неделя, 05 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    766 прочитания

    Испанската PLD Space изстреля първата частна европейска ракета

    Части от Miura-1 могат да се използват многократно
    09 октомври 2023, 16:04 a+ a- a

    Испанската компания PLD Space изстреля своята възстановима ракета Miura-1 рано в събота (7 октомври) от площадка в югозападна Испания, извършвайки първото изцяло частно изстрелване на ракета в Европа в искрица надежда за закъсалите космически амбиции на региона, отбелязва „Ройтерс“.

    Тестовото нощно стартиране на стартъпа от Huelva дойде след като два предишни опита бяха отложени. Ракетата Miura-1, кръстена на порода боен бик, е висока колкото триетажна сграда и има товарен капацитет от 100 кг.

    Изстрелването носеше полезен товар за събиране на данни, но той не беше проектиран да бъде пуснат по време на суборбиталния тестов полет. Контролното видео на мисията показва как инженерите се радват и поздравяват един друг, докато ракетата се издига в нощното небе.


    „Гласът ми е паднал след толкова много викове“, каза триумфално Раул Торес, главен изпълнителен директор на PLD Space, малко след изстрелването.

    Той каза, че всички ракетни системи работят „перфектно“, добавяйки, че сега компанията ще се съсредоточи върху утрояване на работната си сила. „Това е само началото.“

    Действащият министър-председател на Испания Педро Санчес публикува в социалните медии: „Изстрелването на Miura 1, първата ракета със 100% испанска технология, беше успешно. Крайъгълен камък, който поставя научноизследователската и развойната дейност на Испания в челните редици на космическия транспорт.“

    Полетът продължи 306 секунди. Максималната му височина от 46 километра обаче е едва половината от надморската височина, на която планиращите мисията са се надявали, според space.com. Ракетата за частично многократна употреба се приземи в Атлантическия океан и компанията трябваше да я прибере по-късно в събота, се казва в изявление. Съботната мисия на Miura-1 е първата от двете планирани суборбитални мисии. Въпреки това анализаторите казват, че най-критичният тест ще бъде разработването на пълни орбитални услуги на по-голямата Miura-5, планирано за 2025 г.


    PLD Space е изправена пред конкуренция в Германия, Франция или Обединеното кралство за орбитални полети от обекти в Скандинавия и Шотландия, включително Rocket Factory Augsburg и Isar Aerospace.

    Изстрелването на малка ракета в събота се проведе под сянката на прекъсване на основните европейски дейности по изстрелване в космоса. През юли на европейския космодрум в Куру, Френска Гвиана, се състоя последното изстрелване на най-голямата ракета в Европа, водещата космическа ракета-носител Ariane 5.

    Доскоро Европа разчиташе на Ariane 5 и нейния капацитет от над 11 тона за тежки мисии, както и на руската ракета-носител Союз за средни полезни товари и италианската Vega, която също се изстрелва от Куру, за малки. Краят на Ariane 5 остави Европа практически без автономен достъп до космоса, докато не бъде изстрелян нейният наследник, Ariane 6.

    Русия спря достъпа до Союз в отговор на европейските санкции заради нахлуването в Украйна, модернизираният Vega-C е спрян по технически причини, а Ariane 6 се отлага за следващата година, припомня „Ройрерс“.

    Европейската космическа агенция заяви миналата седмица, че Vega-C няма да се върне в експлоатация до четвъртото тримесечие на 2024 г. след неуспешна мисия през декември миналата година.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    02 май 2024, 16:21
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    02 май 2024, 13:44
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    02 май 2024, 11:25
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    02 май 2024, 09:49
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    02 май 2024, 08:03
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19