неделя, 05 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2475 прочитания

    Австрийски инвестиции в България? Не, български в Австрия

    Колко са българските инвеститори в Австрия и от кои сектори са те - Петър Льошл, международен съветник в Austrian Business Agency, пред Economy.bg
    06 октомври 2023, 10:14 a+ a- a

    За все повече български компании родният пазар се оказва тесен и те търсят начини за разрастване отвъд границите му. Добра възможност се оказва Австрия, която често се определя като мост за компаниите от Източна Европа, които искат да стъпят на пазарите в Западна Европа.

    Какво прави Австрия привлекателна за българските компании, какви са предимствата на алпийската страна в сравнение с Германия, колко са българските фирми с бизнес в Австрия и от кои сектори, как присъединяването на България към Шенген ще се отрази на двустранните икономически връзки – тези и други въпроси коментирахме с Петър Льошл, международен съветник в Austrian Business Agency.

    Той беше в София за събитие, организирано от Advantage Austria, на което бяха представени възможностите за развитие на бизнес в Австрия.

    Г-н Льошл, какво прави Австрия привлекателна за българските компании?
    Австрия винаги е имала добри отношения с България. И преди 20 години Австрия взе решение да замени създаването на стойност, основана на труда, със създаване на стойност, основана на знания. Това е дългосрочен проект. И след 20 – 25 години вече можем да кажем „да“, има доказателство, че подходът работи. Точно този момент е много интересен за българските компании в Австрия. Защото Австрия е свързала това създаване на стойност, базирано на знанието, с много иновации. А достъпът до иновациите е интересен за българските компании.

    Какви са предимствата на Австрия в сравнение с Германия например?
    Австрия и Германия са съседи. И както често се отбелязва, ние сме разделени от един и същ език. Но Австрия е в сърцето на Европа и в рамките на пътуване от един час имате достъп до около 100 милиона възможни клиенти. А в рамките на два часа и половина полет имате достъп до 750 милиона потенциални клиенти. Това е една от характеристиките на Австрия. И втората може би не толкова важна е историческата роля на Австрия. Страната е добре свързана с региона. И ако днес погледнем как австрийската индустрия инвестира в Централна и Източна Европа, ще видим, че австрийските инвестиции в тези страни винаги заемат първо, второ или трето място. И това също е характеристика, която документира тази тясна взаимовръзка между Австрия и Източна Европа, и съответно България.

    Как помагате на българските компании да стартират бизнес в Австрия?
    Austrian Business Agency принадлежи на Министерството на икономиката на Австрия, което осигурява финансирането. Задачата на Invest in Austria е да подкрепя и подпомага чуждестранните инвеститори, идващи в Австрия. И точно това правим със заинтересовани български компании. Обясняваме икономическата ситуация, правната и данъчната ситуация в Австрия. Ние не сме адвокати, нито пък данъчни съветници. Но имаме опита да предадем това знание. Като цяло хващаме ръката на заинтересованото лице и го придружаваме или превеждаме през „джунглата“, като не позволяваме да се случи голям или неблагоприятен инцидент. Предоставяме и основата за вземане на решения по отношение на инвестиции в Австрия. И след като инвестициите са реализирани и компанията е основана в Австрия, ние оставаме на разположение да помогнем със съвети и подкрепа, било то с бюрократични проблеми, или просто с достъп до нови пазари.

    И какво сочи опитът Ви? Увеличава ли се интересът на български компании към инвестиции в Австрия?
    Посетих през последните няколко дни изложението MachTech&InnoTech в София. И интересът определено ме изненада. Имаше голям интерес дори от хора, които не бяха регистрирани и които просто спряха и казаха: „Бих искал да разбера за Австрия. Как можете да ми помогнете?“. Бях много щастлив, защото това невинаги е било така. Мисля, че българските предприемачи сега просто са придобили по-ясна представа, че не трябва да се страхуват от чужбина. Освен това те са изградили толкова много самочувствие, че поемат чужди ангажименти с гордост. Това е голямата разлика сега.

    Колко български компании присъстват в Австрия? И в кои сектори основно?
    Малко повече от 180 са български компании в Австрия. Те са с различна големина и са активни на различни пазари. Това са стартиращи фирми, които са намерили нов пазар в Австрия. Или пък са традиционни търговски представителства, които използват Австрия като дистрибуторски център или като партньор в големия свят. Така че са много разнообразни.

    Как присъединяването на България към Шенген ще се отрази на двустранните икономически отношения?
    Надявам се този дебат за присъединяването към Шенген да не продължи вечно. Знам, че и Румъния, и България са направили много инвестиции, за да обезопасят границите си. И мисля, че и Австрия, ако се промени ситуацията с потоците от хора, вероятно също ще заеме друга позиция. Но това е лично мнение.

    Като австрийски предприемач какво е Вашето мнение – обмислят ли австрийските компании да върнат части от производството обратно от Азия към Европа? И България в полезрението на австрийските инвеститори ли е?
    Преместването на производствени мощности от Австрия в България може да се проследи. Има редица предимства, от които Австрия не може и не иска да се откаже. Преместването на производствени мощности от Далечния изток, главно от Китай, в Европа, обаче е много труден процес, тъй като, от една страна, има сключени дългосрочни договори, а от друга, това струва много пари. И все още не виждаме твърде много активност в тази посока. Такива промени биха били желателни във фармацевтичния сектор, където има огромни затруднения. Но ще отнеме определено много време. Сигурен съм, че България ще продължи да бъде добро място за производство на австрийски компании.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    02 май 2024, 16:21
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    02 май 2024, 13:44
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    02 май 2024, 11:25
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    02 май 2024, 09:49
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    02 май 2024, 08:03
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19