицирани кадри, при пълно взаимно допълване с оптималното използване на талантите от ЕС.

    Това е един от 4-те инструменти, представени от Европейската комисия, за управление на  демографските промени в ЕС.

    Останалите инструменти включват:

    1) подкрепа за родителите чрез по-доброто съвместяване на семейните стремежи и платения труд, по-специално чрез осигуряване на достъп до качествени грижи за децата и добър баланс между професионалния и личния живот;

    2) подкрепа и предоставяне на възможности на по-младите поколения да процъфтяват, да развиват уменията си, да разполагат с улеснен достъп до пазара на труда и до жилища на достъпни цени;

    3) овластяване на по-възрастните поколения и поддържане на тяхното благосъстояние чрез реформи, съчетани с подходящи политики на пазара на труда и на работното място.

    "Демографските промени имат дълбоки последици за нашите общества и икономики: от намаляване на раждаемостта на нашия континент до преминаването от застаряващо общество към общество на дълголетието. Тъй като демографските промени стават все по–осезаеми, съществува усещане за неотложност да се предприемат действия и на европейско равнище, за да не се превърнат в пречка за икономическия растеж и конкурентоспособността на ЕС! Предназначението на инструментариума, който представяме днес, е да се предоставят повече възможности на всички поколения; неговата цел е да се задейства точната комбинация от умения и таланти, необходими за нуждите на пазара на труда. Предлагаме това да бъде извършено във взаимодействие с държавите членки, като съчетаем инструментите на равнището на ЕС с национални мерки, за да стане Европа готова за дълголетие!", подчерта Дубравка Шуица, заместник-председател на ЕК по въпросите на демографията.

    Според проучване „Евробарометър“ относно демографията, публикувано днес, 70% от европейците са съгласни, че демографските тенденции излагат на риск дългосрочно икономическия просперитет и конкурентоспособността на ЕС. Смята се, че най-неотложните демографски предизвикателства са застаряването на населението (42 %), както и намаляването на населението в трудоспособна възраст и недостигът на работна ръка (40 %).

    През следващите години, при липсата на съгласувани и решителни действия по тези въпроси, населението на ЕС може да продължи да намалява и застарява, което оказва отрицателно въздействие върху икономиката, обществото и дългосрочната конкурентоспособност на ЕС. Ако тези тенденции са трайни, те могат да изострят недостига на работна ръка и да увеличат натиска върху държавните бюджети, като същевременно окажат силно въздействие върху инвестициите и производителността.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    02 май 2024, 16:21
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    02 май 2024, 13:44
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    02 май 2024, 11:25
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    02 май 2024, 09:49
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    02 май 2024, 08:03
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19