събота, 02 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  939 прочитания

  Фабриката на TSMC в САЩ напредва

  Стартът на работата в завода е отложен за 2025 г. заради липса на квалифицирани кадри
  07 септември 2023, 15:53 a+ a- a

  Снимка: TSMC


  Планираната фабрика на тайванския гигант за чипове TSMC в САЩ отбелязва „бърз напредък“, каза председателят на компанията, въпреки че е изправена пред забавен старт поради недостиг на работници и синдикални спорове.

  Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) контролира повече от половината от световното производство на микрочипове - жизнената сила на съвременната икономика и присъства във всичко - от кафе машини до автомобили и ракети, пише APF.

  Глобалните притеснения относно рязко влошаващите се отношения на Тайпе с Пекин, който претендира, че самоуправляващият се остров е негова територия, подхраниха натиска на САЩ да ухажват успешно тайванската компания да построи фабрика за производство на чипове в Аризона.

  Но началото на работата в завода, една от най-големите чуждестранни инвестиции в САЩ, беше отложено до 2025 г., което TSMC приписва на недостига на квалифицирани работници, като техници трябва да бъдат изпратени със самолет, за да обучат персонала на леярната в САЩ.

  „Няма нужда да се суетим – на ново място и при рано изградена инфраструктура, няма да работи толкова гладко, колкото в Тайван“, призна председателят Марк Лиу, по време на SemiCon Taiwan, тридневен форум на индустрията за чипове в Тайпе. „Но моралът на нашите колеги от Аризона е много висок и те постигнаха бърз напредък през последните няколко месеца.“

  Той го приписа на държавните и градските служители на Аризона, които „единодушно подкрепят и помагат на TSMC да разреши всички проблеми, включително проблема с труда“.
  Голяма част от производствената база на TSMC е в северния тайвански град Хсинчу, където нейните най-модерни съоръжения произвеждат все по-малки силициеви пластини, чието търсене рязко нарасна. Компанията е изправена пред натиск от страна на САЩ и техните съюзници да построи повече леярни в чужбина, тъй като напрежението нараства между Китай и Тайван, демокрация, която Пекин отдавна обеща да вземе - със сила, ако е необходимо.

  Миналия месец TSMC се съгласи да инвестира $3,8 млрд. в нова фабрика за чипове в Германия, първата в Европа, където основният фокус ще бъде върху чипове за автомобилната индустрия.
  „В момента прилагаме субсидии с германското правителство и ЕС... Засега върви много добре“, каза Лиу пред репортери на SemiCon.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 15 часа
  От 1 януари: Максималният осигурителен доход се повишава на 3750 лв.
  Парламентът прие на първо четене бюджетите на НЗОК и ДОО за 2024
  преди 20 часа
  Висшистите в България се реализират все по-добре
  Под 1% безработица при медици и математици, показва тазгодишното издание на Рейтинговата система на висшите училища в България
  преди 20 часа
  AbbVie купува ImmunoGen
  Сделката е на стойност $10,1 милиарда
  преди 21 часа
  Ето колко години трябва да спестявате, за да си купите жилище в България
  Жилищата са достъпни за около една трета от домакинствата в страната, сочи анализ на УниКредит Булбанк
  преди 21 часа
  Безработицата в ЕС и еврозоната остава стабилна
  През октомври показателят остава непроменен спрямо предходния месец
  преди 22 часа
  Инфлацията в еврозоната намалява повече от очакваното
  Според експресните оценки на Евростат показателят през ноември е 2,4%