четвъртък, 09 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1109 прочитания

    Фабриката на TSMC в САЩ напредва

    Стартът на работата в завода е отложен за 2025 г. заради липса на квалифицирани кадри
    07 септември 2023, 15:53 a+ a- a

    Снимка: TSMC


    Планираната фабрика на тайванския гигант за чипове TSMC в САЩ отбелязва „бърз напредък“, каза председателят на компанията, въпреки че е изправена пред забавен старт поради недостиг на работници и синдикални спорове.

    Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) контролира повече от половината от световното производство на микрочипове - жизнената сила на съвременната икономика и присъства във всичко - от кафе машини до автомобили и ракети, пише APF.

    Глобалните притеснения относно рязко влошаващите се отношения на Тайпе с Пекин, който претендира, че самоуправляващият се остров е негова територия, подхраниха натиска на САЩ да ухажват успешно тайванската компания да построи фабрика за производство на чипове в Аризона.

    Но началото на работата в завода, една от най-големите чуждестранни инвестиции в САЩ, беше отложено до 2025 г., което TSMC приписва на недостига на квалифицирани работници, като техници трябва да бъдат изпратени със самолет, за да обучат персонала на леярната в САЩ.

    „Няма нужда да се суетим – на ново място и при рано изградена инфраструктура, няма да работи толкова гладко, колкото в Тайван“, призна председателят Марк Лиу, по време на SemiCon Taiwan, тридневен форум на индустрията за чипове в Тайпе. „Но моралът на нашите колеги от Аризона е много висок и те постигнаха бърз напредък през последните няколко месеца.“

    Той го приписа на държавните и градските служители на Аризона, които „единодушно подкрепят и помагат на TSMC да разреши всички проблеми, включително проблема с труда“.
    Голяма част от производствената база на TSMC е в северния тайвански град Хсинчу, където нейните най-модерни съоръжения произвеждат все по-малки силициеви пластини, чието търсене рязко нарасна. Компанията е изправена пред натиск от страна на САЩ и техните съюзници да построи повече леярни в чужбина, тъй като напрежението нараства между Китай и Тайван, демокрация, която Пекин отдавна обеща да вземе - със сила, ако е необходимо.

    Миналия месец TSMC се съгласи да инвестира $3,8 млрд. в нова фабрика за чипове в Германия, първата в Европа, където основният фокус ще бъде върху чипове за автомобилната индустрия.
    „В момента прилагаме субсидии с германското правителство и ЕС... Засега върви много добре“, каза Лиу пред репортери на SemiCon.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    преди 13 часа
    Ryanair стартира полети до 5 нови дестинации от София
    Авиокомпанията базира нов самолет в столицата
    преди 14 часа
    Apple разработва собствени AI чипове
    Съвместно с TSMC, по данни на The Wall Street Journal
    преди 16 часа
    преди 17 часа
    Откриват Център по дигитално предприемачество във ВУТП
    „Дигитално предприемачество и изкуствен интелект“ е най-новата специалност във висшето училище
    преди 18 часа
    Около 15-16% са празните офиси в София
    ИТ секторът остава основен наемател на офис площи в началото на 2024, сочи проучване