събота, 04 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    820 прочитания

    Какви мерки взимат в САЩ за сезона на респираторните заболявания?

    От тази година има ваксини срещу респираторния синцитиален вирус
    25 август 2023, 15:21 a+ a- a

    Снимка: ЕК

    Covid все още не е сезонен, но сезонът на респираторните вируси е почти пред нас. На брифинг представители на американските Центрове за контрол и превенция на заболяваниятаCDC и Агенцията по храни и лекарства (FDA) изложиха плана си за противодействие на Covid, заедно с тези за респираторния синцитиален вирус (RSV) и грип, като се започне с пускането на ваксина в средата на септември. 

    „Ние сме в най-силната си позиция досега, да се борим с Covid-19, както и с другите вируси, които са отговорни за повечето есенни и зимни хоспитализации“, каза служител на CDC.

    Бустерите за Covid ще бъдат моновалентни и за първи път няма да са насочени към първоначалната версия на вируса от края на 2019 г. Както беше и миналата година, втора доза също ще бъде налична за по-възрастни и имунокомпрометирани хора. Двете иРНК ваксини, произведени от Moderna и партньорите Pfizer и BioNTech, са напълно разрешени ваксини за хора на 12 и повече години. Тези две ваксини ще бъдат налични при разрешение за спешна употреба за деца на 11 и по-малки години, както и ваксината Novavax, която е разрешена за употреба при хора на 12 и повече години.

    Тази година, както и миналата, по-възрастните и хората с имунокомпрометиращи здравословни състояния ще могат да получат втора доза ваксина, каза служител на FDA.

    Ефикасността на бустера срещу най-новия подвариант на Covid все още не е достатъчно тествана, уточнява STAT. Домашни тестове за Covid се изпращат до училища, библиотеки, заведения за дългосрочни грижи и други пунктове за разпространение и дори могат да бъдат изпратени отново до домакинства чрез американските пощи (USPS), ако е необходимо.

    Новото в арсенала на общественото здравеопазване тази година са инструменти за борба с RSV. През месец май бяха одобрени 2 ваксини за по-възрастни, а моноклонално антитяло за новородени, Beyfortus – по-рано през лятото. Beyfortus е разработен от AstraZeneca и се предлага на пазара в САЩ от Sanofi.

    Ваксина на Pfizer за бременни, дадена за защита на техните бебета след раждането им, е одобрена по-рано тази седмица от FDA. Както при ваксините срещу Covid, ACIP трябва да я препоръча, преди да може да бъде пусната в употреба. Времето за среща за гласуване дали да се препоръча все още не е определено, но служителят на CDC каза, че това вероятно ще се случи през септември.

    По въпроса за наличието на тестове за Covid, служител от Администрацията за стратегическа готовност и реагиране на Министерството на здравеопазването и човешките услуги каза, че федералното правителство все още разполага със значителни запаси от тестове, които изпраща до училища, библиотеки, дългосрочни грижи съоръжения и други разпределителни точки.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    02 май 2024, 16:21
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    02 май 2024, 13:44
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    02 май 2024, 11:25
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    02 май 2024, 09:49
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    02 май 2024, 08:03
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19