неделя, 05 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    612 прочитания

    Русия премахна забраната за износ на дизелово гориво по тръбопроводи

    Остават в сила ограниченията за износ на бензин
    10 октомври 2023, 10:17 a+ a- a

    Снимка: iStock

    Правителството на Русия премахна забраната за износ на дизелово гориво по тръбопроводи през пристанища, премахвайки по-голямата част от ограниченията, въведени на 21 септември. Остават в сила ограниченията за износ на бензин, съобщава „Ройтерс“.

    Дизелът е най-големият експортен петролен продукт на Русия с около 35 милиона тона миналата година, от които почти три четвърти са били транспортирани по тръбопроводи. Русия е изнесла и 4,8 милиона тона бензин през 2022 г.

    „Правителството премахна ограниченията върху износа на дизелово гориво, доставяно до морските пристанища по тръбопровод, при условие че производителят доставя най-малко 50% от произведеното дизелово гориво на вътрешния пазар“, се казва в изявление на правителството.

    Ограниченията върху износа на горива от Русия, най-големият морски износител на горива в света точно преди САЩ, повишиха световните цени и принудиха някои купувачи да се борят за алтернативни източници на бензин и дизел.

    След като Европейският съюз забрани вноса на руски горива заради действията на Москва в Украйна, Русия пренасочи износа на дизел и други горива към Бразилия, Турция, няколко страни от Северна и Западна Африка и страните от Персийския залив в Близкия изток. Страните от Персийския залив, които имат собствени големи рафинерии, реекспортират горивото.

    През последните месеци Русия се бори както с недостига, така и с високите цени на горивата, което особено навреди на фермерите по време на сезона на прибиране на реколтата. След въвеждането на забраната цените на дизела на едро на местната борса са паднали с 21%, а цените на бензина са намалели с 10%.

    Намалението все още не е достигнало цените на дребно в същия мащаб, въпреки че руският вицепремиер Александър Новак, главният човек на президента Владимир Путин за петролния бизнес, каза, че забраната е започнала да дава положителни резултати.

    Федералната антимонополна служба (FAS) съобщи, че е изпратила инструкции до петролните компании, нареждайки им да намалят цените на петролните продукти. Правителството също така повиши експортното мито на гориво за дистрибуторите, които не произвеждат горивото, до 50 000 рубли ($495,63) на тон от 20 000 рубли и възстанови изцяло субсидиите или по-ниските плащания за петролните рафинерии, считано от 1 октомври.

    „Правителството потушава опитите на прекупвачите да закупуват гориво предварително за последващ износ, след като настоящите ограничения бъдат премахнати. Това също им пречи да изнасят... гориво под прикритието на други продукти“, се казва в съобщението.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    02 май 2024, 16:21
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    02 май 2024, 13:44
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    02 май 2024, 11:25
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    02 май 2024, 09:49
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    02 май 2024, 08:03
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19