четвъртък, 09 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    922 прочитания

    В САЩ одобриха новите ваксини срещу Covid-19

    Те могат да се прилагат дори, ако човек никога не е бил имунизиран срещу заболяването
    12 септември 2023, 09:13 a+ a- a

    Снимка: Pfizer

    САЩ одобриха актуализирани ваксини срещу Covid-19 в понеделник (11 септември), надявайки се да увеличат защитата срещу най-новите щамове на коронавируса и да спрат всякакъв скок тази есен и зима, съобщи Quartz.

    Решението на Администрацията по храните и лекарствата (FDA) позволява прилагането на най-новите инжекцииот Moderna и Pfizer и нейния партньор BioNTech за повечето американци, дори ако никога не са били ваксинирани срещу коронавирус. Това е част от промяната за третиране на есенните актуализации на ваксината срещу Covid-19, подобно на получаване на годишна противогрипна ваксина.

    Има още една стъпка: Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) трябва да подпишат. Консултативен панел на CDC ще издаде препоръки във вторник за това кой най-много се нуждае от актуализираните ваксини. Ваксинациите може да започнат по-късно тази седмица и както Covid-19, така и противогрипната ваксина могат да бъдат поставени на едно и също посещение.

    Трети производител на ваксини, Novavax, каза, че неговата актуализирана ваксина все още се преглежда от FDA.

    Хоспитализациите с Covid-19 нарастват от края на лятото, въпреки че, благодарение на трайния имунитет от предишни ваксинации и инфекции, не толкова, колкото по това време миналата година.

    Но защитата отслабва с времето, а коронавирусът непрекъснато произвежда нови варианти, които могат да избегнат предишния имунитет. Измина една година от последния път, когато ваксините бяха променени и само около 20% от пълнолетните някога са получавали тази по-ранна актуализация.

    „Ваксинацията остава критична за общественото здраве и продължаващата защита срещу сериозни последствия от Covid-19, включително хоспитализация и смърт“, каза в изявление ръководителят на отдела за ваксини на FDA д-р Питър Маркс. „Ние силно насърчаваме онези, които отговарят на условията, да обмислят възможността да се ваксинират.“

    Точно както по-ранните ваксинации, есенната ваксинация е разрешена за възрастни и деца на възраст от 6 месеца. FDA каза, че започвайки от 5-годишна възраст, повечето хора могат да получат една доза, дори ако никога не са били ваксинирани срещу Covid-19. По-малките деца може да се нуждаят от допълнителни дози в зависимост от тяхната история на инфекции с Covid-19 и ваксинации.

    FDA явно не нарича този последен кръг „бустер“, а вместо това ваксина, актуализирана, за да съответства по-добре на циркулиращия в момента вирус. Новата рецепта е насочена към вариант на Омикрон, наречен XBB.1.5 — заменяйки остарелите комбинирани ваксини, които смесват защита срещу оригиналния щам на коронавируса и по-стара версия на Омикрон.
    И въпреки че дори вариантът XBB.1.5 вече не е доминиращ, FDA установи, че е достатъчно близо до щамовете на коронавирус, причиняващи повечето заболявания днес, за да предложи добра кръстосана защита. Подобно на по-ранните версии, от тях се очаква да предпазват в най-голяма степен от най-лошите последици от Covid-19, а не толкова от лека инфекция.

    Но докато решението на FDA позволява широко използване на актуализираните ваксини, CDC ще реши колко силно различни групи да бъдат призовани да ги получат.
    Федералните служители казаха, че ваксинациите ще бъдат безплатни за повечето американци чрез частна застраховка или Medicare. Но за неосигурените или недостатъчно осигурените, CDC работи със здравни отдели, клиники и определени аптеки, за да предостави временно безплатни ваксини.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    преди 10 часа
    Ryanair стартира полети до 5 нови дестинации от София
    Авиокомпанията базира нов самолет в столицата
    преди 10 часа
    Apple разработва собствени AI чипове
    Съвместно с TSMC, по данни на The Wall Street Journal
    преди 13 часа
    преди 14 часа
    Откриват Център по дигитално предприемачество във ВУТП
    „Дигитално предприемачество и изкуствен интелект“ е най-новата специалност във висшето училище
    преди 15 часа
    Около 15-16% са празните офиси в София
    ИТ секторът остава основен наемател на офис площи в началото на 2024, сочи проучване