сряда, 08 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    875 прочитания

    Китай забрани употребата на iPhone на някои държавни служители

    В резултат пазарната оценка на Apple намаля с $200 млн. за два дни
    08 септември 2023, 09:43 a+ a- a

    Снимка: Economy.bg

    Акциите на Apple паднаха за втори пореден ден след съобщенията, че на китайски държавни служители е забранено да използват iPhone. Оценката на компанията на фондовия пазар падна с повече от 6%, или почти $200 млрд., през последните два дни, предаде BBC.

    Китай е третият по големина пазар на технологичния гигант, който представлява 18% от общите приходи миналата година. Това е и мястото, където повечето продукти на Apple се произвеждат от най-големия доставчик на компанията – Foxconn.

    Wall Street Journal съобщи в сряда (6 септември), че Пекин е наредил на служители на централната правителствена агенция да не внасят iPhone в офиса и да не го използват за работа. На следващия ден Bloomberg News съобщи, че забраната може да бъде наложена и на работници в държавни компании и подкрепяни от правителството агенции.

    Съобщенията идват преди представянето на iPhone 15, което се очаква да се състои на 12 септември.

    Няма официално изявление от китайското правителство в отговор на съобщенията.
    Apple има най-високата оценка на фондовия пазар в света, възлизаща на близо $2,8 трилиона. Акциите на някои от доставчиците на Apple също паднаха. Qualcomm, най-големият доставчик на чипове за смартфони в света, спадна с повече от 7% в четвъртък (7 септември). Акциите на южнокорейската SK Hynix бяха с около 4% по-ниски в петък (8 септември).

    Съобщенията идват в момент, когато напрежението между Вашингтон и Пекин остава високо. Тази година Вашингтон, заедно със своите съюзници Япония и Нидерландия, ограничиха достъпа на Китай до някои технологии за чипове. Китай отмъсти, като ограничи износа на два ключови за производството на полупроводници материала.

    Съобщава се също, че Пекин подготвя нов инвестиционен фонд на стойност 40 милиарда долара, за да стимулира своята индустрия за производство на чипове.

    Миналата седмица, по време на посещението на министъра на търговията на САЩ Джина Раймондо в Пекин, китайският технологичен гигант Huawei неочаквано представи своя смартфон Mate 60 Pro. Компанията стартира предварителни продажби на Pro+ модела на телефона. Базираната в Канада фирма за технологични изследвания, TechInsights, каза, че телефонът съдържа нов 5G процесор Kirin 9000s, разработен за Huawei от най-големия производител на чипове в Китай SMIC.

    Анализаторът на TechInsights Дан Хътчесън каза, че това „демонстрира техническия прогрес, който китайската полупроводникова индустрия успя да постигне“. Това е „голям технологичен пробив за Китай“, каза инвестиционната компания Jefferies в изследователска бележка.
    Тази седмица американският конгресмен Майк Галахър, който е председател на комисията за Китай към Камарата на представителите, призова Министерството на търговията да ограничи допълнително износа за Huawei и SMIC.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    преди 4 часа
    Ryanair стартира полети до 5 нови дестинации от София
    Авиокомпанията базира нов самолет в столицата
    преди 5 часа
    Apple разработва собствени AI чипове
    Съвместно с TSMC, по данни на The Wall Street Journal
    преди 7 часа
    преди 8 часа
    Откриват Център по дигитално предприемачество във ВУТП
    „Дигитално предприемачество и изкуствен интелект“ е най-новата специалност във висшето училище
    преди 9 часа
    Около 15-16% са празните офиси в София
    ИТ секторът остава основен наемател на офис площи в началото на 2024, сочи проучване